Karadeniz'in Aspendos'u gün yüzüne çıkıyor

Helenistik dönemle başlayıp Roma döneminde daha da büyümüş olan bir antik kent Düzce'nin Konuralp Beldesinde ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.08.2013 21:56 GÜNCELLEME 29.08.2013 21:56 Arkeoloji
Karadeniz'in Aspendos'u gün yüzüne çıkıyor
Karadeniz'in Aspendos'u gün yüzüne çıkıyor

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, "Öğrenciyken hocalarımız bize, Batı Karadeniz Bölgesine özellikle Düzce ve çevresine çok uzun bir mesainin harcanması gerektiğini söylemişti. Bugüne kadar Düzce ilinde hiçbir arkeolojik çalışma yapılmamış. Düzce Üniversitesi'ne geldikten sonra, 6 yıl sürecek olan Düzce İli Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi'ne başvurdum" dedi.

Kazı çalışmalarının süresinin ve hızının gelen bütçeye bağlı olduğunu söyleyen Ayengin, "Bu tür çalışmalarda ödenek en büyük sıkıntıdır. Ödenek bizim çalışmamıza ne kadar imkan veriyorsa, o kadar çalışabiliyoruz. Seneye bütçemiz daha da artacak ve seneye daha iyi çalışacağız diye umut ediyorum. İnsanlar artık tatilde, sadece deniz kenarına gidelim demiyor. Arkeolojik yerleri de gezip görmek istiyor. Devletimizin de artan bu rağbete paralel olarak, kültür turizmine daha çok destek veriyor. Bizim kazı alanımızın en büyük şansı burada anıtsal bir mimarı var. Sağlam durumda az sayıda tiyatro mevcut, hem de insanların ilgisini çeken anıtsal bir yapı. Konuralp bu konuda çok şanslı. Burada yapılacak kazı ve restorasyon çalışmalarından sonra hemen hemen tamamlanmış bir tiyatro ortaya çıkacak. Buranın Batı Karadeniz'in Aspendos'u olabilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Burada kazı çalışmaları sonrası etkinlikler yapılacak ve Konuralp'e canlılık kazandıracağını düşünüyorum" dedi.

Ayengin kazı çalışmalarına deneyimli ve kalabalık bir ekiple başladıklarını söyledi.
Ayengin, "Erken Helenistik dönemle başlayıp Roma döneminde daha da büyümüş olan bir antik kentin üzerinde yaşıyoruz. Nerden bakarsanız buradan 2000 yıllık eserler çıkacak. Konuralp halkı tiyatrodaki kazı çalışmasından inanılmaz mutlular. Bu çalışmanın çok daha önceden burada yapılması gerektiğini söylüyorlar. Aslında bu kazı uluslararası anlamda bir kazı olarak dünyada ses getirecek. Kazı çalışması başladıktan sonra buraya çok sayıda turist gelecek. Akademik anlamda bilimsel yayınlar yapılacak. Yani hem akademik anlamda, hem de turizm anlamda ses getirecek bir çalışma olacaktır" dedi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 1
  • kamil hisarlı 11 yıl önce Şikayet Et
    Antik Kent, SİT Alanı vs.nin suyunu çıkarmayalım..! (ÖNEMLİ). Bu olaydan bağımsız genel olarak söylüyorum. Dünya, üzerinde şimdi yaşayanlar içindir. Geçmiştekiler için değil. Yok sit alanı, yok antik kent vs. deyip dünyanın şimdiki sakinlerini rahatsız etmenin BİR DOZU olmalıdır. Şu SİT çılgınlığına bir ayar vermek gerekir. Ağaç fetişizmi için de eskiden beri benzer düşüncedeyim. Gezi olayının manevi arka planında kanaatimce ağaç fetişizmine hayır demeyen aydınımız var. Bunların bu hatasına bir nevi ihtardır. Ağaç sevgisine ve tarihi yapılara evet, fakaaat; dünya insan içindir ağaç için değil, putlar için değil, ören yerleri için değil bunu da bilmek lazım. Bu tarihi eser sevdasına ve ağaç sevdasına karşı sınırlandırıcı hiçbir fikrin olmaması aymazlıktır. Halbuki hiçbir şey sınırsız değildir, herşey sınırlı olarak takdir edilmiştir.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR