Boğazköy Sfenksi Hattuşa'da sergilenecek

Boğazkale'den yaklaşık 100 yıl önce çıkarılan ve temizlenmek için (!) götürüldüğü Almanya'dan geri getirilen Boğazköy Sfenksi, doğduğu topraklarda ziyaretçileri bekliyor...

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2011 06:21 GÜNCELLEME 26.11.2011 06:21 Arkeoloji
Boğazköy Sfenksi Hattuşa'da sergilenecek
Boğazköy Sfenksi Hattuşa'da sergilenecek

Boğazköy Sfenksi, 1906'da İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlayan kazılar sırasında Boğazkale'deki Hattuşa şehrinin Yerkapı mevkisinden çıkarıldı.

Boğazköy Sfenksi'yle birlikte kazılardan çıkarılan bir sfenks ve 10 bin 400 tablet, 1915'de temizleme, onarım ve yayın çalışmalarının yapılması için iki parti halinde Almanya'nın başkenti Berlin'e gönderildi. Onarımları biten tabletler ile bir sfenks Türkiye'ye iade edilip İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Onarım için Berlin'de bulunan ancak geri gelmeyen Boğazköy Sfenksi'nin ise Türkiye'ye iade edilmesi için 1938 yılına kadar Almanya'yla görüşmeler yapıldı.

İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması ve savaş sonrasında sfenksin sergilendiği Berlin Pergamon Müzesi'nin Doğu Almanya'da kalması üzerine Almanya ve Türkiye arasındaki sfenks iadesi yazışmaları kesildi.

İlişkilerin düzelmesinin ardından Türkiye, 24 Temmuz 1987'de sfenksin iadesi amacıyla UNESCO'ya başvururken, sfenksin iadesi için yapılan girişimler uzun yıllar sürdü.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın girişimleri sonucu 18 Nisan 2011'de Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nde Türk ve Alman heyetleri arasında bir toplantı yapıldı, toplantı sonunda sfenksin Türkiye'ye iadesi konusunda mutabakata varıldı.

Anadolu'nun en köklü medeniyetlerinden Hititler'in başkenti Hattuşa'dan koparılan sfenks, yaklaşık 100 yıllık yolculuğunun ardandan nihayet 28 Temmuz'da Türkiye'ye getirilerek hasretini sonlandırdı.

-Boğazköy Sfenksi, 26 Kasım'da ziyaretçilerini ağırlayacak-

Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın ''İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde ya da Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde değil, ait olduğu yerde Çorum'da sergilenecek'' dediği Boğazköy Sfenksi, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkezi Laboratuvarı'ndaki bakım çalışmalarının ardından yoğun güvenlik önlemleri altında 4 Kasım'da ait olduğu coğrafyaya Hattuşa'ya getirildi.

Boğazköy Sfenksi ile birlikte Boğazkale'nin Yerkapı bölgesindeki kazılardan çıkarılan sfenkslerden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki sfenks de Boğazkale'ye döndü.

1.5 ton ağırlığa, 258 santimetre uzunluğa sahip Boğazköy Sfenksi, gurbette geçen uzun yılların ardından İstanbul'dan getirilen diğer sfenksle birlikte yenilenen ve modern yüzüyle müzecilik anlamında örnek gösterilen Boğazköy Müzesi'ndeki yerini aldı ve yarın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımının beklendiği törenle ziyarete açılacak.

-Sfenks, Hitit başkentine can olacak- 

Çorum'un Boğazkale ilçesi, tarihte ilk organize devleti kuran, çok sayıda tanrı ve tanrıçaya inandığı için ''Bin tanrılı kent'' olarak anılan, sanatta, kültür ve sosyal hayatta en köklü uygarlıklardan biri olan Hitit Devleti'nin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapıyor.

Bozkır topraklara yapılan ziyaretlerde, Hititlerin ince taş işçiliğinin, mabetlerine verdiği özenin izlerinde yürürken, tarihin ilk barış antlaşmasının yapıldığı bu coğrafyada, bir Hitit bayramının coşkusuna ya da bir Hitit çalgısının tınısına şahitlik edebilmek mümkün.

Boğazkale'nin topraklarında barındırdığı Hattuşa ve Yazılıkaya ören yerleri, UNESCO'nun ''Dünya Kültür Mirası Listesi'nde'' yer alıyor.

İlçe merkez nüfusunun bin 800 olduğu Boğazkale'de, Boğazköy Sfenks'inin de sergilenmeye başlanmasıyla birlikte ilçeye gelecek turist sayısında artış olması ve ilçe halkının turizmden geçimini sağlamaya başlaması bekleniyor.

(aa)

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR