Japonya yasalarına 'imparator' ayarı

Geçen yıl tahttan çekilme isteğini ima eden İmparator Akihito'nun yerine oğlunun geçmesi için Japonya'da yasal düzenlemelere gidiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2017 12:02 GÜNCELLEME 11.01.2017 12:02 Asya
Japonya yasalarına 'imparator' ayarı
Japonya yasalarına 'imparator' ayarı

Japonya, 83 yaşındaki İmparator Akihito’nun gelecek yıl tahttan çekilebilmesi için yasal düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor.

BBC'nin haberine göre, Japon hükümeti, geçen yıl ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle artık tahttan çekilmek isteğini ima eden İmparator Akihito'nun yerine oğlu Veliaht Prens Naruhito'nun tahta çıkması için yasal düzenleme yapacak.

Kabine Baş Sekreteri Yoşihide Suga, Başbakan Şinzo Abe'nin atadığı 6 kişilik danışma komisyonunun ekim ayından bu yana konuyla ilgili çalışmalarda bulunduğunu açıkladı.

TEK SEFERLİK MUHAFİYET

Komisyonun raporunu sunmasının ardından imparatorun tahtan çekilmesine olanak tanımak amacıyla tek seferlik bir muafiyet uygulanmasını öngören düzenleme yapılacak.

Düzenlemeyle, ülkede imparatorların “tahttan çekilmesine” izin vermeyen yasa değiştirilmeden İmparator Akihito'nun tahtı oğluna devretmesinin yolu açılacak. Bu durumda İmparator Akihito’nun 31 Aralık 2018’de tahttan çekilmesiyle 1 Ocak 2019'da 56 yaşındaki Veliaht Prens Naruhito tahta çıkacak.

Yaklaşık 2 bin 600 yıllık krizantem tahtın 125. varisi Akihito, babası Hirohito’nun 1989 yılında hayatını kaybetmesiyle tahta çıkmıştı. Siyasi açıklamalar yapmayan Akihito, geçen yıl ağustos ayında “yaşlılığı vazifelerine engel olduğu” gerekçesiyle tahttan çekilmeyi ima eden bir konuşma yapmıştı. Prostat kanseri hastası olduğu 2002 yılında teşhis edilen Akihito, 2012 yılında kalp ameliyatı geçirmişti.

Japonya'da son iki yüzyılda herhangi bir imparator tahttan çekilmemişti.

YORUMLAR 5
  • mahmut durmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı dünyaya adalet dağıtıyordu o yüzden bitirilmesi lazım dı. ve diger bi ayrıntı osmanlı ile halifelik te sonlanmış oldu..
    Cevapla
  • mezzo 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen öyle san halen osmanlı Tokadı meşurdur unutma
    Cevapla
  • Mümin 7 yıl önce Şikayet Et
    Vay be, tüm dünyada kraliyet, imparatorluk soyları sürüyor, bir tek koskoca osmanlıda kaldırılmış. Enteresan değil mi sizce de?
    Cevapla
  • Tunahan Alanya 7 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar kendi alfabelerini de kullaniyor ve teknoliji de bir numaralar, ingilizler alfabemizi aldi dedelerimizden kalan bilgi mirasını yok etmek için, halifeligi aldi islam dünyasini basi bos birakmak icin, cok evliligi kaldirdi nüfusumuzun cogalip baslarina dert olmamizdan korktuklari icin, islami kisitladi Bulgarlar Macarlar Finliler gibi özümüzden kopup uyusuk bi iddiasi olmayan batilaşmis milletler olmamiz icin. Tam Özümüze dönmek için daha cok yolumuz var malesef.
    Cevapla
  • yasin 7 yıl önce Şikayet Et
    evet kardes dogru bir tespit
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR