Okuma bozukluğu nasıl düzeltilir?

Okumada gecikme hastalık belirtisi mi? Disleksi rahatsızlığı nedir? Okuma bozukluğu nasıl düzeltilir? Okumanın hızlandırılması için ne yapılmalı? İşte tüm bu soruların yanıtı...

ABONE OL
GİRİŞ 08.11.2017 08:20 GÜNCELLEME 08.11.2017 09:54 Anne/Çocuk
Okuma bozukluğu nasıl düzeltilir?
Okuma bozukluğu nasıl düzeltilir?

Okul çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen problemlerden birisi de disleksi yani okuma bozukluğudur. Çocuğun zekası haricinde gelişen bu durum, ilerleyen dönemlerde çocuğun akademik performansını düşürmesine neden olur.

Diğer hastalıklarda olduğu gibi dislekside de erken tanı hayati bir önem taşıyor. Disleksi rahatsızlığı harfleri karıştırma, alfabeyi geç öğrenme, sesleri yanlış analiz etme ve heceleyerek okuma gibi belirtilerle kendini göstermeye başlar. Tüm bunların eksikliğinde ise çocuğun okumasında gecikme ya da yanlış telaffuz etme görülür.

Eğer çocuğunuzun okumasında gecikme ya da zorlanma varsa, ebeveyni olarak onun üzerinde baskı kurmamalısınız. Bu konuda yapabileceğiniz ilk şey, çocuğunuza karşı sabır ve ilgi göstermek olacaktır. Bu iki önemli kriteri aştıktan sonra uygulamaya geçerek okuma çalışmaları yapabilirsiniz.

Peki okuma bozukluğu olan çocuklara ne yapılmalı?

Seveceğini düşündüğünüz bir kitabı hem kendinize hem de çocuğunuza alın. Aldığınız kitabı ilk 25 dakikada çocuğunuza okuturken sizde göz ucuyla takip etmelisiniz. Telaffuzunu yanlış bir şekilde seslendirdiğinde okumasını durdurup hata yaptığı kelimeyi tekrardan okumasını isteyin.

Düzgü okuyana kadar devam ettirdikten sonra kısa bir mola verebilirsiniz. Mola bittikten sonra 25 dakika daha sesli okuma çalışması yapmalısınız. Haftada 1 defa da, çocuğunuzun 1 dakikada okuduğu kelime sayısını not ederek okumasında ilerleme olup olmadığını anlayabilirsiniz.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR