O hata hayatını arapsaçına çevirdi: Kendini bulmak için tespit davası açtı

Antalya'da doğumundan sonra adı ve cinsiyetinin yanlış yazdırılmasıyla başlayan hatalar zinciri sebebiyle yaşamı boyunca 5 farklı isimle anılmaya başlayan Ersin Akbaş, "Kendimi bulmak için kendime tespit davası açtım." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.10.2024 16:26 GÜNCELLEME 23.10.2024 16:27 ÜLKE'DE BUGÜN
O hata hayatını arapsaçına çevirdi: Kendini bulmak için tespit davası açtı
O hata hayatını arapsaçına çevirdi: Kendini bulmak için tespit davası açtı

Antalya'da yaşayan 59 yaşındaki Ersin Akbaş'ın ismiyle ilgili hatalar zinciri doğumu ile başladı.

İLKOKUL DİPLOMASINI KIZ OLARAK ALDI 

Doğduğunda Ergün ismiyle nüfusa kız olarak yazılan adamın kaydı çok geçmeden düzeltildi ancak yanlışlıklar okul hayatında da devam etti. İlkokul diplomasını Ersun ismiyle alan Akbaş, itiraz etti ancak ikinci kez aldığı diplomada ismi Ergin olarak yazıldı.

YAPTIĞI ASKERLİĞE YİNE ÇAĞRILDI 

Ersin Akbaş'ın iddiasına göre, kendi adıyla 1986-1987 yılları arasında Ersin Akbaş olarak 18 aylık askerlik görevi yaptı, 1990 yılında Körfez kriziyle çıkan seferberlik sonrası ikinci kez Ersün Akbaş askerliğe çağrıldı.

HATALAR ZİNCİRİ BEŞ İSİMLE YAŞAMINI SÜRDÜRMESİNE NEDEN OLDU

Akbaş, ikinci askerliğini ise Ersün adıyla yaptı. Akbaş, bu yaşına kadar Ergün, Ersun, Ergin, Ersün ve son olarak kendini tabir ettiği Ersin Akbaş ismiyle yaşamını sürdürdü.

İSİM PROBLEMİ EMEKLİLİK DÖNEMİNDE DE KARŞISINA ÇIKTI 

Akbaş'ın ismi sebebiyle yaşadığı sıkıntılar, sosyal güvenlik primi ödemelerinde ve iş bulma süreçlerinde de devam etti.

Son olarak emeklilik hayali kuran Akbaş ve avukatı, Antalya 9. İş Mahkemesi'ne isim tespit ve sigorta girişleri için tespit davası açtı.

Zonguldak SGK'ye yazılan müzekkereye verilen cevapta, Ersin Akbaş'ın yanında çalıştım dediği annesi Şerife Akbaş'ın belirtilen tarihlerde vergi yükümlülüğüne ait bir kaydına rastlanılmadığı belirtilerek bilirkişinin sunmuş olduğu rapor doğrultusunda mahkeme istinaf yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verdi.

"KENDİMİZİ BULMAK İÇİN KENDİMİZE TESPİT DAVASI AÇTIK"

"Kendimizi bulmak için kendimize tespit davası açtık" diyen Akbaş, 1984 yılında annesinin yanında Ersun ismiyle sigortalı olarak çalıştığını ve annesinin de kaydının bulunamadığını söyledi. 

"ERSİN'İN SİGORTASI VAR, ERGÜN'ÜN YOK GÖRÜNÜYOR"

Beş isim içinde kaybolduğunu dile getiren Akbaş, "Ersün Akbaş'ın 1984 yılında sigortası var, 1991 yılında devlete vergi de verdim. Şu anki ismim Ersin Akbaş ile vergi mükellefi bendim, Bağ-Kur'luydum, borcumu ödemek için gidiyorum kabul etmiyorlar. Ersin ile Ersün'ü birleştirip emekli olmak istiyorum. Zaten Ersin ismimle 5 bin 330 günüm var benim ama Ersün'e yok. Bunu duyurmadığım insan kalmadı. Yetkililer de duysun lütfen sesimi. Ben ne yapacağım, çok mağdurum. Ersin 2006'da doğmuş. Diğer isimler yaşamış. 3 ismime 1 T.C. numaram var. Devletime, hükûmetime saygım var. Onların bu işi çözeceğini düşünüyorum. Ben gerçekten çok yoruldum." ifadelerini kullandı. 

"İSİMLER TESPİT EDİLMEDİĞİ İÇİN SİGORTASI DA TESPİT EDİLEMİYOR"

Akbaş'ın avukatı Nuray Ertem de geçmişte yapılan hatalar nedeniyle isim ve sigorta karışıklığının önüne geçebilmek adına tespit davası açtıklarını ancak kayıtlara ulaşılamadığı için mahkemenin davayı reddettiğini aktardı. 

İstinaf yoluna başvuracaklarını aktaran Ertem, "Gerekirse devlet arşivlerinden kayıtları isteyeceğiz. İsimler tespit edilemediği için sigortası da tespit edilemiyor çünkü farklı kişi görünüyor ve farklı sigortalar çıkıyor. Belirli bir tarihlerde Ersun olarak başka tarihlerde de Ersin olarak sigorta girişleri çıkıyor ancak ikisi birleştirilemiyor." dedi.

KAYNAK : İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Aksaray 1 saat önce Şikayet Et
    iyide bu vatandaşa beş tane ayrı isimle kimlikleri kim hangi makam nasıl verdi çok garip. vatandaş ilk önce yapacağı işi en sonunda yapmaya çalışıyor. bu vatandaş bu karmaşık isimle zor emekli olur.
    Cevapla
  • Mehmetx 1 saat önce Şikayet Et
    Çok basit bir işlem için 55 yıl neden beklenmiş ki? Daha ilk okul da düzeltilirdi. Kim iki kez askere gitmek ister. Çpk tubaf. Nüfus bu kadar kimliği nasıl verebiliyor, millet bir harf hatası yada resimden sıkıntı yaşıyorken?.
    Cevapla
  • Haybeci 2 saat önce Şikayet Et
    Adamın elinde birçok kimlik var, bu kimlikleri çıkarmak yerine niye itirazda bulunmamış, 1987 de askerlik yapmış o tarihten bu yana düzeltmek yeni mi aklına gelmiş, eyvallah nüfus kayıtlarında bir yanlışlık olmuş ama dava açmak için 50 yaşını geçmeyi niye beklemiş?
    Cevapla
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    Bu ancak Türkiye'de olabilir
    Cevapla
  • İskender 1 saat önce Şikayet Et
    eski Türkiyede..
    Cevapla
  • ibrahim kadıoğlu 3 saat önce Şikayet Et
    Devletin kurallarını koyan öyle koymuşki vatantaşa eziyet olsun ve sorunu daha nasıl karmaşık hale getirilebilir den başaka hiç bir iş yapmaya sorun çözümlemeye dayalı işlem olmasın kurumlardaki yönetiçilerde o kadar işine saygısı yokki 1 kişi elini taşın altına koyup bu tür kuralların düzeltilmesi için caba harcamıyor çaba gösterenlerede desdek olacağına köstek oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR