Haymana ve Polatlı Milli Parkı’nda şehitler için fidan dikildi
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Haymana ilçesinde milli park ilan edilen ve Kurtuluş Savaşı'nda cephe olarak kullanılan Mangaldağı eteklerinde, Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen askerlerin anısına fidan dikildi.
ABONE OLSakarya Meydan Muharebesi’nin cephelerinden olan Haymana’nın Mangaldağı eteklerine, Orman Genel Müdürlüğü ve Giresun Platformu öncülüğünde 3 dönümlük alanda bin 42 karaçam ve mavi sedir fidanı toprakla buluşturuldu.
Ankara Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya törende, Mangaldağı'nın, Kuştuluş Savaşı’nda önemli cephelerden olduğunu, bir günde yedi kez elde değiştirdiğini belirtti.
Burada verilen şehitler anısına bölgenin milli park ilan edildiğini aktaran Özkaya, "Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz tarafından anıt inşa edildi. Özellikle 42. Alay Komutanı Şehit Hüseyin Avni Alparslan ve arkadaşlarının anısını yaşatmak adına burada bir hatıra ormanı oluşturuyoruz. Milli mücadelemizi anıtsal hale getirmek için bu etkinliği yapıyoruz. Kurtuluş Savaşı’nda bu topraklara atılan maya, 15 Temmuz’da memleket savunması için meydanlara çıktığımızda bir kez daha kendini gösterdi." dedi.
Giresun Platformu Başkanı Ahmet Temur, 42. Alay Komutanı şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan'ın, Rum ve Bulgar çetelerine karşı mücadele verdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ruslara karşı mücadele ederken ayakları donan ve tedavi edildikten sonra tekrar cepheye koşan bir komutanımızdı. Mangaldağı’nın kaybedildiği bir zaman diliminde buraya geliyor. Kendisiyle birlikte 42. Alay'ın tamamına yakını burada şehit düşüyor. Şu ana kadar 190 şehidimizin isimleri belli oldu ama burada binlerce insan şehit oldu. Onların adını yaşatmak, 100 yıllık hasreti dindirmek için bu hatıra ormanını oluşturuyoruz.”
Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, milli park ilan edilen bölgenin Polatlı’dan Haymana’ya 13 bin 850 hektar alanı kapsadığını bildirdi.
Jeoradar sistemi kullanılarak şehitlerin bulunduğu bölgelerin tespit edildiğini vurgulayan Karaağaç, şöyle devam etti:
“Sakarya Meydan Muharebesi sırasında burada şehit düşen bin askerimizin isimlerini jeoradar sayesinde tespit ettik, Genelkurmay Başkanlığına gönderdik. Teyit alındığında burada yaptığımız şehitlikte isimleri yer alacak. Alanda bir çevre düzenlemesi yaptık, Kur’an okumak isteyenler için rahleler oluşturduk. Milli parkımız Polatlı’dan Haymana’ya kadar 13 bin 850 hektar büyüklüğünde bir alan. Savaşın gerçekleştiği, mevzilerin bulunduğu yerler genelde tepelerde olduğu için toplam 14 tepe tespit edilerek milli park kapsamına alındı. Bu şekilde hem alanı muhafaza edeceğiz hem de ziyaretçilerin o günkü savaşla ilgili bilgi alabilecekleri bir yapılanmaya gideceğiz. Aynı zamanda Haymana’daki belirli köylerde de müzeleştirme çalışmaları yapılacak ve ziyaretçi tanıtım merkezleri oluşturulacak. Dolayısıyla mevzileriyle, şehitlikleriyle, müzeleriyle aynen Çanakkale’deki gibi burası da ihya edilecek.”
İlim, Kültür, Tarih ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi (İKTAV) Başkanı İsmail Kahraman, hatıra ormanı ve şehitliğin, gençlere tarih bilinci kazandıracağına dikkati çekerek, Hüseyin Avni Alparslan'ın çok önemli bir komutan olduğunu vurguladı.
Kahraman, "Harbiye mezunudur, kılıç ve kalem erbabıdır, gazetecidir, yazardır, kitapları vardır kendisinin. Hem bir asker hem bir kültür adamıdır. Giresun’dan, İstanbul’dan, yurt dışından çeşitli sivil toplum örgütlerinden temsilciler burada bulunarak Hüseyin Avni Alparslan başta olmak üzere 47. Alay şehitlerini anıyorlar." diye konuştu.
Konuşmaların ardından ziyaretçiler bölgeyi dolaşıp anıt ve mezarları ziyaret ederek Kurtuluş Savaşı şehitleri için dua ettiler. Fidan dikimi etkinliğine Giresun Platformu İstanbul ve Ankara temsilcileri, Haymana Belediye Başkan Yardımcısı Talip Kapıcı da katıldı.