Erdoğan'ın sözleri sonrası Yunanistan'dan ilk adım

Yunanistan Parlamentosu, Türk Azınlıklarla ilgili yasal düzenlemeyi onayladı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.01.2018 23:38 GÜNCELLEME 10.01.2018 11:07 Balkanlar
Erdoğan'ın sözleri sonrası Yunanistan'dan ilk adım
Erdoğan'ın sözleri sonrası Yunanistan'dan ilk adım

Azınlık mensuplarına miras meselelerinde İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanunu'nun da geçerli olması yönünde hazırlanan yasal düzenleme Parlamentoda kabul edildi.

SYRİZA İskeçe Milletvekili Zeybek, "Bu olumlu bir adım. Ama biz daha çoğunu bekliyoruz" dedi.

BİR PARTİ HARİÇ, DİĞER BÜTÜN PARTİLER "EVET" DEDİ

Yunanistan Eğitim Bakanlığınca hazırlandıktan sonra meclise sunulan kanun, genel kurulda oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis salonunda sadece aşırı sağ görüşlü Altın Şafak Partisi milletvekilleri "hayır" oyu kullanırken, diğer tüm partilerin milletvekilleri yeni kanuna "evet" dedi.

HÜSEYİN ZEYBEK: OLUMLU BİR GELİŞME

Radikal Sol İttifak Partisinin (SYRİZA) İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, oylamadan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu yasal düzenlemenin mecliste onaylanmasını azınlık açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

"DEVAMINI BEKLİYORUZ, DAHA YAPILACAK YENİ DÜZENLEMELER VAR"

Yeni kanunun, azınlık mensuplarına miras ve ailevi meselelerle ilgili anlaşmazlıklarda müftülerin uyguladığı İslami kurallar ya da Yunan Medeni Kanunu arasında tercih hakkı tanıdığına dikkati çeken Zeybek, “Bu olumlu bir adım. Ama biz daha çoğunu bekliyoruz. Başbakan'ın müftü seçimi konusunda açıklamaları var. Onu da bekliyoruz. Ayrıca buna bağlı olarak Müslüman cemaati vakıflarında da seçim yapılmasını istiyoruz. Artık bu yaraların kapanmasının zamanı geldiğine inanıyorum. Hükümette şu anda azınlık ile ilgili olumlu bir hava var. Diğer sorunların da önümüzdeki günlerde gündeme geleceğini umuyorum.” diye konuştu.

YUNANİSTAN: TARİHİ BİR ADIM ATTIK

Yunanistan Başbakanlık Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yasal düzenlemenin tüm Yunan vatandaşları için yasalar önünde eşit hak ve sorumlulukları genişleterek derinleştirdiği belirtilerek, “Hükümet bu yasal düzenlemeyi hazırlayarak meclise getirmekle tarihi bir adım attı.” ifadelerine yer verildi.

Yunanistan'ın, Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülke olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi belirli anlaşmaları gönüllü olarak kabullendiği ifade edilen açıklamada, hükümetin Müslüman azınlığın yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yönelik adımlar atmaya devam edeceği vurgulandı.

BAKAN KOSTAS GAVROĞLU: DÜZENLEME MEMNUNİYET VERİCİ AMA BAŞKA SORUNLAR DA VAR

Diğer yandan Yunan basınına konuşan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroğlu da parlamentoda oy çokluğuyla onaylanan yasal düzenlemenin memnuniyet verici olduğunu ancak azınlığın başka sorunlarının da bulunduğunu söyledi. Azınlık meselelerinin çözümüne yönelik tüm kurumlarla istişare yapılmasının önemine değinen Gavroğlu, "Bugünkü yasal düzenleme tüm sorunları çözmüyor. Önemli olan merkezi yönetimin daha muhafazakar noktalarda toplanmaması için azınlığın güvenini kazanıp kazanamayacağıdır. Bu kapsamda, azınlığın kimliğinin tehdit altında olduğunu düşünmemesi için tüm kurumlarla konuşulması önem arz etmektedir." dedi.

ERDOĞAN, YUNANİSTAN ZİYARETİNDE DİLE GETİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'a yaptığı ziyaret sırasında ülkedeki Türklerin verilmesi gereken haklarını dile getirmiş, Çipras da gerekeni yapacaklarını söylemişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Batı Trakya’da müftülerin seçimi ile ilgili olarak inisiyatif üstleneceklerini açıklamıştı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • Ben de isterim 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben de türkiyemde İslamî miras hukuku istiyorum
    Cevapla
  • ibrahim ok 6 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaskanimiz oraya azinliklar icin gitmedi. Suan medyaya ve halka anlatilan her sey gundem olusturmak icin. Arka planda Kibris aciklarinda bulunan Akdeniz in en buyuk Dogalgaz rezervinin paylasiminin anlasmasi icin gitti. Belli ki anlasma saglanmiş. Yoksa yunan ne azinlik dinler, ne insan dinler... Bu arada Yunanistan a kacan darbeciler önümüzdeki günler de Türkiye ye iade edilebilir...
    Cevapla
  • Çoban Memed 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu haber sevindirici, lakin! Aynı uygulamanın ülkemizde de yapılması lazım. ne demek bu diyorsanız. İsviçre den çeviri olan medeni kanunun'un neresi islami demek geçiyor içimden. Mesela; benim atalarımdan kalan bir mirasa biri çöküyor ve on sene kullanıyor ve mal onun oluyor bunun gibi. Bence bizim medeni hukuk da İslamlaşmalı.
    Cevapla
  • cemil 6 yıl önce Şikayet Et
    konuyu ters anlamışsın.zaten islam hukukuna göre müftüler tarafından yapılan uygulama bundan sonra medeni kanununa göre yapılacak
    Cevapla
  • Eginli 6 yıl önce Şikayet Et
    Agzimiza bir parmak bal calmislar eeee daha yarisini bile tamamlamamislar. Nedek simdi kardaki, kibirisi sizemi verek. Bunlarda tam tip arkadas ya.
    Cevapla
  • Servet kocaağa 6 yıl önce Şikayet Et
    Eğer haber doğruysa devletler arası mütekabiliyet esasına göre yarın Türkiye'deki Rumlar da kendilerine özel kanunlar istemeye başlar. Bunun arkasından Avrupa kafasına göre oluşturduğu bir çok etnik grup için yeni yeni haklar dayatırsa şaşmamak gerek. İlk bakışta güzel görünmesine rağmen kafa yormak gereken bir konu. Batı Trakyadaki Türk nüfusun eğitimde Yunan vatandaşlarla eşitlenmesi sorunu TRT de çok geniş bir şekilde ele alınmıştı. Miras gibi bir konunun herşeyden öncelikli olması çok düşündürücü! Ayrıca Türkiye'deki bir vatandaşta "ben Müslümanım, neden aynı haklara sahip değilim" derse bir sürü rejim tartışması başlar.
    Cevapla
  • ME~T~İN 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok bildiğini sanan çok cahil Turkiyede ki azınlıkların bizlerden çok hakları var
    Cevapla
  • dadaş 6 yıl önce Şikayet Et
    biz o yasayı belkide 10 yıl önce çıkardık tabi büyük hata en son zeytinburnu sıtadıda bi kiliseye verildi tabi daha niceleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR