Tarihi filmlerde kullanılan atlar bu ilden

Uşak'ta cirit ve binicilik amacıyla yetiştirilen atların büyük bölümü tarihi dizi ve filmlerde yer alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.02.2013 17:14 GÜNCELLEME 16.02.2013 17:14 Başarı Hikayeleri
Tarihi filmlerde kullanılan atlar bu ilden
Tarihi filmlerde kullanılan atlar bu ilden

Karun Atlı Spor Kulübü Başkanı Gürsel Taşavlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun zamanlarda tarihi dizi ve filmlere at götürdüklerini anlattı.

Uşak'ta cirit ve binicilik amacıyla çok sayıda at beslendiğini, sinema ve dizi sektöründen talep gelmesi halinde köylerden topladıkları atları kamyonlarla filmlerin çekildiği bölgelere götürdüklerini ifade eden Taşavlı, bu yolla gelir elde ettiklerini dile getirdi.

At beslemenin bir maliyetinin olduğunu, filmlere at kiralayarak maliyetleri karşıladıklarını belirten Taşavlı, şöyle konuştu:
''At bizim için bir yaşam tarzı. Ata binmeyi çocukluğumuzda öğreniyoruz. Atlarımız bizim ailelerimizin bir parçası. Bir atın yıllık 3-4 bin lira maliyeti oluyor. Biz de bu maliyetleri karşılamak için filmlere at kiralıyoruz. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyoruz. Bir atın dizi ve filmlerde günlük kirası 150-200 TL arasında değişiyor. Prodüksiyon firmaları bizimle temasa geçiyor ve bizden kaç at talep ettiklerini söylüyor. Bazen bir hafta, bazen 1 ay film setlerinde kalıyoruz. Çekimler bitince atlarımızla geri dönüyoruz. Bizim için önemli bir gelir kaynağı.''

Pek çok filmde rol aldılar

Uşak'ta yaklaşık 500 at bulunduğunu, bu hayvanların birçok filmde rol aldığını belirten Taşavlı, ''Bu atlarımız, Muhteşem Yüzyıl'dan Fetih 1453'e, Kurtuluş, Ateşten Gömlek, Yahşi Batı gibi 10'dan fazla filmde rol aldı. Talep olması halinde bir filme 300 at götürebiliriz. Bizim için değişilik oluyor'' dedi.

Taşavlı, yaptıkları işten keyif aldıklarını dile getirerek, bazen filmlerde görev yaptıklarını anlattı.

Filmde ata binip kılıç kullandıklarını ve ata binmeyi bilmeyen oyunculara at binme eğitimi verdiklerine dikkati çeken Taşavlı, ''At üstünde zor hareketleri yapabiliyoruz. Uşak'ın tanıtımına katkı sağlıyoruz. Ayrıca kurtuluş günlerinde gösteri için organizasyonlara katılıyoruz. Türkiye'nin her bölgesine gidebiliriz. Kalabalık at gruplarını nakletmek, bakımlarını sağlamak, konaklama ve ihtiyaçlarını gidermek zor bir iş. Ancak biz bu işi rahatlıkla yapabiliyoruz'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR