Düdüklerin atası'' bulundu

Eskişehir'deki Şarhöyük Dorylaion kazılarında MS 4-6. yüzyıla ait pişmiş topraktan yapılmış düdük bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 26.04.2012 12:31 GÜNCELLEME 26.04.2012 12:31 Arkeoloji
Düdüklerin atası'' bulundu
Düdüklerin atası'' bulundu

Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taciser Sivas, AA muhabirine, Şarhöyük kazılarında pişmiş topraktan yapılmış ördek başı şeklinde bir düdük bulduklarını belirterek, bu düdüğün Eskişehir ve çevresinde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan ilk örnek olduğunu kaydetti.

Düdüğün geç Roma-erken Bizans dönemlerine ait olduğunun belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Sivas, şöyle konuştu:

''Bu düdük, açık alanlardan haberleşmeye yönelik kullanılıyordu. Şarhöyük, batıdan doğuya yapılan ticari ve askeri seferlerde önemli bir kavşak noktasıydı. Tehlike arz edecek askeri seferlerde, bu düdükle yöreden yaşayanlara gelen tehlike haber veriliyordu. Bununla ordunun savunma düzenine geçmesi ve şehrin savunulması bildiriliyordu. Bu düdük bölgedeki tek örnek. Düdüklerin sayının artacağını düşünüyoruz. Günümüzde hakemlerin, bekçilerin veya polislerin kullandığı düdüklerini 'atası' diyebiliriz.''

Prof. Dr. Sivas, AÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü ve Müzikolog Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner'in de düdükten çıkan sesleri kaydettiğini bildirdi.

-''Müzik dünyası için heyecan verici''-

Prof. Dr. Alaner de Prof. Dr. Sivas'ın böyle bir buluntudan bahsettiğinde heyecanlandığını ve hemen kazı bölgesini gittiğini anlattı.

Düdüğün tek parça olmasının kendisini sevindirdiğini ifade eden Prof. Dr. Alaner, şunları söyledi:

''Bu düdüğün detaylı incelemesini yaptım. Bu düdüğü farklı kılan, dilli kavallarda olduğu gibi pişmiş topraktan yapılmış bir dilinin bulunmasıydı. Bu dil, sesi çarpıtıp daha uzak mesafelerden duyulmasını sağlıyor. Düdüğün yanında bulunan iki delik de sesin üç farklı tonda çıkmasını sağlıyor. Düdüğün frekanslarının tiz olduğunu ve uzak mesafelerden duyulduğunu keşfettik. Bu da düdüğün haberleşme amacıyla kullanıldığını destekliyor. Böyle bir dilin pişmiş toprak düdükte yapılması müzik dünyası için heyecan verici. Pişmiş topraktan yapılma dili ilk kez gördüm.''

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR