Türkiye ekonomisi Bosna Hersek'e örnek olacak
Bosna Bank International Genel Müdürü Amer Bukviç, 17 Mayıs'ta başlayacak olan ve bölgenin en büyük yatırım forumu olarak gösterilen "4. Saraybosna İş Forumu"nu düzenlemekteki amaçlarının, Türkiye ve Malezya'daki başarılı gelişme modellerini Bosna Hersek'e aktarmak olduğunu belirtti.
ABONE OL4. Saraybosna İş Forumu'nun aynı zamanda organizatörü olan Bukviç, yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansı'nın da medya sponsoru olduğu Saraybosna İş Forumu'nun, 17 Mayıs Cuma günü, Holiday Otel'de gerçekleştirileceğini söyledi.
Forumun, Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası tarafından düzenlendiğini ifade eden Bukviç, bu yılki foruma, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Mali İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Obaid Humaid Al Tayer ve eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk'un yanı sıra farklı ülkelerden çok sayıda davetlinin katılacağını bildirdi.
Bukviç, eski Malezya Başbakanı Muhammed ve Başbakan Yardımcısı Babacan'ın, ülkelerindeki kalkınma hamlelerini gerçekleştiren kilit isimler olduğuna işaret ederek, forumda, Muhammed ve Babacan'dan, Bosna Hersek yönetiminde söz sahibi olmaları halinde, öncelikli olarak hangi politikaları hayata geçirecekleri konusunda bilgi paylaşımında bulunmalarını isteyeceklerini söyledi.
"Başarılı deneyimleri paylaşmak istiyoruz"
"Forumu düzenlemekteki amaçlarının, Türkiye ve Malezya'daki başarılı gelişme modellerini Bosna Hersek'e aktarmak olduğuna" işaret eden Bukviç, bu sayede Bosna Hersekli yetkililerin, ülkede köklü değişiklikler yapmak adına başarılı fikirleri duyma imkanı bulacağını söyledi.
Bukviç, "İlk üç forum boyunca, başarılı yatırımcıları ülkemize davet etmiştik. Bu yıl ise yatırımcılar yerine, başarılı olan modellerin uygulayıcılarını ülkemize davet ettik. Bunu, bürokrasimiz ve devlet sistemimiz için yaptık. Böylelikle, yeni modelleri görüp, bu modelleri Bosna Hersek ve bölge için kullanma imkanı bulacaklar" dedi.
Forumun, Bosna Hersek açısından deneyim paylaşımı imkanı sunacağına inandığını dile getiren Bukviç, "Neden Malezya ve Türkiye ekonomileri örnek seçildi? Çünkü, Malezya 1990'lı yıllarda yaşanan ekonomik krizden en çabuk çıkan Asya ülkesi olmuştu. Aynı şekilde Türkiye de son 10 yılda gerçekleştirdiği büyümeyle ekonomi devi oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Bukviç ayrıca, geçmişte Balkanlar'ın hep savaş ve siyasi karışıklıklarla gündeme geldiğini, Balkanlar'ı bu imajından kurtarıp, ekonomik potansiyelinin gözler önüne serilmesini istediklerini dile getirdi.
Forumun, bu anlamda Balkanlar'a olumlu katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Bukviç, benzer organizasyonların Hırvatistan ve Sırbistan'da da düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Forum, uluslararası bir marka oldu
Amer Bukviç, Saraybosna İş Forumu'nun 4. kez düzenlenerek, uluslararası bir markaya dönüştüğünü kaydetti.
Saraybosna İş Forumu'nun organize edilmeye başlandığı ilk yıldan itibaren yerli ve yabancı yatırımcıları proje sahibi kişi ve kurumlarla bir araya getirdiğini belirten Bukviç, "Aynı zamanda biz, insanların gelip bir şeyler satın alacağı ve aynı zamanda satacağı bir pazar, bir fuar düzenlemiş oluyoruz" şeklinde konuştu.
Bukviç, Saraybosna İş Forumu'nun, Bosna Hersek turizmine de olumlu etkilerinin olduğunu, ülkenin Körfez ülkelerinde tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi. Bukviç, "İyi biliyoruz ki, bundan üç yıl önce Körfez ülkelerinden yılda 500 kadar turist ülkemizi ziyaret ederken, Saraybosna İş Forumu sayesinde bu sayı 50 bine yaklaştı. Bosna Hersek, riskli ve sorunlu algısından çıkıp turistik bir bölge haline geldi" dedi.
Forumda paylaşılan fikirlerin daha sonra metine döküleceğine dikkati çeken Bukviç, bu metinlerin, Bosna Hersek'teki devlet, entite, kanton ve belediye düzeyindeki tüm yetkililere ulaştırılacağını sözlerine ekledi.