Şanlıurfa'da çiftçiler fındık yetiştiriyor

Şanlıurfa'nın Suruç Ovası'na GAP Projesi kapsamında su verilmesine sayılı günler kalırken bir çiftçi 5 dönümlük bahçesinde fındık yetiştirmeye başladı. Yetişmez denilen fındığı görenler ise hayretlerini gizleyemiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.09.2013 18:19 GÜNCELLEME 09.09.2013 18:19 Başarı Hikayeleri
Şanlıurfa'da çiftçiler fındık yetiştiriyor
Şanlıurfa'da çiftçiler fındık yetiştiriyor

Muhammet Taşçılar'ın haberi

Türkiye'de fıstık üretiminin ve fıstık ağacı sayısının en fazla olduğu Şanlıurfa'da fındık üretimi için deneme ekimi yapan Suruçlu Abdulkadir Bulut ilk ürününü almaya başladı. Bir ağaçta 50 ile 70 kilo arasında rekolte alan Bulut, Suruç Tünellerinin Ocak 2013 tarihinde açılıp ovaya su verilmesiyle birlikte rekoltesinin önümüzdeki yıl ağaç başına 150 kilo olmasını bekliyor. Yaklaşık 4 yıl önce deneme amaçlı 5 fındık ağacı dikken Bulut, GAP'ta pamuk, mısır, hububat, fıstık yetiştiriciliğinde Türkiye ortalamasının çok üstünde olan Şanlıurfa'nın fındık yetiştiriciliğinde de Karadeniz Bölgesi'yle yarışabileceğini iddia etti.

5 dönümlük bahçesinde fındık, fıstık, nar, ceviz, elma da yetiştiren Suruçlu Abdulkadir Bulut şöyle konuştu:

''Ben bu fındık ağaçlarını diktiğimde önce kimse inanmadı. Yetişmez dediler. Bunu numune olarak babam getirdi dikti. Diktiğinde önce bir hayalet gibi oldu burada. Bu fındığımız GAP fındık. İnşallah Şanlıurfa'nın fındık ihtiyacını karşılarız. İnşallah bir an önce Suruç Ovası'na su da gelirse inşallah fındık ektiğimiz alanları 3 katına çıkartırız. Fındık ihracatı da yapabiliriz. Bizim fındıklarımız Karadeniz fındığına oranla görünüş, lezzet, büyüklük ve yağlı oluşu bakımından daha farklıdır. İnşallah başbakanımız Suruç Ovasına Ocak ayında gelip su verecek. Suruç tünellerinin açılışını yapacak. Su ovaya geldiğinde ürünümüzdeki verimlilik de artacak. Bir de GAP fındığına desteklenme verilirse üretim de artar. Fındığın kalitesi de artar. Şuan bir ağaçtan kendi imkânımızla sulama yaptığımız için 50 ile 70 kilo ürün alıyoruz. Ama ovaya su gelirse bu ağaç başına 100 ile 150 kilo ürün verir. İnşallah bundan sonra bizim insanımız artık fındık toplamaya gitmeyecek. GAP Bölgesi olarak ürettiğimiz ürünle bütün bölgelere rakibiz. Ürünlerimizin kalitesi de bu bölgenin ikliminden, havasından dolayı çok harikadır. Yeter ki bize destek verilsin, imkan verilsin her şeyin üstesinden geliriz. Başbakanımızdan Allah razı olsun. Onun sayesinde Suruç Ovası suya kavuşuyor. Bir tek yakıt yani mazot fiyatları belimizi büküyor.''

Karadeniz fındığına oranla daha ağır olan fındığın yağ oranı da yüksek. Büyüklük açısından göz dolduran Urfa fındığı her yönüyle Karadeniz fındığına ciddi rakip olabilecek nitelikte. Ayrıca fazlaca güneş ışığı aldığı için tadı da oldukça lezzetli.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR