Genç harbiyeliler mini "İHA" tasarladı

Hava Harp Okulu (HHO) öğrencisi gençler mevcut insansız hava araçlarının (İHA) yaptıklarından daha fazla işlevi aynı anda yerine getirebilen, "Modüler Otonom Mini İHA" tasarladı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2013 13:35 GÜNCELLEME 14.07.2013 17:15 Başarı Hikayeleri
Genç harbiyeliler mini "İHA" tasarladı
Genç harbiyeliler mini "İHA" tasarladı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) düzenlenen "Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması"nda HHO Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencileri Halil İbrahim Güçlü ve Yusuf Payalan'ın "Modüler Otonom Mini İHA Tasarımı", Savunma, Havacılık ve Uzay, Ulaştırma, Lojistik Teknolojileri Tematik Alanı'nda ve genel klasmanda birinci oldu.

Mühendislik, teknoloji ve ziraat fakültelerinin ilgili bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin, sanayinin sorunlarını çözmeyi hedefleyen, uygulanabilecek ürün, yöntem, süreç iyileştirme ve geliştirmeye yönelik lisans bitirme projeleri için düzenlenen yarışmada ilgi odağı olan, "Modüler Otonom Mini İHA Tasarımı" projesinin mimarlarından Halil İbrahim Güçlü, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Güçlü, projeye mevcut İHA'ların görev ve kabiliyetlerini araştırarak başladıklarını ifade etti. İHA'ların istihbarat, keşif ve saldırı gibi amaçlarla kullanıldığını belirten Güçlü, ''Neden İHA'nın tüm kullanım amaçlarını tek bir uçakta birleştirmiyoruz?" düşüncesinin çalışmalarına ilham olduğunu söyledi. Mevcut İHA'lardan farklı olarak modüler bir araç tasarladıklarını dile getiren Güçlü, "Uçağın gövdesinde bulunan boşluk sayesinde, istenilen göreve uygun parçayı yerleştirerek kullanabiliyoruz" dedi.

Mobil jamer olarak da kullanılıyor

Güçlü; taşıma, tarama, keşif, jamer, sinyal tespiti ve mobil baz istasyonu gibi çok sayıda görevi tek araçta uygulama kabiliyetine sahip "Modüler Otonom Mini İHA Tasarımı" özelliklerini şöyle anlattı:

"Projenin, şişe atma mekanizması var. Gerektiğinde mühimmat, felaket anında yardım malzemesi atmak ya da faydalı yük taşıma mekanizması olarak kullanılabilir. Uçağın, modüler parça kısmına kamera yerleştirildiğinde keşif amacıyla görüntü alabilir. Alan taraması yapabilen mini İHA, şehir planlamasında da kullanılabilir. Uçağa, seyyar baz istasyonu takılabilir, felaket durumlarında baz istasyon görevi görebilir ya da baz istasyonlarının yükünü hafifletebilir."

Projenin askeri kullanım amaçlarına da dikkati çeken Güçlü, askerlerin göreve çıkarken üzerlerine jamer kullandıklarına değinerek, uçağın modüler kısmına seyyar jamer takılarak, olası tehlikelere karşı askerlerin güvenli şekilde görevlerini tamamlayabileceğini ifade etti. Güçlü, uçağın taşıyacağı portatif cihaz aracılığıyla, düşman unsurların sinyallerini de tespit edebilen mini İHA'nın modüler gövdesiyle, farklı kullanım amaçlarına da hizmet edebileceğini belirtti.

Uçağın bilgisayar sistemiyle desteklenerek, modüler hale getirildiğine işaret eden Güçlü, bilgisayar yazılımları sayesinde mini İHA'nın istenilen göreve yönlendirilebildiğini söyledi. Güçlü, Modüler Otonom Mini İHA Tasarımı'nın, istenilen irtifada istenilen görevi kalkıştan inişine kadar tamamen otonom şekilde, manuel müdahalede olmadan gerçekleştirdiğini vurguladı.

Faydalı yük ağırlığı arttığında, kanatların uzatılmasıyla, uçağın performansının yükseltilebileceğine değinen Güçlü, "Modüler Otonom Mini İHA Tasarımı, başından sonuna kadar kendi tasarımımız ve üretimimiz" diye konuştu.

Maliyeti 15 bin lira

Projenin, kavramsal tasarım, çizim ve üretim aşamasının yaklaşık 6 ay sürdüğünü belirten Güçlü, şöyle devam etti:

"Modüler Otonom Mini İHA Tasarımı'nda kompozit malzeme kullandık. Şayet aracın daha dayanıklı olması isteniyorsa, fazla malzeme kullanmamız gerekiyor. Bu durumda maliyet artacak ancak çok daha sağlam bir ürün ortaya çıkacak.

Uçağın maliyeti yaklaşık 10 bin lira. Oto pilot yazılımlarla birlikte yaklaşık 15 bin liraya mal oluyor. Projede kullandığımız yazılım, tamamen Türk mühendislere ait. Projeyi önemli kılan yazılım olduğu için bu aşama biraz pahalı."

 

YORUMLAR 3
  • Sabit Kal 11 yıl önce Şikayet Et
    Hainler olmasaydı, bu millet nelere nelere kadirdi, aman ya Rabbi!. Bizler, askeriyede buluş yapanların cezalandırıldığını, bunu keşfetmek sanamı kalmış diyerek, bir ton dayak atıldığını çok işittik. Bu millete, özellikle askeriyeye buluş, icat, geliştirme, üretim vs. yasaklanmıştı. Kazara Erbakan bir araba yaptı, onunda gizlice benzinini boşaltıp Erbakan'ı rezil etmek istediler. Rezil oldu, ama Erbakan değil, ondan sonra bugüne kadar daha bir tane araba yapamayan Türkiye ve Türk milleti rezil oldu ve hala o arabayı yapamıyor. Bir kaç hainin benzini çalması neye maloldu görüyoruz şimdi. Yoksa kimbilir Türkiye, şimdi bütün Avrupa, Afrika ve Asya'ya, evet hatta Amerika'ya araba satıyor olacaktı. Araba bir kaç metre yürüyüp durunca, tüm rütbeliler kahkahalarla gülüp, atın şunu çöpe diye bağrışınca, bu milletin önü kesildi. Çünkü kahkaha atanların ithalden aldığı rüşvete zarar gelecekti, hemen yok ettiler.
    Cevapla
  • Hainlere_inat 11 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler!. Bu başarıları gururla izlerken, projeleri üreten bilim adamlarımızın Talihsiz birer kazaya kurban gitmesini! yada bir anda hepsinin birden intihara kalkışmasını!!! önleyecek koruma birimlerine olan ihtiyacı görmemiz gerekir. Kısaca Bu milletin Beyin çalışmalarına hainlerin çomak sokmasını istemiyorum artık...
    Cevapla
  • alican 11 yıl önce Şikayet Et
    helal be. gençlerimiz nelerle uğraşırken birileride gençleri kaşımaya çalışıyor çekin kirli ellerinizi geçlerimizin üzerinden.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR