Avukatlığı bıraktı bu işe girdi!
Sakarya'da bir iş adamı, atıklarla beslediği solucanlardan elde ettiği gübreyi, Türkiye'nin çeşitli illerine pazarlıyor.
ABONE OLSakarya'da bir iş adamı, sebze, meyve, kağıt ve talaş atıklarıyla beslediği solucanlardan elde ettiği organik gübreyi, Türkiye'nin çeşitli illerine satıyor.
Uluslararası lojistik alanında faaliyet gösteren iş adamı Ahmet Nedanlı yaptığı açıklamada, bir arkadaşının solucan gübresiyle yetiştirilen fidanla doğal ortamında büyüyen bir fidan arasındaki farkı göstermesiyle bu yöntemden haberdar olduğunu söyledi. Talep üzerine temin ettiği solucanları, müşterilerinin almaması üzerine evinin bahçesinde beslemeye başladığını anlatan Nedanlı, bir süre sonra da solucanlardan gübre üretimi yapmaya karar verdiğini belirtti.
Kurduğu tesislerde bu yöntemle üretime başladığını dile getiren Nedanlı, elde ettikleri gübrenin, tamamen tarıma yönelik olduğunu ve kimyasal madde içermediğini dile getirdi. Nedanlı, "Üretiminde, öncesinde ve sonrasında herhangi bir kimyasal madde içermeyen gübreler, bir çeşit antibiyotik etkisiyle hem bitki kökündeki iyileşmelerde hem de topraktaki zararlı mikroorganizmaların yok edilmesinde etkin rol oynuyor." dedi.
Nedanlı, solucan gübresinin topraktaki organik madde miktarını artırıp, havadan geçmesi gereken metallerin toprağa daha hızlı ulaşmasını sağladığını belirterek, söz konusu yöntemle tarım ürünlerinde miktar ve kalite düzeyinde artış gözlemlendiğini söyledi.
AVUKATLIĞI BIRAKTI KURSA BAŞLADI
Avukatlık mesleğinden ayrılıp Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde düzenlenen uygulamalı girişimcilik kursuna katılarak sertifikasını alan Elvan Demir, İzmir'de solucan gübresi üretmeyi hedefliyor.Demir, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğinde düzenlenen girişimcilik kursuna katıldı.Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut'tan sertifikasını alan Demir, memleketi İzmir'de solucan gübresi üretimi alanında faaliyet gösterecek. Demir, internette Balıkesirli bir üreticinin KOSGEB desteği ile solucan gübresi üretimine başladığını okuyunca Gölbaşı'nda açılan girişimcilik kursuna katıldığını söyledi. Solucan gübresi üretimini memleketi İzmir'de yapacağını belirten Demir, şöyle konuştu:
"Tarımla uğraşıyoruz. Narenciye üreticisiyiz. Organik gübrenin tarıma olan katkısında gelecek nesilleri, insanımızı faydalandırmanın beni büyüleyen yanı, topraklarımızın kimyasalla kirlenmiş olması. Tarımdaki ürünlerin kalitesi, tatsızlığı beni organik gübreye ve organik gübrenin üretimine yönlendirdi. Toprağa katkısını keşfettikten sonra solucanlara bakış açım da değişti. Bir an önce onları besleyip bu gübreyi topraklara kavuşturmak istiyorum. Çevremdeki üreticilere kendilerinin de bu gübreyi üretebileceğini öğretmek istiyorum. Solucan gübresi üretiminin yaygınlaştırılması için elimden geleni yapmak istiyorum."Demir, solucan gübresi üretiminin maliyetinin üretim şekline göre değiştiğini aktardı. Türkiye'de bu ekonomik faaliyetin yeni gelişmeye başlandığını ifade eden Demir, "Türkiye'de bunu ciddi anlamada yapan 15 firma var. Bu işi kurup gelişme aşamasında olan 100-150 firmadan bahsediliyor. Avukatlıktan ayrılıp solucan gübresi üretimi yapmak istediğimi çevremdekilere anlattığımda farklı tepkiler gördüm. Genelde destek oldular" ifadesini kullandı.
İSRAİL'E İHRACAT
Solucan gübresinin, bitki ve sebzelerin üzerinde kimyasal kalıntı bırakmadığına dikkati çeken Nedanlı, "İhracatçılar bu gübreyi kullandığı zaman, hem ürünlerinin kalitesi artacak hem de mallarının iade edilmesi riskinden tamamen uzaklaşacaklar. Şu anda bir kısmı sıvı bir kısmı katı olmak üzere gübreleri organik tarımcılarla buluşturuyoruz. Antalya'da muz bahçelerimiz, domates seralarımız var. Burada kinoa tarlalarımız var. Mısır ekimi de ciddi boyutta, ama katma değeri düşük ürün olduğu için çiftçiye sadece sıvı olarak kullandırıyoruz. Şu anda ana hedefimiz seracılar ve organik tarımcılar." diye konuştu.
Gübrenin hazırlanış aşamasında organik atıklarla dolu bir karışım yaptıklarını anlatan iş adamı, "Sebze meyve atıkları, kağıt, talaş, sap, samanın yer aldığı bir karışımla aynı zamanda bir nevi geri dönüşüm işlemi yapıyoruz. Düşünün ki, evinizde çöp olarak gördüğünüz çay posası veya soyduğunuz meyve sebze kabuklarını biz solucanlara yedirip, organik gübre haline getirerek tekrar kullanılmasını sağlıyoruz." ifadesini kullandı.
Ürettikleri gübreyi ihraç etmeye başlayacaklarını ve bu kapsamda İsrailli bir firmayla anlaşma imzaladıklarını bildiren Nedanlı, şunları kaydetti:
"Gübre oraya saf olarak gidecek. Ürünlerimize herhangi bir katkı yapmıyoruz zaten. Ürünlerimizin saf haliyle ihracatına İsrail'den başlayacağız. Küçük bir ülke, ama tarım konusunda dünyanın en fazla gelişmesini sağlamış ülkelerden birisi. Şu anda aylık kapasitemiz 200 ton. Aylık kapasitemizi minimum 500 tona çıkartıp öncelikle Türkiye'de bir numara olmayı, daha sonra dünyada sayılı tesislerden birisi haline gelmeyi istiyoruz. Bölgesel anlamda çiftçilerle iş birliğini artırıp, çiftçilerimize de bu işi öğretmek istiyoruz. İmkanı olan, hayvan besleyen ya da atık toplayabilecek kişilerin de kendi gübresini üretmesi için çalışma içindeyiz. İnşallah önümüzdeki bir iki yıl içinde daha fazla aşama kaydedeceğiz."
-
1414 8 yıl önce Şikayet Ethelal olsun adama suni Gübreden bi şekilde kurtulmak lazım Allah yolunu açık etsin...Beğen Toplam 4 beğeni