Doğaya zararlı 'zeytin kara suyu' yem oldu

Balıkesir'in Edremit ilçesinde bir zeytinyağı fabrikasında, KOSGEB desteğiyle yürütülen proje kapsamında, çevreye zarar veren zeytin kara suyu buharlaştırılarak ortaya çıkan posadan hayvan yemi elde edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2014 11:18 GÜNCELLEME 21.04.2014 11:18 Başarı Hikayeleri
Doğaya zararlı 'zeytin kara suyu' yem oldu
Doğaya zararlı 'zeytin kara suyu' yem oldu

Fabrikanın sahibi Kaya Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinyağı fabrikalarında karşılaşılan en önemli sorunlardan birinin, zeytin kara suyu olduğunu söyledi.

Bu sorunu bertaraf edebilmek amacıyla yaklaşık iki yıl önce KOSGEB ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) destek alarak Ar-Ge çalışması başlattıklarını belirten Yağcı, şöyle devam etti:

"İlk işimiz, doğal yaşamda zeytin yiyen bir hayvanın, zeytinin yağı alındıktan sonra oluşan küspesini neden yiyemediği sorusuna cevap bulmaktı. Bu sorunun cevaplarından biri, zeytinin yağının alınması aşamasında çekirdeğinin kırılması sonucu küçük ve keskin kenarlı parçacıklar haline gelmesi ve bunu yiyen hayvanların sindirim sistemlerinde sorunlara yol açması hatta ölümüne neden olmasıdır. Bir diğer cevap ise zeytin hamurunun yağı alındıktan sonra kısa sürede bozularak yem olma niteliğini kaybetmesidir. Çekirdek sorununu, firmamızın patentli ürünü olan ayrıştırma makinesiyle çekirdeği tamamen et kısmından ayırarak çözmeyi başardık. Bozulma sorununu ise mevcut zeytinyağı fabrikamıza entegre bir kurutma ve ayrıştırma ünitesi kurarak çözdük."

"Sistem iki bin saat çalıştırılınca masrafını çıkarıyor"

Yağcı, zeytin çekirdeğinin, kömüre eş değer ısı kalorisine sahip bir yakacak olarak kullanılabildiğini hatırlattı.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yemler ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından da destek alarak bir sanayi tezi projesi başlattıklarını kaydeden Yağcı, "Bir süt firması ve bu firmanın yem şirketinin katkılarıyla elde ettiğimiz kuru zeytin ezmesiyle hayvanların beslenmesinin denemeleri sürüyor. Bu ürünün, süt inekleri ve kuzu besisinde kullanımını sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ham protein bakımından fakir bir ülke olduğuna ve bunun büyük bölümünü ihraç ettiğine değinen Yağcı, kuru zeytin ezmesinin hayvan yemi olarak kullanılmasıyla ekonomiye ciddi kazanç sağlanacağını bildirdi.

Zeytinyağı tesisini üç fazlıdan iki fazlıya dönüştürdüklerini ifade eden Yağcı, saatte iki ton zeytin sıkımından 675 kilogram kuru madde elde ettikleri bilgisini verdi. Bu maddenin 475 kilogramının zeytin çekirdeği, 200 kilogramının hayvan yemi olacak kuru zeytin ezmesi olduğunu söyleyen Yağcı, "Bu 475 kilogram zeytin çekirdeğinin 175 kilogramını yakarak kurutuyoruz. 300 kilogramından çekirdek, 200 kilogramından da hayvan yemi elde ediyoruz" diye konuştu.

Yağcı, maliyeti 400 bin lira olan sistemin, iki bin saat çalıştırıldığında masrafını çıkarabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR