Çanakkale'nin yeni şehitlikleri

Çanakkale Kara Savaşları'nda şehit olanların mezarları 98 yıl sonra ortaya çıkarılıyor. Savaşın ardından 'ekinler'le örtülen 25 şehitliğin yeri, 1916 tarihli harita ve yaşlı bilirkişilerin çalışmalarıyla belirlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.08.2013 13:55 GÜNCELLEME 11.08.2013 13:55 Arkeoloji
Çanakkale'nin yeni şehitlikleri
Çanakkale'nin yeni şehitlikleri

Savaşın meydana geldiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki kabirlerin yerleri unutulmaya yüz tutmuş ve hatta üzerine buğday, arpa, ayçiçeği ekilmiş, zeytin ve fıstık çamı dikilmiş.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü, Şevki Paşa tarafından 1916 yılında hazırlanan 1/5 bin ölçekli Çanakkale Tahkimat Haritası'nda yerleri belirtilen 25 gerçek şehitlik için yıllar sonra harekete geçti.

Milli Park Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü ile birlikte yürütülen şehit mezarlarının yerlerinin belirlenmesi çalışması sonuçlarını vermeye başladı. Şevki Paşa haritasının yanı sıra Milli Park Müdürlüğü tarih danışmanları ve bölgenin yaşlı bilirkişilerden oluşan bir heyetle arazide şehitliklerin yerleri belirlendi, radar taramasıyla da sınırları çizildi.

Yüzey temizleme çalışmaları yapıldı. Bazı şehitlik alanlarında mezar taşlarına ait bulgular ile şehit kemikleri tespit edildi.

13 ŞEHİTLİK ŞAHIS ARAZİSİNDE ÇIKTI

Mehmetçiğin kanları ve canları pahasına vatanını savunarak yazdığı Çanakkale Destanı'nın üzerinden 98 yıl geçtikten sonra yerleri tespit edilen 25 şehitlikten 13'ü şahıs, 12'si ise Hazine arazilerinde çıktı. Tarım arazisi olarak kullanılan şahıs arazilerindeki şehitliklerin üzerine yıllardır buğday, arpa ve ayçiçeği ekildiği, bazı şehitliklerin zeytinliğe, bazılarının da çam ormanına dönüştüğü gerçeği ortaya çıktı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, altında şehitlik bulunan şahıs arazilerinin kullanımını önlemek ve kamulaştırmasını yapmak için hemen harekete geçtiklerini, ilk olarak tapu ve nüfus müdürlüklerine yazı yazarak ilgili parsellerin tapu örnekleri ile varislerinin listesini istediklerini söyledi.

4 ŞEHİTLİK İÇİN ÇALIŞMA

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, yerleri tespit edilen gerçek şehitliklerden dördünün ihyası için hazırlanan raporların Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne iletildiğini, Genel Müdürlüğü'n de bu alanların üzerine şehitlik yapılabilmesi için proje çalışmalarına başladığını söyledi. Hacıalioğlu, Kireçtepe, Albayrak Sırtı, Süngü Bayırı ve Kocadere şehitliklerinin projelendirilerek en kısa sürede yapımına başlanacağını ve Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yılı olan 2015'e kadar halkın ziyaretine açılacağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan ise, kara savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı alanında şimdiye kadar 21 gerçek şehitliğin ihya edilerek ziyarete açıldığını belirtti.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR