Hollanda'nın tarihi katliam ve sömürgelerle dolu

Ankara Büyükelçisini resmî olarak geri çeken Hollanda'nın tarihi sömürü, katliam ve vahşetle dolu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.02.2018 10:48 GÜNCELLEME 17.02.2018 10:48 Avrupa
Hollanda'nın tarihi katliam ve sömürgelerle dolu
Hollanda'nın tarihi katliam ve sömürgelerle dolu

Ankara Büyükelçisini resmî olarak geri çeken Hollanda, dün de skandal bir karara imza atarak 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıdı. Oysa aynı Hollanda’nın tarihi sömürge ve katliamlarla dolu.

Kölecilikte en önde giden ülkelerden Hollanda, Doğu Hindistan Şirketi adıyla, Madagaskar, Endonezya, Hindistan ve Sri Lankalı köleler çalıştırdı.

 

 

Köleliğin merkezi: Amsterdam!

Bazı dönemlerde sömürgelerdeki bir Hollandalı'ya yaklaşık 200 köle düştüğü görüldü. 17. yüzyılda Avrupa'da Amsterdam köle ticaretinin merkezi haline geldi. Amsterdam limanında kayıtlı köle gemilerinin sayısı 10.000'i aşıyordu.

Kızılderili katliamında da başrolde Hollanda var



Kuzey Amerika'daki ilk Hollanda kolonisi 1615'te Fort Nassau'da kuruldu. Hollandalılar ilk başta daha karlı olan kürk ticareti ile uğraştı. 1640'dan itibaren bölgede Hollandalı yerleşimcilerin sayısı arttıkça yerli katliamı da artmaya başladı.

Çocukları parçaladılar



Hollandalı yerleşimciler kendilerine sığınmak isteyen yerleşimcileri katletti. 5-6 yaşındaki çocuklar annelerinin kucaklarından alınarak parçalandı. Bazıları alevlere bazıları ise nehirlere atıldı.

10 binden fazla Çinliyi katletti



1740'da Hollandalı koloni askerleri, bugün Jakarta'da bulunan Batavia sahil kentinde 10-12 gün içinde 10 binden fazla yerli Çinliyi katletti.

Dünyanın dört bir yanını sömürmüşler!


Hollanda'nın sömürgeci anlayışından dünyanın dört bir yanı nasibini almıştı. Bunlardan biri olan sömürge devleti Endonezya'yı kaybetmek istemeyen Hollanda Endonezya özgürlükçüleri ile savaştı ve bu savaşı kaybetti.

Silahsız köylülere katliam

9 Aralık 1947'de Hollanda sömürge birlikleri bugün Java adasında bulunan Rawagede köyünde silahsız 430'dan fazla kişiyi katletti.Srebrenitsa'da Hollanda izi!

Nisan 1992'de Bosna Hersek savaşı başladı. Sırplar Boşnakların elindeki bölgelere yönelik saldırıya geçti. BM Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşı Hollanda Barış gücü askerinin varlığı katliamı önlemedi.

Sırp ordusu 6 Temmuz'da Srebrenitsa'ya girmesiyle iki gün içinde katliam başladı. 5 gün içinde 8 binden fazla Bosnalı Müslüman soykırıma uğradı.

YORUMLAR 47 TÜMÜ
  • Emekli 6 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz daha çok zayıf diasporayı örgütleyemiyor. Ancak STK lar vasıtasıyla çok ufak çaplı birşeyler yapılmaya çalışılıyor fakat çok yetersiz.
    Cevapla
  • ülküm 6 yıl önce Şikayet Et
    bizde avrupaların yaptığı zulüm ve soykırımları dünyaya haykırıp,meclisimizde kınayalım.
    Cevapla
  • Mete TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Ayrıca Hollanda Büyükelçiliği karşına anıt yapalım.
    Cevapla
  • Taner 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar daha buzdağının görünen kısmı , köle insan ticareti yapanlar şimdi yalana sarılıp kendilerini çağdaş ve demokratik göstermeye çalışıyorlar, hollandada belediye seçimleri var onun yatırımı yapılıyor, gerçi belediye başkanını hükümet atıyor, seçimler sadece meclis üyeleri için yapılıyor.
    Cevapla
  • enver 6 yıl önce Şikayet Et
    yukarıdaki resimlerden bir kaç tanesi şehir meydanında kalıcı olarak sergilenmelidir.
    Cevapla
  • firdevs 6 yıl önce Şikayet Et
    tonla para harcayıp zaten bildiğimiz tarihi dizilere para harcayacağınız avrupada doğruları anlatın reklamlar verin tvlerde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR