Finike'de 13 bin 500 hastaya kemik taraması yapıldı
Finike Devlet Hastanesinde 2013 yılında hizmet vermeye başlayan kemik dansitometri cihazıyla, bugüne kadar 13 bin 500 hastaya kemik taraması yapıldığı bildirildi.
ABONE OLHalk arasında kemik tarama cihazı olarak bilinen kemik dansitometri cihazıyla, Finike Devlet Hastanesinde 2013 yılından bu yana 13 bin 500 hastanın kemik ölçümü yapıldı.
Günde 15 hastaya kemik taraması yapılmaya devam eden hastanede, sonuçlar aynı gün içerisinde hastalara veriliyor.
Finike Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Buket Miranoğlu, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen "osteoporoz" rahatsızlığının, kemik kütlesi sertliğinde azalma ve buna bağlı olarak kemik dokusunun daha zayıf ve kırılgan hale gelmesiyle karakterize bir kemik hastalığı olduğunu söyledi.
Hastalığın tüm iskelet sistemini etkilediğini ifade eden Miranoğlu, şunları söyledi:
"Tedavi edilmediği takdirde ise kemik ağrısına ve şekil bozukluklarına yol açar. Hastaların yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Söz konusu hastalığın tetkiki başlıca kemik yapısını ve yoğunluğunu ölçen kemik dansitometri adı verilen cihazla yapılır. Kadınlarımız osteoporoz açısından daha riskli durumdalar. 50 yaşın üstünde olmak, süt, yoğurt gibi kalsiyum içeriği yüksek ürünleri az tüketmek, D vitamini eksikliği, sigara, alkol, kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi, ailede osteoporoz ve kırık öyküsünün olması riski arttırıyor."
45 yaşından sonra gelişen kırıkların yüzde 70'inin osteoporoza bağlı olduğunu anlatan Miranoğlu, 65 yaşın üstünde kadın ve erkeklerde özellikle kalça kırığı riskinin arttığını, yaşam kalitesini etkilenmesi, bağımsız yaşamada kısıtlılık getirmesinin yanı sıra kalça kırığı ilk bir yıl içinde ölüm oranında da belirgin artışa sebep olduğunu kaydetti.