Ciddiye alınmayan pişik enfeksiyona sebep olabilir

Bebek derisinin yetişkinlerden daha ince, bezli bölgenin ise kapalı ve nemli olması; ciddi enfeksiyonlara neden olabilir

ABONE OL
GİRİŞ 28.01.2017 12:14 GÜNCELLEME 28.01.2017 12:14 Anne Çocuk
Ciddiye alınmayan pişik enfeksiyona sebep olabilir
Ciddiye alınmayan pişik enfeksiyona sebep olabilir

Bebeklerde en sık 0-18 ay arasında gözlenen pişik, bezli bölgede cilt tahrişi olarak başlar. Özellikle altıncı aydan sonra tamamlayıcı beslenme dönemi başladığında pişik daha fazla ortaya çıkar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İncioğlu, ilerlemesi halinde ciddi enfeksiyonlara dönüşebilecek pişiği ve bu soruna karşı alınabilecek önlemleri anlattı:

 Pişik oluşan cilt; kuru, kabuklu, kızarık veya kanayan görüntüde olabilir. Oluştuktan sonra iyileşme süresi 1-10 gün arasında değişebilir. Bu süre zarfında bebekte pişikli bölgenin acıması ve sızlamasından kaynaklı huzursuzluk ve alt temizliği esnasında rahatsızlık gözlemlenir.
 Bazı bebekler pişiğe diğerlerine oranla daha eğilimlidirler. Bebek derisinin yetişkin derisinden daha ince olması, ayrıca bezli bölgenin kapalı ve nemli olması; cildin iltihaplanma ve bölgesel enfeksiyonlara açık olma riskini ortaya çıkartır.

ÇİNKO OKSİTLİ KREM SÜRÜN
 Bebeğin altı kirlenir kirlenmez hemen değiştirilmeli. Bu bölgedeki cildin temizliğinde dışkı atıklarını tam olarak temizleyebilmek için losyon içeren bir ıslak mendil kullanılmalıdır.
 Oluşmuş pişiklerin iyileşmesini sağlamak için özellikle o bölgeye cilt onarımını hızlandırıcı maddeler sürülmeli. Çinko oksit, cildin yeniden yapılandırılmasını sağlayan kanıtlanmış bir maddedir. Her alt değişiminde yüzde 40 oranında çinko oksit içeren güçlü bir pişik önleyici krem uygulanmalı.

 Pişiği önlemenin en önemli yolu; bebeğin cildini mümkün olduğunca kuru ve temiz tutmaktır. Bebeğin bezini sık sık değiştirin ve süper emici bezler kullanın. Bebeğin altını temizlerken cildi tahriş etmeyecek, alkolsüz ve yumuşak ürünler kullanın.
 Doğru ölçülerde bebek bezi kullanın ve bezi çok sıkı bağlamayın. Önlemlere rağmen devam eden veya ağırlaşan durumlarda doktorunuza başvurun.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR