Afganistan'dan tahliye edildi, soruşturma için Avrupa'da gözaltında tutuluyor

Afganistan'dan Avrupa'daki üslere tahliye edilenler arasında istihbaratın veri tabanlarında sakıncalı olarak işaretli olan 1 kişinin, Amerikan güvenlik birimlerince soruşturulmak üzere gözetim altında tutulduğu açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.09.2021 00:15 GÜNCELLEME 03.09.2021 00:15 Avrupa
Afganistan'dan tahliye edildi, soruşturma için Avrupa'da gözaltında tutuluyor
Afganistan'dan tahliye edildi, soruşturma için Avrupa'da gözaltında tutuluyor

ABD, Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı ve Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tod Wolters, Afganistan'dan Avrupa'daki üslere tahliye edilenler arasında istihbaratın veri tabanlarında sakıncalı olarak işaretli olan 1 kişinin, Amerikan güvenlik birimlerince soruşturulmak üzere gözetim altında tutulduğunu açıkladı.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ile ülkeden tahliye edilen 124 bin kişinin işlemleri ABD'nin Avrupa ve Orta Doğu'daki üslerinde devam ediyor.

Avrupa'ya tahliye edilen Afganlarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Wolters, 38 bin kişinin Avrupa'daki üslerde işlemlerinin yapıldığını ve şu anda 12 bin civarında kişinin de halen bu üslerde kaldığını söyledi.

Amerikan askeri üslerindeki kişilerin güvenlik taramasından geçmesine ilişkin soruları yanıtlayan ABD'li General, tahliye edilen 58 kişinin ABD istihbaratının veri tabanlarında sakıncalı olarak işaretli olduğunu belirtti.

Wolters, "Hepsi temiz çıktı ancak 20 Ağustos'tan beri Avrupa'da devam eden işlemlerde kırmızı işaretli olarak karşımıza çıkan 1 kişi şu anda ABD yetkililerinin gözetimi altında. Almanya da bu konuda çok yardımcı oldu. Halen, bu kişinin geçmişine yönelik soruşturma üzerine çalışıyoruz." diye konuştu.

ABD'nin Özel Vize Statüsüne sahip kişilerin çoğunu Afganistan'dan tahliye edemediğine ilişkin soruya yanıt veren Wolters, Avrupa'ya getirilen 38 bin kişiden 792'sinin ABD vatandaşı, 996'sının ise oturum izini bulunanlar olduğunu ancak geri kalanların statüsü hakkında bilgi sahibi olmadığını dile getirdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR