Kilosu 2 bin TL ama kapış kapış satılıyor

Bakanlık tarafından düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması"nın 2013 ve 2014 Türkiye şampiyonu Reyhan İşcan, kurduğu tesislerde tonlarca mantar üretiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2017 18:02 GÜNCELLEME 03.10.2017 18:02 Başarı Hikayeleri
Kilosu 2 bin TL ama kapış kapış satılıyor
Kilosu 2 bin TL ama kapış kapış satılıyor

Evli ve 3 kız çocuğu annesi 47 yaşındaki Reyhan İşcan, bir yakının  tavsiyesi üzerine 2013 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen  Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması'na "istiridye mantarı üretme"  projesiyle katılıp şampiyon oldu.

O dönemde aldığı 50 bin lira hibeyle 200 metrekare alanda istiridye  mantarı üretmeye başlayan İşcan, 2014'te "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve  Proje Yarışması Şampiyonlar Şampiyonu" yarışmasında birinci oldu.

"Meşe Kütüğünde Reishi Mantarı Üretim ve Pazarlama Projesi"yle  rakiplerini geride bırakan İşcan, ikinci kez aldığı 50 bin liralık hibeyle,  Uludere Mahallesi'nde kurduğu 115 metrekarelik tesiste, Uzak Doğu'da "ölümsüzlük mantarı" olarak bilinen "reishi" üretimine başladı.

İşcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl aralık ayından bu  yana reishi ürettiğini belirterek, "Söz konusu mantar Uzak Doğu'da ölümsüzlük  mantarı olarak biliniyor. Çok değerli bir mantar türü. Reishi mantarının doğada  yetişmesi zor ve uzun yıllar alıyor. 10 bin ağaçta bir yetişen mantar türü.  Mantar türünün sporlarını alıp, özel bir iklimlendirme ve sistemle yetişmesine  olanak sağlıyoruz. Kültür ortamında meşe talaşından sterilize edilen sentetik  kompostlarla üretim gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 5 ay sonra mantar kendini  gösteriyor. Meşe kütüğünde de reishi mantarları yetiştiriyorum ancak o ortamda  yetişmesi biraz daha zaman alıyor." ifadelerini kullandı.

KİLOSU 2 BİN TL

Yılda 4 ton istiridye ve 200 kilogram reishi ürettiğini ve yurdun dört  bir tarafına gönderdiğini belirten İşcan, reishi mantarını kilosu bin 500 ile 2  bin lira arasında değişen fiyatlardan sattığını aktardı.

Yarışmalardan sonra hayatının değiştiğini vurgulayan İşcan, "Sosyal  çevremde farklılıklar oldu. Birçok kadına örnek olup onlara danışmanlık hizmeti  verdim. Diğer kadınları da teşvik ettim. Kadınlarımız küçük bir destekle üretici  olabilir. Türk kadını her şeyin üstesinden gelir." diye konuştu.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • tebrikler 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu mantari biliyorum.cok nadir bulunuyor.hatta biz eskiden bunu kurutup vitrine sus diye koyardik.ayrica bir japon belgeselinde gormustum kayalardan tirmanarak bu mantari buluyorlardi.cok zor bulunan bir mantardi.bu ablamizi tebrik ediyorum.ayrica devletimizin bircok kisiye hibe verdigine sahit oldum.ciftciyi hayvanciyi destekliyor.
    Cevapla
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Hırsız akp deyin şimdide hadi... Bu milletin yüzü güldü be. Nankorlerin eline gözüne dursun. Bide hibe fakire yok diyorlar bi araştır öyle yaz be adam çamur atma
    Cevapla
  • AkSARaY68 7 yıl önce Şikayet Et
    Isten gel yemek nerde yok, mantarlarla ilgileniodum
    Cevapla
  • menderes 7 yıl önce Şikayet Et
    Kadınların çalışması, eğer geçimini sağlayacak bir erkek yoksa normal.Ama kadın evli, koca çalışmıyor kadın çalışıyor veya karı koca çalışanda var cocuklar da ya kreşde ya bakıcıda annenin vereceği ahlaki, dini eğitimden uzakta büyüyorlar.Otobüslere bakıyorum iş geliş, gidiş saatinde emin olun kadınlar erkeklerden çok fazla pek hayra alamet değil.Boşanmalar çok arttı çünkü en ufak tartışmada, kadın ekonomik özgürlüğüm var deyim boşanabiliyor.Şu zamanda çalışan kadınların bence yüzde beşi gerçekten ihtiyaçtan çalışıyor.
    Cevapla
  • Bakın hele 7 yıl önce Şikayet Et
    Millet kapış kapış alır sonra para yok geçinemiyorum diye ağlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR