Krizi fırsata çevirdi, kendi işinin patronu oldu

İstanbul'da yükseköğrenimini tamamlayarak Antalya'daki ailesinin yanına dönen 33 yaşındaki Pelin Barlas, işsiz kaldığı dönemde kurduğu çiftlikle kendi işinin patronu olmayı başardı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2024 10:48 GÜNCELLEME 17.10.2024 12:11 ÜLKE'DE BUGÜN
Krizi fırsata çevirdi, kendi işinin patronu oldu
Krizi fırsata çevirdi, kendi işinin patronu oldu

Popülasyonun azalması ile manda sütü ve ürünlerini tüketmeyi tercih edenlerin yaşadığı gıda temini sorunu, genç girişimcilere ilham oldu. 

4 YIL MESLEĞİNE YÖNELİK İŞ ARAYIŞINDA BULUNDU

İstanbul'da özel bir üniversitede iletişim fakültesinden 2015'te mezun olduktan sonra Antalya'daki ailesinin yanına dönen Pelin Barlas, 4 yıl mesleğine yönelik iş arayışında bulundu. İşsiz kaldığı dönemde manda yetiştiriciliğinin azalması sonrası süt ve süt ürünlerinin teminindeki zorluğu keşfeden Barlas, bu sorunu fırsata dönüştürdü.

MANDA SÜTÜ SATARAK HAYVANLARINI ARTIRDI

Babasının 1980'li yıllarda kurup, bir süre hayvancılık yaptıktan sonra devam ettiremediği Antalya'daki atıl çiftliği aktifleştiren Barlas, 2019'da 3'ü anaç,11 manda satın aldı.

Manda sütü satışından elde ettiği gelirle hayvan sayısını kısa sürede artıran Barlas, çiftlikteki konteynerde yaşayıp, gününü hayvanlarla ilgilenerek geçirdi. 5 yılda 70 manda, 15 inek sayısına ulaşan Barlas, her gün hayvanların yemini verip ahırlarında temizlik yaparak, hayvancılığın zorluğuna rağmen kendi işinin patronu olmanın gururunu yaşadı.

YENİ MESLEĞİNDE ÖĞRENİME DEVAM ETTİ

Yeni mesleğinde başarılı olmak için eğitimini de sürdüren Barlas, hayvancılıkla uğraştığı süreçte Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü'nden mezun olduktan sonra tarım teknolojisi öğrenimini sürdürüyor.

Günlük süt satışından çiftliğinin masrafını karşılayan Barlas, elde ettiği geliri artırdıkça hayvan sayısını çoğaltmak istediğinden bahsetti.

"YAPAMAYACAĞIMI DÜŞÜNÜYORLARDI"

Manda yetiştiriciliğine başladığı günlerde yakın çevresinin bu işi yapamayacağımı düşündüğünü anlatan Pelin Barlas, "Severek yapıyorum. Yakın çevrem yapamayacağımı düşünüyordu. Müşterilerim beni görünce şaşırıyor. Sabahları hayvanların sağımı oluyor, sütleri paketleyip, buzağının sütlerini veriyorum. Hayvanların yemlerini verdikten sonra az da olsa kendime vakit ayırıyorum. Akşam da aynı şekilde sağım, yemleme ve buzağıları besleme yapıyorum. 'Koku seni rahatsız etmiyor mu' diyenler oluyor. Ahıra girince alıştığımdan kokuyu hissetmiyorum. Hayvanları, hayvancılığı seviyorum." diye konuştu.

KAYNAK : DHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • Fehmi 2 saat önce Şikayet Et
    72 yaşındaki annem 60 senedir köyde inek bakıyor şimdi kendi işinin patronu mu oluyor? Bu ülkeyi tarım ve hayvancılıkta ne noktaya geldiğinin de acı faturası
    Cevapla
  • Eski Çoban 3 saat önce Şikayet Et
    Mandalar görünüşlerinin aksine karasığır hayvanlarına göre daha duygusal hayvanlardır. Çocukluğumda bakımını yaptığım ve otlattığım olmuştur. Kömüş derler bizim oralarda. Yağı ve yoğurdu muhteşem olur. Ülkemizde sayısının artırılması ve teşvik edilmesi lazım.
    Cevapla
  • Çorumlu 4 saat önce Şikayet Et
    Veterinerlik yapmış olsaydım benim hayalim bu işi yapmak isterdim çok temiz iş . Büyük şehirlerin pis ortamından çok çok temiz . !! Tebrik ederim .!
    Cevapla
  • Mehmet Ali 5 saat önce Şikayet Et
    Helal olsun sana. Tebrik ederim
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR