Avrupa’da ‘3’üncü Balkan savaşı’

Balkan ülkelerinin tek taraflı olarak sınırlarını sığınmacı geçişlerine kapatması, Almanya ve Yunanistan’ı kızdırdı

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2016 06:25 GÜNCELLEME 11.03.2016 06:25 Balkanlar
Avrupa’da ‘3’üncü Balkan savaşı’
Avrupa’da ‘3’üncü Balkan savaşı’

Avrupa’da sığınmacı krizi yeni bir kamplaşmaya yol açtı. Pazartesi günü Brüksel’deki zirvenin ardından “Schengen sisteminin” devamı yönünde karar alan AB üyeleri, sığınmacıların Balkan ülkelerinden geçişlerinin önlenmesi yönünde prensipte anlaşmıştı. Ancak bu kararın hemen ertesinde Slovenya, Sırbistan ve Makedonya’nın sınırlarını geçişlere kapatması büyük tartışma yarattı. Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner Balkan rotasının kalacağını ve bu durumun kalıcı olduğunu açıklarken, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk bölge ülkelerini kararlarından ötürü kutladı. Almanya ve Yunanistan ise bölge ülkelerinin “tek taraflı ve aceleci” karar aldığını ileri sürüyor.

TWITTER'DA KAVGA

Avrupa’daki ‘Balkan çatlağı’, Twitter mesajlarında su yüzüne çıktı. Tusk, resmi hesabında 2 mesaj yayınlayıp 3 Balkan ülkesinin kararlarını övdü. Bu mesajlara sinirlenen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Twitter üzerinden bir dizi mesaj yayınlayıp Tusk’ı sert biçimde eleştirdi. Çipras, “Batı Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmaları tek taraflı bir harekettir. Böyle giderse AB’nin bir geleceği yoktur. Donald Tusk’tan ortak kararların uygulanmasına odaklanmasını beklerdik, bu kararları göz ardı edenleri teşvik etmesini değil” ifadesini kullandı. Donald Tusk ise Çipras’a cevap olarak “Balkanlar üzerinden yasadışı göçmen akınları sona erdi. Tek taraflı eylemler söz konusu değil, burada mesele AB’nin ortak kararı” yanıtını verdi.

'TÜRKİYE İLE ANLAŞMALIYIZ'

Almanya Başbakanı Angela Merkel de mültecilerin kullandığı ve Balkan ülkelerinden geçen yollar üzerindeki sınırların kapatılmasını eleştirdi. Merkel, MDR Radyosu’na verdiği demeçte, “problemin ülkelerin ulusal karar almasıyla çözülemeyeceğini” söyledi. Birlik kuralları çerçevesinde, 28 ülkesinin de yararına olacak bir çözüm bulunması gerektiğine işaret eden Merkel, sınırların kapatılmasının Almanya’ya gelen mülteci sayısını azalttığını ifade etti. Önceki durumun “sürdürülebilir ve kalıcı” olamayacağını belirten Almanya Başbakanı, “Türkiye ile anlaşmaya varamazsak, Yunanistan bu yükü ilelebet kaldıramayacaktır” diye konuştu.

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • zamansız 8 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE ŞU DENKLEMDEN DERHAL ÇIKMALI ! ! ! herkes göçmenleri türkiyeye göndermeye çalışıyor TÜRKİYE derhal bu anlaşmadan ve denklemden çıkmalı ! !
    Cevapla
  • Musa 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence Avrupa Birliği zaten Yunanistana baktığına göre Avrupaya gitmek isteyen Türkiye'de kalmak istemeyen tüm mültecileri Yunanistan alsın.Orada AB baksın.Zaten yunana 500 milyar dolar kurtarma parası veriyorlar.3-5 milyar dolar mülteci parası leblebi çekirdek parası kalır bunlar için.İki yüzlü Avrupa için.Salın giden gitsin.Kalanlar bizimdir.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Kendi tarihini unutan balkanlar daha 20 yıl önce gemilere binip, trenlere binip başka ülkelere en çok da Türkiye'ye geldiler. Şimdi o hallerini unuttular kendileri kapı kapatıyor. Bı zihniyet devam ettikçe baldan yoksun kan olacaktır....
    Cevapla
  • zigana61 8 yıl önce Şikayet Et
    Hani medeniyetiniz vardı? Aslında Avrupa medeniyeti, Sadece kendi lüksünü düşünmektedir. İnsanlığa hiç bir katkısı yoktur.
    Cevapla
  • habil 8 yıl önce Şikayet Et
    suriyenin birliği avrupanın birliğinden geçer bu suriye olayları ab yi bölünme noktasına kadar getirir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR