Çocuklar Allah hakkında neleri merak eder?

Yaratılışları gereği soru sormaya bayılan çocukların dine ve Allah (c.c.)'u tanıma yolunda sordukları soruları doğru şekilde yanıtlayabilmek çok önemlidir. Peki, çocuklara Allah (c.c) nasıl anlatılmalı? Çocukların Allah (c.c) ile ilgili sordukları sorulara nasıl cevap verilmeli? İşte yanıtı...

ABONE OL
GİRİŞ 24.05.2019 08:04 GÜNCELLEME 24.05.2019 08:12 Anne/Çocuk
Çocuklar Allah hakkında neleri merak eder?
Çocuklar Allah hakkında neleri merak eder?

Çocuklarda algı ve öğrenmenin en yüksek olduğu dönem kabul edilen 0-6 yaş aralığında, anne ve babaların bilinçli bir şekilde çocuğunu yetiştirmesi oldukça önemlidir. Çocuklarına din eğitimini küçük yaşlarda vermek isteyen aileler, işe çocukların sevdiği şeylerle yani hikayelerle başlayabilir. Her şeyden önce 'baskı ve korkutma' yoluyla değil 'Sevdirerek' öğretmek, işin en temel önceliği olmalıdır. 

Altın çağ olarak nitelendirilen 0-6 yaş aralığında Allah korkusu ve günah kavramı işin içine kesinlikle katılmamalıdır. Çocuğunun herhangi bir yanlış tutumu karşısında ebeveynin 'Öyle yaparsan Allah seni yakar...' ya da 'Günahı fazla olan insanlar cehenneme gider' şeklindeki cümleler çocukların zihninde yer ederek, Allah (c.c)'u kafalarında çok farklı bir şekilde canlandırmalarına yol açabilir. Dolayısıyla anne ve babalar, çocuklarının yanlış anlamalarına sebebiyet vermeyecek şekilde özenle ve büyük bir hassasiyetle kelimelerini seçmeye dikkat etmelilerdir.

ALLAH (C.C) ÇOCUKLARA NASIL ANLATILABİLİR?

Dinlemeye daha hevesli olmaları ve anlamalarını kolaylaştırmak için Allah (c.c)'ı ve sıfatlarından bahsederken Hz. Lokman (a.s) ile oğlu arasında geçen konuşmaları hikaye yöntemiyle anlatabilirsiniz.

Hz. Lokman (a.s)'ın oğluna karşı verdiği öğütlerin başında, "Hani Lokmân oğluna öğüt vererek şöyle demişti: 'Yavrum! Allah'a ortak koşma! Çünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.' " (Lokman, 31/13) diyerek, Allah (c.c)'dan başka bir ilahın olmadığı üzerinde durulabilir.

Hz. Lokman (a.s)'ın oğluna verdiği öğütlerin devamında ise: ''Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa ve bir kayanın içinde, yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa, Allah onu çıkarır getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır." (Lokman, 31/16) belirtilerek, Allah (c.c)'un kudretinden ve büyüklüğünden bahsedebilirsiniz.

ÇOCUKLARIN ALLAH (C.C) HAKKINDA AKLINDAN GEÇEN SORULAR VE VERİLEBİLECEK CEVAPLAR

1. ALLAH (C.C) NEREDE?

(0-6 yaş aralığındaki çocuklar için)

- Allah (c.c) biz nerede olursak olalım bizi görür ve çok yükseklerde...

(0-6 yaşından büyük çocuklar için)

Allah (c.c)'un sabit bir yeri yoktur, her yerdedir. Mekanını hissederek algılamamız mümkün değildir, önemli olan kalbimizde Allah (c.c)'un olduğudur.

2. ALLAH (C.C)'UN ÇOCUĞU VAR MI?

- Allah (c.c)'un eşi ve benzeri olmadığı gibi çocuğu da yoktur. Allah (c.c) iyi olan çocukları çok sever.

3. ALLAH (C.C) MI DAHA GÜÇLÜ BABAM MI?

Allah (c.c.) kadar güçlü kimse yoktur, olamaz da. Allah (c.c)'un yarattığı kulların iyiliğini ister ve onlara zarar gelmemesini ister. Merhameti ve şefkati çok büyüktür.

4. ALLAH (C.C)'U BİZİ GÖRÜR MÜ?

Allah (c.c)'un bizi göremeyeceği hiçbir yer yok. Zifiri karanlıkta bile olsa kimseye söylemeden gizli gizli yaptığımız işleri bile görür, hatta hissettiklerimizi bile...

5. CENNET NEDİR?

Binbir çeşit güzelliklerin köşklerin ve nice güzellikteki ırmakların bulunduğu yerdir. Allah (c.c)'un sevdiği ve iyi kullarını burada ödüllendirir, orada zahmet yoktur canın ne isterse bulabilirsin.

6. ALLAH (C.C) EN ÇOK KİMLERİ SEVER?

Allah (c.c), kendisini ve peygamberini seven insanları çok sever. Yasaklarını uygulamayan ve bizim iyiliğimiz için istediği şeyleri yapan herkesi çok çok daha fazla sever.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR