Bin 500 yıllık mozaikli ev bulundu
Denizli'nin Buldan ilçesi yakınlarındaki Tripolis Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda, bin 500 yıl önce zengin ailelerin oturduğu ve odalarının tabanları mozaik kaplı ev bulundu.
ABONE OLDenizli'nin Buldan ilçesi yakınlarında bulunan Tripolis Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Denizli Valisi Abdülkadir Demir'in büyük önem verdiği kazılarla ilgili olarak bu yıl Tripolis'e toplam 1 milyon TL'ye yakın kaynak ayrıldı. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, sabah saatlerinde Tripolis Antik Kenti'ne giderek incelemelerde bulundu. 10 arkeolog, 2 restoratör, 20 öğrenci ve 35 işçi ile yürütülen çalışmalarda şimdiye dek bir çok önemli yapı ortaya çıkarılırken, kiliseler ve kemerli agoralar ön plana çıkıyor. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Bahadır Duman başkanlığında yürütülen çalışmalarda son olarak ortaya çıkarılan mozaikli ev ise büyük ilgi görüyor. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, bölgedeki incelemelerde özellikle mozaikli evle ilgili bilgi alırken, bölgedeki çalışmaları genişleyerek devam etmesini istedi.
''EVİN TABANININ TAMAMINDA MOZAİK VAR''
Yılsonuna kadar özellikle Tripolis'teki Agora'nın tamamlanması gerektiğini belirten Vali Demir, ''Bölgede yürütülen çalışmalarda Denizli'nin bir avantajı ortaya çıktı. Tripolis'te yürütülen çalışmalarda buradaki yapıların erozyonla kapandığını görüyoruz'' dedi. Yürütülen çalışmalarda hiç beklemedikleri bir yapıya ulaştıklarını kaydeden Vali Demir, ‘' Kentin ana yapısının dışında mozaikli evle karşılaştık. Mozaikli yapılar Laodikya Antik Kenti'nin yanı sıra burada da karşımız çıktı. Buradaki mozaiğin bir farkı var. Evin ana yapılarının tamamının tabanında mozaik var. Mozaikler yeni yapılmış gibi duruyor. Neredeyse 150 metrekarelik bir salon var ve mozaikler üst derecede korunmuş. Bunun dışında kalan bölgelerdeki evleri de yine kazı heyetimiz ortaya çıkaracak'' diye konuştu.
‘'MOZAİKLİ EV 8 ODADAN OLUŞUYOR''
Tripolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarını yürüten Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Bahadır Duman ise yıl sonuna kadar önemli yapılara ulaşmaya devam edeceklerini ifade ederek, éKemerli agoradaki çalışmalarımız devam ederken, kentin ana yapısının dışındaki mozaikli eve rastladık. 8 odadan oluşan mozaikli bir evde kazı çalışmaları yapıyoruz. Taban döşemeleri tamamen renkli taşlarla döşenmiş durumda. Bu evin kentin zengin ailelerinden birisine ait olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.