Bir kısmı küflenmiş peynir yenir mi? Peynir küflenirse ne yapılmalı?

Peynirin küflenmesi, sık rastlanan bir problemdir. Doğru muhafaza edilemediğinde peynirde diğer gıdalar gibi küflenebilir. Peki, küflenmiş peynir ne yapılmalı, gelin birlikte öğrenelim!

ABONE OL
GİRİŞ 28.12.2023 16:05 GÜNCELLEME 28.12.2023 16:06 YAŞAM
Bir kısmı küflenmiş peynir yenir mi? Peynir küflenirse ne yapılmalı?

Peynir, birden fazla çeşidi ile kahvaltıların olmazsa olmazı süt ürünlerinden bir tanesidir. Peynirin küflenmesi de aşina olunan bir durumdur. Peynirin küflenmesinin asıl sebebi doğru muhafaza edilememesidir.

Konu süt ürünlerine ait bir besin olduğunda küflenmesi de oldukça hızlı gerçekleşebilir. Küf, bazen yiyeceğin tamamını etkileyeceği gibi bazen de birkaç küçük işlem ile yiyecekten uzaklaştırılabilir. Peynirin küflenmesi de eğer tüm peyniri sarmışsa atılması en doğru seçenektir. Anca ufak küf lekeleri varsa işler değişebilir.

Peynirlerin küflenmesi ile alakalı her şeyi ve küflü bir peynir ile karşılaşmanız durumunda yapmanız gerekenleri sizler için derledik.

Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?

PEYNİR KÜFLENİRSE NE YAPMALISINIZ?

Ekmek ya da meyve gibi yumuşak yiyeceklerin küflenmesi peynirin küflenmesinden daha kötü bir sorundur. Çünkü yumuşak yiyeceklerin gözenekli yapısı peynire oranla daha fazladır ve siz fark edene kadar küf daha derinlere işlemiş olabilir.

Hangi malzemenin küflendiğine göre bu durum değişiklik gösterse de peynirin küflenmesinde daha rahat olunabilir. Sert ve yarı yumuşak formdaki peynirler küflenirse küf çok hızlı bir şekilde ilerlemez.

Uzmanlar sert ve yarı yumuşak peynirler küflenirse, küflü alanı ve her iki yüzeyinden 2 cm kadar keserek küfün peynirden atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ardından gönül rahatlığıyla peyniri tüketebileceğinizi belirtmiştir.

Yumuşak peynirler küflenirse eğer işler biraz değişir. Yumuşak peynirler fazla gözenekli olduğu için küfün siz farkında olmadan yayılmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden en iyi seçenek küflenmiş peynirin tamamının atılmasıdır. Aynı durum rendelenmiş ya da dilimlenmiş peynir içinde geçerlidir.

Rendelenmiş ya da dilimlenmiş peynir sert peynirde olsa küflenme belirtisi gösterdiğinde atılması gerekir. Çünkü yüzey alanı küfün daha hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olur.

Peynirlerin küflenmesinde yapılacak işlemler yukarıda belirtildiği gibidir. Tabi ki yine de eğer bağışıklık sisteminiz zayıf ya da hamileyseniz daha fazla dikkat etmeniz gerekebilir. Siz bu gibi durumlarda peynirlerin küflü yerini ayırmadan direkt olarak tamamını gözden çıkarabilirsiniz.

Dondurulmuş balık nasıl çözülür? Buzluktan çıkan balığı çözdürmenin en kolay yöntemi

PEYNİRİN KÜFLENMESİ NASIL ÖNLENİR?

Peynirin küflenmesini önlemek için ilk yapmanız gereken onu doğru şekilde muhafaza etmektir. Doğru şekilde muhafaza edilen peynir, mümkün olduğu en uzun dayanma süresine kadar dayanır. Sterç film ya da pişirme kâğıdına sararak hava alan bir plastik kaba koyup muhafaza edebilirsiniz.

Peynirin küflenmesini önlemenin diğer yolu da son kullanma tarihine ve saklama koşuluna dikkat etmektir. Her peynirin ayrı bir son kullanma tarihi olduğu gibi ayrı bir saklama koşulu da bulunur. Yapılan araştırmalara göre sert peynirler paketi açılmadığı müddetçe altı aya kadar dayanır. Eğer paketi açıldıysa maksimum üç ya da dört hafta dayanabilir. Yumuşak peynirler ise buzdolabında en fazla bir iki hafta muhafaza edilebilir.

Soğan nasıl karamelize edilir? Karamelize soğan hakkında bilmeniz gereken her şey