Ateşlenen çocuklara aspirin vermeyin"

Ateşi yükselen çocuklara rastgele verilen aspirin bazı sağlık sorunlarına yol açıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.10.2010 11:16 GÜNCELLEME 30.10.2010 11:16 Anne Çocuk
Ateşlenen çocuklara aspirin vermeyin"
Ateşlenen çocuklara aspirin vermeyin"

"Çocuğunuz size her zaman alıştığınızdan daha sıcak geliyorsa ısısını ölçerek tam bir ölçüm yapın." uyarısı yapan uzmanlar, aspirinin ateş düşürücü olarak kullanılmamasını istedi.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, genellikle 38 derecenin üzerindeki değerlerin ateş olarak kabul edildiğini kaydetti.

Dört ayrı ateş ölçme şekli olduğunu, koltuk altı ölçümlerinin diğer ölçüm şekillerine göre 0,5 derece daha düşük olduğunu vurgulayan Dr. Özcan, 2,5 yaşından küçük çocuklarda dil altından ölçüm yapmanın zorluğuna dikkat çekti. Özcan, "Civalı cam derece kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Elektronik derecelerin ölçüm yapmak süresi 3–4 dakika olarak kabul ediliyor. Kulak dereceleri saniyeler içinde güvenilir ölçümler yapabilmektedir. Mutlaka rahat kullanabileceğiniz bir dereceniz olmalıdır. Bu derece ile çocuğunuz ateşli değilken birkaç sefer ölçüm yapmalısınız." dedi.

Her seviyedeki ateşin tehlikeli sayılmayacağının altını çizen Dr. İsmail Özcan, 34 ile 37 derece arasını ateşsiz, 38–39 derece arasını ateşli ve 40 ve yukarısını ise yüksek ateşli olarak adlandırdıklarını söyledi.

Çocuğun ateşi olmamasına rağmen hasta görüntüsünün devam etmesi durumunda ateşinin birer saat arayla ölçülmesini tavsiye eden Başhekim Özcan, yüksek ateşli çocuklara vakit geçirilmeden doktora götürülmesini istedi.

ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Üç aydan küçük çocuklarda ateş görülmesi halinde, bebeğin üzerinin açılarak beklenilmesi gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. İsmail Özcan, çocuğun ateşi çıkarken titremesinin son derece normal olduğunu söyledi.

"Üşüttüğü için ateşi çıktı" diye çocuğun üzerinin örtülmesinin yanlış olduğunu dile getiren Özcan: "Kalın giysiler vücut sıcaklığını dışarı geçirmeyerek çocuğunuzun ateşinin daha da yükselmesine neden olur. Çocuğunuz titriyorsa, onu bir çarşaf veya ince bir havluya sarın. Üzerini açmanıza rağmen çocuğunuzun ateşi 39 derecenin üzerine çıkıyorsa hemen doktorunuzu arayın. Isıyı hızla düşürmenin yolu ılık duşa sokmak veya ılık ıslak havlu ile kompres yapmaktadır. Çocuklarda hiçbir zaman aspirin ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Parasetamol 4–6 saatte bir verilir. Ateş parasetamole rağmen 38,5 derecenin üzerinde seyrederse doz Aralığını 4 saatten 3 saate almak yerinde olabilir. Aktif maddesi İbuprofen olan ilaçlar, 3 saatte bir parasetamolle birlikte kullanılmalıdır." şeklinde uyarılarda bulundu.

KAYNAK : CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR