Havalimanı yapılan bölgelerde arsa fiyatları uçtu
İstanbul, Ordu, Rize, Yozgat, Hakkari ve Mersin'deki yeni havalimanları arsa fiyatlarına 4'e, 5'e katladı.
ABONE OLİstanbul, Ordu, Rize, Yozgat, Hakkari ve Mersin.. Bu illerin ortak noktası yeni havalimanlarına ev sahipliği yapması. Hizmete açılan, inşası süren ya da planlanan havaalanı projeleri bu illerdeki gayrimenkul fiyatlarını da adeta uçuruyor.
Yeni yapılan ya da yapılması planlanan havalimanlarının çevresindeki gayrimenkul fiyatları, yüzde 200’e varan oranda artıyor. En çok değer kazanan gayrimenkuller ise yakın zamanda açılan Hakkari Selahadddin Eyyübi Havalimanı ve Ordu Giresun Havaalanı çevresinde oldu. Rize-Artvin havaalanı projesi fiyatlara etkisini yeni yeni göstermeye başlarken Yozgat havaalanı için projenin netleşmesi bekleniyor. 2011’de ihaleye çıkan ancak yapımına ara verilen Çukurova Bölgesel Havaalanı’ında ise çalışmaların yakında başlaması bekleniyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı’nda görevli gayrimenkul uzmanları ile Türkiye’de bölgesine değer katan havaalanlarını mercek altına aldık.
İstanbul’da arsa fiyatları şaha kalktı
İstanbul’da inşaatı devam eden 3. havaalanı ile birlikte hayata geçirilmesi planlanan Yenişehir projesi, Avrupa yakasında Arnavutköy ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. İlçenin Karadeniz kıyısında yer alan ve Yeniköy’den Akpınar’a doğru uzanan taş ocakları bölgesi havaalanı projesine ev sahipliği yapacak. Yeniköy’ün bir bölümü, Tayakadın, Baklalı Boyalık köylerini, Hadımköy’ün bir bölümünü içerisine alan proje alanları; çevresinde yer alan Karaköy, Durusu gibi bölgelerin de gayrimenkul piyasasını etkiledi. Söz konusu bölgelerde arsa fiyatları geçen seneye göre yüzde 40-50 seviyelerinde arttı. Proje alanı içindeki bölgelerde artış yüzde 100-130 seviyelerine kadar çıktı. Havaalanı proje alanına bitişik konumda olan Karaburun’da arsa fiyatları son bir senede yüzde 70-100 arttı. Bölgede deniz gören konut arsalarında metrekaresi 1.200 TL; deniz görmeyen konut arsalarında ise 900-1000 TL. Yeniköy’de yapılaşma hakkı olmamasına rağmen 2 yıl önce metrekaresi 450-520 TL olan tarlalar 800 TL’ye ulaştı. Terkos-Durusu bölgesinde imarsız parsellerin 2 yıl önce metrekare fiyatı 70-100 TL arasındaydı. Bu rakam bugün 200-250 TL seviyelerine çıktı. Tayakadın’da ise arsaların metrekare fiyatları 150 liradan 400 liraya çıktı. Baklalı, Boyalık ve Yassıören de ise imar planı bulunmuyor. Ancak buradaki tarla metrekare fiyatları da 30-40 liralardan 200-250 liraya yükselmiş durumda.
Yüksekova’da yüzde 200 fırladı
Selahadddİn Eyyübi Havalimanı, Hakkari iline 65 kilometre, Yüksekova ilçesine ise 5 kilometre mesafede. Aksu Köyü, Akalın Köyü ve Yenimahalle sınırını kapsıyor. Havalimanı için kamulaştırma çalışmaları 2006’da başladığında metrekare başına ortalama 45-50 TL bedeller ödendi. 2015’te ise kamulaştırma için metrekare bedelleri 150 TL civarına geldi. Selahadddin Eyyübi Havalimanı, bölgede konut ve arsa fiyatlarında yüzde 200’leri aşan artışa neden oldu. Yüksekova Belediyesi’nden alınılan bilgiye göre havalimanı yapılmadan önce ilçenin ana caddesi üzerinde metrekare arsa fiyatları 100-150 TL’lerde seyrederken havalimanı yapıldıktan sonra bu fiyat 300-350 TL civarına kadar çıktı. Aksu Köyü, Akalın Köyü ve Yenimahalle’de havalimanı yapılmadan önce 40-50 TL civarında seyreden tarla metrekare fiyatları havalimanı yapıldıktan ve faaliyete geçtikten sonra 150-200 TL’ye çıktı.
Yozgat’ta projenin netleşmesi bekleniyor
Yozgat ilinde yapımı planlanan havalimanı projesi için yer tespit çalışmasını yaptı.Yozgat merkezine 15 kilometre mesafede olan Deremumlu-Fakıbeyli Köyleri sınırları içerisinde kalan alan uygun görüldü.Yozgat Havalimanı 4 köyün arazi sınırları içerisinde kalıyor. Bu köyler Deremumlu, Fakıbeyli, Sarımbey ve Kababel Köyleri. Kıraç arazilere sahip köylerde arsaların metrekare satış fiyatının 5-15 TL arasında değişiyor. Havaalanı ile ilgili takvimin netleşmemesi nedeniyle Yozgat’ta fiyat artışı olmadığı, ancak bazı bölgelerde satıcıların fiyatlar artacak beklentisi ile beklemeye geçtiği belirtiliyor.
RİZE’DE PROJE HAZIRLANDI SEKTÖR HAREKETLENDİ
Rize-Artvin Havalimanı, 266 hektar alanda sahilden yaklaşık 50-100 metre mesafede deniz doldurularak inşa edilecek. Havalimanı için en uygun yer olarak Pazar Kız Kalesi ile Çayeli arasındaki 3.5 kilometrelik alan seçildi. Burasının Rize’ye uzaklığı araç ile 15 dakika. Bölgede Gündoğdu Balıkçılar Mevkisi ile Çayeli tünel çıkışından Pazar Kız Kalesi’ne kadarki bölgede arsa fiyatlarının havaalanı projesinin duyulmasıyla şimdiden yüzde 10 artış gösterdi. Yetkililer ise bu artışın devam edeceğini söyledi. Konut imarlı alanlarda arsaların metrekaresinin, 400 TL’den 450 TL’lere ulaşacağı belirtiliyor.
Çukurova’da tarla fiyatları yükseldi
Çukurova Bölgesel Havaalanı için Ağustos 2011’de yapılan ihaleyi Sky Line Havacılık-Zonguldak Özel Sivil Havacılık A.Ş. kazandı. Mali sıkıntılar nedeniyle 2014 Temmuz ayında inşaata ara verildi. Geçtiğimiz haftalarda DHMİ tarafından onaylanan devir işlemi sonucu inşaat, önümüzdeki haftalarda başlayacak.
Bölgede tarla vasıflı gayrimenkullerin satışının çoğunlukta olduğu ve fiyatların 2 katına çıktığı belirtiliyor.
Ordu-Giresun’da fiyatlar ikiye katlandı
Deniz üzerine inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı mayıs ayında açıldı. Havalimanının bulunduğu Gülyalı ilçesindeki arsa ve konut fiyatlarında 2 katına varan artışlar oldu. Havaalanı, bölgede inşaat yatırımlarının hız kazanmasına neden olurken, öncelikli olarak Gülyalı ilçesinde görülen hareketliliğin havalimanının batısında yer alan Cumhuriyet Mevkii ve doğusunda yer alan Piraziz Mevkii’nde de hız kazandı. Havalimanı inşaatından önce ulaşılabilirliğinden dolayı Trabzon’u tercih eden Arap turist ve yatırımcıların bölgeye yöneldikleri görülüyor.Gülyalı ilçesinde havalimanı inşaatına başlanmadan önce ortalama 75 bin liraya satılan dairelerin 150 bin TL’ye yükseldiği, metrekare fiyatı 100 TL olan arsaların birim satış fiyatlarının yaklaşık 200-300 TL’ye çıktığı belirtiliyor. Havalimanı yolu aksında ise metrekare fiyatının 500 TL’ye kadar çıktığı gözlemleniyor.
-
Hüseyin 9 yıl önce Şikayet EtAvrupa da eski imara açılan yerler dolmadan yenilerini açmazlar , malesef bu olay sadece Türkiye ve Arap Ülkelerinde mevcut.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Hüseyin 9 yıl önce Şikayet Etdaha 2% Nin dahi imarı oluşmamış yerlere yeni imar yeri açmak , sadece esnafımızı üretim DEN sogutup rant ticaretine sevkediyor. Buda dışardan kaynak gelmediği sürece ülkemize hic bir getirisi olmaz.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Abe 9 yıl önce Şikayet EtYine rant yeni rant!! Nereye kadar??Beğen Toplam 1 beğeni