Mayınlı arazideki saklı kent gün yüzüne çıkıyor

Karkamış ilçesindeki Karkamış Antik Kenti'nde, mayın temizleme çalışması sonrasında başlatılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular basına tanıtıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.10.2012 18:30 GÜNCELLEME 09.10.2012 18:30 Arkeoloji
Mayınlı arazideki saklı kent gün yüzüne çıkıyor
Mayınlı arazideki saklı kent gün yüzüne çıkıyor

Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırma Daire Başkanı Melik Ayaz, antik kentteki buluntuların tanıtımı dolaylısıyla düzenlenen törende, kazılarda çıkarılan eserlerin basınla paylaşılmasının önemli olduğunu söyledi.

Bilimsel kazılar ve arkeolojik faaliyetlerin, bilim adamları açısından son derece ''Nankör'' bir çalışma olduğuna dikkati çeken Ayaz, şöyle konuştu:

''Çünkü kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesi, bazı kazıların kamuoyuna tanıtılması açısından son derece büyük zorluklar vardır. Bu tür çalışmalarla toplumun genel kültür bilincinin artırılmasının sağlanması ve uluslararası eski eser kaçakçılığının önlenmesi, ulusal ve uluslararası kültür varlığının bir ticari meta değil, kamu malı, uluslararası bir miras olduğunu anlatabiliriz. Kazılar sonucu çıkarılan eserlerin basınla paylaşılması önemli.''

Ayaz, taşınır kültür varlıklarını, Gaziantep'teki Zeugma Müzesi örneğinde olduğu gibi son derece çağdaş ve uluslararası çapta önem taşıyan müzelerde sergileyerek, hem kamuoyu hem de dünyayla paylaşmak istediklerini dile getiren Ayaz, ''Aksi takdirde kazı yapılıp, alanda eserler tahrip altında kaldığı takdirde bir anlam ifade etmiyor'' dedi.

Her kazının, kendi çapında bilimsel açıdan kurumsallaşmasını sağlamayı amaçladıklarına değinen Ayaz, şöyle devam etti:

''Artık bir eseri Gaziantep'ten alınıp, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin laboratuvarına götürüp koruma çalışmaları yapmak yerine, mükemmelleşmiş, bilimsel yönden kurumsallaşmış kazı evleri, kazı depoları, kazı laboratuvarlarında konuyla ilgili bilim adamları ve uzmanların katılımıyla yerinde her türlü tedbiri almak istiyoruz. Bakanlığımız bunu önemsiyor. Bu konuda mevzuat değişikliği yaptık. Artık Türk, yabancı ayrımı yapmaksızın ülkemizde yapılan tüm kazılarda eğer kazılar yoğun bir şekilde yapılıp, koruma tedbirleri alınmamışsa bakanlıkça kazıları dondurarak koruma çalışmasına ağırlık vermesini sağlayacağız.''

-Suriye sınırındaki antik kent-

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Karkamış'ın, Genç Hitit döneminin önemli bir şehri olduğunu belirtti.

Karkamış'ın, ''Dünyanın ilk yazılı anlaşmasının imzalandığı yer'' olduğunu vurgulayan Güzelbey, şöyle konuştu:

''Bundan 3 bin yıl önce Mısır Firavunu 2. Ramses ile Anadolu'da yaşayan Hititlerin ünlü Kralı Hattuşili bir barış anlaşması imzalıyor. Diyorlar ki, 'Artık bundan sonra savaşmayalım, güçlerimizi ülkelerimizin gelişimi, insanlarımızın refahı için kullanalım.' Bu anlaşma işte bu topraklarda yapılıyor. Bu açıdan son derece önemli. Burası stratejik öneme haiz bir yer, buradaki imkanların seferber edilmesinde emeği olan askeri yetkililere teşekkür borcumuz var. Onların hoşgörüsüne minnettarız.''

Karkamış'taki kazı çalışmalarının hemen ötesinde, ''Bütün dünyanın gözünü diktiği Suriye toprakları'' olduğunu anımsatan Güzelbey, bu ülkede demokrasi ve insan haklarının yok edildiğini, masum insanların katledildiğini söyledi.

Birçok kişi Gaziantep'teki programını iptal ederken, İtalya gibi bir ülkenin büyükelçisinin, 50 metre ötede savaşın olduğu Karkamış'a gelmesinin kendileri için çok önemli ve duygusal bir olay olduğunu dile getiren Güzelbey, ''Karkamış, değişen Gaziantep'in çok önemli bir bölgesi oldu. Karkamış, hizmete açıldıktan sonra Gaziantep'e çok şey katacak, Türkiye'ye çok şey katacaktır, dünyaya çok şey katacaktır. Onun için bugünü hatıralarımıza unutulmayacak bir gün olarak yazalım'' diye konuştu.

-Büyükelçi Scarante-

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante de ''Karkamış gibi efsanevi, yakındoğu arkeolojik alanın Türk-İtalyan işbirliğiyle gün yüzüne çıkmasından dolayı gurur duyuyorum'' dedi.

İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son derece ''Mükemmel'' gittiğini aktaran Scarante, iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda karşılıklı saygı anlayışında arkeolojik kazıların geliştirilmesinin, İtalya arkeolojisi adına büyük bir övgüye layık olduğunu vurguladı.

Scarante, kazıda emeği geçenlere teşekkür etti.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti ise Karkamış'ın 100 yıl sonra basınla ve vatandaşlarla buluştuğunu ifade etti. Türk-İtalyan ortaklığında yürütülen kazı çalışmalarıyla çok daha güzel işler yapılacağını ifade eden Marchetti, ''Burası klasik kentlerden farklı, kendini çok fazla göstermiyor. Yeni buluntular var. Bütün çağlardan kalıntılar var. Burada sadece eski tarih yok, çağdaş tarih de var'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından kazı alanında yapılan çalışmalar ve gün yüzüne çıkarılan eserler tanıtıldı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR