Güneşin zararlı ışınlarından çocuklarınızı koruyun

Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatilinin keyfini çıkaran çocuklar, tatil boyunca çeşitli rahatsızlıklarla karşı karşıya kalırlar.

ABONE OL
GİRİŞ 23.07.2014 12:30 GÜNCELLEME 23.07.2014 12:30 Anne Çocuk
Güneşin zararlı ışınlarından çocuklarınızı koruyun
Güneşin zararlı ışınlarından çocuklarınızı koruyun

Özellikle güneş ışınlarının en dik olduğu öğle saatlerinde sahilde ya da parkta arkadaşları ile vakit geçiren çocuklar, güneşin zararlı ışınlarından olumsuz yönde etkilenirler.

Yaz aylarında; çocuklarda en sık görülen rahatsızlıkların güneş yanıkları ve güneş çarpmaları olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Uzm. Dr. Müjgan Or, sağlıklı bir yaz için ailelere uyarılarda bulunuyor.

Sıcakların artmasıyla birlikte çocuklarda en sık güneş yanıkları ve güneş çarpmaları görülür. Güneş yanıkları ilkyardım gerektiren rahatsızlıklara neden olabileceği gibi, uzun vadede cilt kanserine de sebep olabilirler. Güneş çarpması ise ölümcül durumlara neden olabileceğinden doğru ve zamanın müdahale çok önemlidir.

Güneş çarpmasının belirtileri arasında;  yüz ve baş derisinin kızarması, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, mide bulantısı, ensede sertlik, ağır vakalarda ise bilinç kaybı bulunur. Çocukları bu tür rahatsızlıklardan koruyabilmek için özelikle çocukların 10.00- 15.00 saatleri arasında güneş ışınlarına direk maruz kalacak bir ortamda bulunmamaları gerekir. Bununla birlikte dışarıya çıkan çocukların güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaları için bir takım önlemler almaları gerekir.

Bunlar; yanıklardan sakınmak,  şapka takmak, gölgede olmaya dikkat etmek, güneş kremi kullanmak,  güneşten korunacak şekilde giyinmek ve güneş gözlüğü takmaktır. Kremler sadece güneş ışınlarının en dik geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arası deniz kenarında değil, açık havada geçirilen tüm zamanlarda sürülmelidir. Güneşin zararlı etkilerinden korunarak, sağlıklı bir yaz geçirmek mümkündür.

Güneş çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır?

Her şeyden önce panik yapmadan çocuk serin bir yere taşınmalı

Vücudu sıkan giysiler mutlaka çıkartılmalı ve çocuğun rahat olması sağlanmalı

Eğer çocuğun ateşi varsa; başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres uygulanmalı

Çocuğa içecek bir şeyler verilmeli ve kaybedilen su ve tuzlar yerine konmalı

Çocuğun bilincinin kapanması durumunda ya da ateşin çok yükseldiği durumlarda çocuk mutlaka en yakındaki sağlık kuruluşuna götürülmeli

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR