Şahin'den kadınların el emeği için büyük söz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: Biz kadınlarımızın ürettiği o emeği, ürünü dünyada pazarlayacak ve bu ürünün patentini alıp markalaşacağı bir altyapıyı oluşturuyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.04.2013 14:05 GÜNCELLEME 10.04.2013 14:05 Başarı Hikayeleri
Şahin'den kadınların el emeği için büyük söz
Şahin'den kadınların el emeği için büyük söz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Anadolu kadınının el emeği ürünlerinin ekonomi içinde daha fazla yer alması için çalıştıklarını belirterek, "Ulusal ve uluslararası boyutlarda marka olmuş tüm tasarımcılarla çalışacağız. Haziran ayı içinde toplantımızı yapacağız. Onlarla masaya oturacağız ve bu kadının el emeğini nasıl modernize edeceğimizi ve pazarlayacağımızı çalışacağız" dedi.

Şahin, Bakanlığı, Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi ve İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansınca düzenlenen "Sektörde Kadın Buluşması" toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin kadınların iş hayatına katılımlarının artırılmasına yönelik tasarım ve pazarlama konusunda verilmesi planlanan teşvikleri sorması üzerine Şahin, kadınların el emeği ürünlerinin ekonominin içinde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.

Bunun için söz konusu ürünlerin markalaşmasının, Ar-Ge desteğiyle büyük alışveriş merkezlerinde satılmasının sağlanmasının önemine değinen Şahin, şunları söyledi:

"Girişimci, beraberinde ürününün pazarlamasını da sağlamalı. Bunun için de tasarım çok önemli. Kadınların hocaları başlarında halk eğitim merkezlerinde veya bir sosyal hizmet merkezinde çıkardığı ürün var. O ürün pazara ne kadar uygun ne kadar ekonominin içinde yerini alabiliyor? O yüzden bunu tersine çevirip hangisi pazara uygunsa onu üreteceği bir modelin altyapısını oluşturuyoruz. Bunun için tasarım çok önemli. Üniversitelerdeki tasarım bölümünde, yeni dünya düzeninde hangi ürünleri üretmemiz gerekiyor, hangisinin pazar payı daha yüksek, pazarlama eğitiminin kadınlara nasıl verilmesi gerekiyor, pazar ekonomisinin nasıl yönetilmesi gerekiyor... Özellikle uluslararası boyutta tasarımcılarımız var. Kadın tasarımcılarımız, ulusal ve uluslararası markalarımız var."

Tekstilde Türkiye'nin bir marka haline geldiğini, bunun etkin pazarlama anlayışıyla başarıldığını vurgulayan Bakan Şahin, el emeği ürünün fabrika üretiminden pahalı olduğunu söyledi. Şahin, "Biz kadınlarımızın ürettiği o emeği, ürünü dünyada pazarlayacak ve bu ürünün patentini alıp markalaşacağı bir altyapıyı oluşturuyoruz" dedi.

Bu kapsamda kadınları önemli tasarımcılarla bir araya getirmeyi planladıklarını ifade eden Şahin, "Ulusal ve uluslararası boyutlarda marka olmuş tüm tasarımcılarla çalışacağız. Haziran ayı içinde toplantımızı yapacağız. Onlarla masaya oturacağız ve bu kadının el emeğini nasıl modernize edeceğimizi ve pazarlayacağımızı görüşeceğiz" diye konuştu.

Tüp bebek projesi

Bakan Şahin, tüp bebek tedavisine yönelik yapılan düzenlemelere ilişkin de sosyal güvencesi olmayan ve bu tedaviyi görmek zorunda kalanlar için Acıbadem Sağlık Grubu ile yürüttüklerini "Umutlar Gerçek Oluyor" kampanyasını hatırlattı.

Şahin, kampanyada ilk sevindirici haberi aldıklarını ve 14 yıllık bir çiftin tedavi sonucu çocuklarının olacağını söyledi. Bu haberden duyduğu heyecanını dile getiren Bakan Şahin, şunları kaydetti:

''Bunları tamamladığımız zaman, 2 bin 500 ailenin bir çocuğu olması durumunda, 2 bin 500 çocuğun anne babalarının kucağında olduğu bir fotoğrafı düşündüğünüzde, o ailelerin ve çevrelerinin mutluluğunu düşünün. Bu, ne kadar güçlü bir sosyal politika oluşturulduğunu da gösterir. Şimdi bunu devam ettiriyoruz. Şu an yeni aileler tespit edildiği ve tedavi sistemi başladığı için yaklaşık bu 3-5 ay sürüyor. Çünkü her çiftin kendi sorun alanına göre kendi özel tedavi sistemleri var. Bizim tahminimiz 6 ay içinde bu 2 bin 500 ailenin kaçı tüp bebek sahibi olacak, bunu görmüş olacağız. Ama bir taraftan da talep fazla. Diyorlar ki '2 bin 500'den fazla aile var.' Biz de o zaman başvuruları devam ettirelim, toplam sayıyı görelim dedik. Toplam sayısı gördüğümüz zaman başka bir formülle, başka bir hastane de gelip geriye kalana yardımcı olabilir. Mesele burada normal yollarla bebek sahibi olamamış, tüp bebek yaptırma şartları oluşmuş fakat bunu yaptıracak sosyal güvencesi olmadığı için de destek alamayan aileleri evlatları ile buluşturmak.''

Bakan Şahin, başvuru sayısının 500'e ulaştığı bilgisini de verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR