Ebeveynler melatonin hormonuna dikkat

Uzmanlar tarafından melatonin hormonunun önemli olduğunu ifade edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2014 12:16 GÜNCELLEME 01.07.2014 12:18 Anne Çocuk
Ebeveynler melatonin hormonuna dikkat
Ebeveynler melatonin hormonuna dikkat

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, "Işıkla karşılaştığında salınımı engellenen melatonin için yatak odalarımızdan özellikle çocuklarımızın uyuduğu odalardan gece lambalarını kaldırmamız gereklidir. Çocuklarda büyümeyi artırıcı bir hormon olan melatoninin sağlıklı yaşam için çok önemlidir" dedi.

Melatonin hormonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Başaralı, melatonin hormonunun beynin orta kısmında bulunan pineal bezi tarafından salgılanan bir hormon olduğunu söyledi.

Bu hormonun üretimi ve salınımının karanlık ile başladığı ve aydınlık ile sona erdiğini kaydeden Başaralı, "Gece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan bu hormon 02.00-04.00 arasında en yüksek değerlerine ulaşır. Aydınlık döneminin uzaması veya aniden ışığa çıkılması melatonin üretimini durdurur. Hücrelerimizi yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudumuzun biyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan, yaşlanmayı geciktirici özellikleri olan melatonin hormonu gece salgılandığı için ’karanlıklar hormonu’ olarak da bilinir" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN UYUDUĞU ODALARDAN GECE LAMBALARINI KALDIRIN

Melatonin hormonunun büyüme hormonunu artırıcı ve ergenliği başlatıcı özelliklerinin de olduğunu vurgulayan Başaralı, "Işık melatonin salınımını engeller. Işığı sevmeyen, ışıkla karşılaştığında salınımı engellenen melatonin için yatak odalarımızdan özellikle çocuklarımızın uyuduğu odalardan gece lambalarını kaldırmamız gereklidir. Çocuklarda büyümeyi artırıcı bir hormon olan melatoninin sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Melatonin hormonu yeterince salgılanamazsa vücut direncimiz düşer, çünkü hücrelerimiz yeterince yenilenemez. Vücudumuzun biyolojik saati korunup, ritmi ayarlanamaz ve jetlag diye tanımlanan ve genellikle uzun süreli uçak yolculuklarından sonra görülen klinik bulgular ortaya çıkar. Bunlar uykusuzluk, yorgunluk hissi, iştahsızlık, hazımsızlık, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, reaksiyon zamanında uzama, hafızada azalma gibi bulgulardır" şeklinde konuştu.

Depresyonda da melatonin hormonunun azaldığını, dolayısıyla depresyon tedavisinde kullanılan birçok ilacın melatonin seviyesini artırmaya etkisi olduğunu belirten Başaralı, "Bu hormonu artırmak için, karanlıkta uyumalıyız. Uyurken mutlaka kullanmak gerekiyorsa solgun ve kırmızı ışık tercih etmeliyiz. Mümkünse gece çalışmalarını gündüze kaydırmalıyız. Stres, üzüntü, öfkeden uzak durmalıyız. Alkol, sigara, kahve, fazla çay tüketmemeliyiz. Uykudan önce egzersiz yapmamalıyız. Bu hormon, vişne, lahana, badem, fındık, yer fıstığı, kızılcık, papatya çayı, anason-rezene çayı, soya fasulyesi, ton balığı ve benzeri gıdaları özellikle akşam saatlerinde tüketmek daha faydalıdır" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR