Ceviz kabuğundan güneş pili

KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda, ceviz kabuğundan boyar madde elde edilerek, güneş pili üretildi

ABONE OL
GİRİŞ 16.12.2013 13:57 GÜNCELLEME 16.12.2013 13:57 Başarı Hikayeleri
Ceviz kabuğundan güneş pili
Ceviz kabuğundan güneş pili

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nce (KMÜ) "Ceviz Meyve Dış Kabuğundan Doğal Boyarmadde Eldesi ve Güneş Pili Potansiyelinin Araştırılması" projesiyle ceviz kabuğundan "boyar madde" elde edilerek, güneş pili üretildi.

KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Akyürek, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin bir yılda tamamlandığını söyledi.

Günümüzde ihtiyaç duyulan enerjinin büyük çoğunluğunun fosil yakıtlardan sağlandığını anımsatan Akyürek, bu yakıtların sınırlı olmalarının yanı sıra çevreye de önemli ölçüde zarar verdiklerini dile getirdi.

Enerji pilleri hem ucuz hem de çevreci

Akyürek, araştırmasında cevizin dış kabuğundan juglon boyar maddesi elde edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Karaman'da bol miktarda yetiştirilen ve kabuğu atık durumda olan ceviz bitkisinin meyve kabuğundan boyar madde elde ederek, bu maddeyi güneş pili olarak kullanabilmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirdik. Yüksek verimliliğe sahip güneş pillerinin, atık durumdaki doğal ceviz bitkilerinden elde edilen juglon boyar maddesinden üretilmesi basit bir yöntem. Şu an piyasada bulunan klasik güneş pillerine göre 'boyar madde duyarlı güneş pilleri' daha ucuz üretim aşamalarına sahip. Bu ucuz ve çevre dostu sistem ile elektrik üretmek ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı gibi, temiz enerji kullanımını büyük ölçüde artıracaktır. Ayrıca, bu pillerin kullanımı güneş enerjisinden yararlanmayı ucuz hale getirecek ve daha da önemlisi kullanım alanı giderek genişleyecektir."

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR