4A uydusu için son 9 ay kaldı

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, 2013 yılındaki en önemli hedefleri olan 4A uydusunun Kasım ayında uzaya fırlatılması olduğunu söyledi....

ABONE OL
GİRİŞ 18.02.2013 13:55 GÜNCELLEME 18.02.2013 13:55 Başarı Hikayeleri
4A uydusu için son 9 ay kaldı
4A uydusu için son 9 ay kaldı

Dalbay, yaptığı açıklamada, 2013 yılındaki en önemli hedeflerinin TURKSAT-4A uydusunun fırlatılması olduğunu belirterek, ''Şu anda yaklaşık yüzde 80'i bitti uydunun. 3-4 ay sonra son test başlayacak. Yapısal ve fiziksel entegrasyonlar bitiyor. Daha sonra 3-4 ay son testleri yapıldıktan sonra Kasım ayında uzaya fırlatılacak'' dedi.

TÜRKSAT-4A uydusunun testlerinin tamamlanmasının ardından fırlatılmak üzere Kazakistan'a gönderileceğini ifade eden Dalbay, Kasım ayında da uydunun Kazakistan'daki fırlatma rampasından fırlatılacağını kaydetti.

Türkiye'nin içinde ve dışındaki haberleşme ihtiyaçlarının yüksek düzeyde olduğunu anlatan Dalbay, ''Şu anda gelen talepleri, kendi uydularımızdan çok zor karşılıyoruz. TÜRKSAT- 4A uydusunu fırlatmak için bekliyoruz. Onun akabinde de 2014 yılının Şubat ayında da TÜRKSAT-4B uydusunu fırlatacağız'' diye konuştu.

TÜRKSAT-4A uydusunun 42 dereceye TÜRKSAT-4B uydusunun da 50 dereceye konacağını kaydeden Dalbay, ''50 derecede bugüne kadar hiç bir ülke kendi uydusunu işletmemiş, kiralık uydularla yörünge haklarını koruyoruz'' dedi.

Yerli katkılı 31 derece uydu sözleşmesi 4 ay sonra

2013 yılının ortalarında yeni uydu sözleşmesi imzalanması ve yeni uydu siparişi üzerine çalıştıklarını ifade eden Dalbay, bir kısmı yerli üretim katkılı olacak olan uydu için fizibilite çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Yüzde 20'si Türkiye'de yapılacak olan uydu için sözlemenin 3-4 ay sonra imzalanacağını bildiren Dalbay, özellikle uydu son testlerinin ve bazı yapısal parçalarının Türkiye'de yapılacağını söyledi.

Uydunun ilk montajının yurt dışında yapılacağını belirten Dalbay, ''Montajın hangi ülkede yapılacağına henüz karar vermedik ama bir ihtimal Japonya'da olacak. Bu uyduyu 2015 yılına yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bu uyduyu 31 dereceye koyacağız. Bu yılda sözleşmeye bağlama anlamında en önemli projemiz, bu olacak. Çünkü 31 derecede Türkiye'nin uydu yörünge hakları var'' diye konuştu.

''Uydu taleplerinin 5'te biri yurt dışından''

Boş olan 31 derecedeki yörünge hakkını korumak ve yeni talepleri karşılamak için acilen 31 dereceye uydu tedarik edileceğini, bu nedende de bu uyduya 31 derece uydu projesi denildiğini anlatan Dalbay, ''Sürekli büyüyen ve gelişen ülkemizin içinden ve dışından gelen ihtiyaçları karşılamış olacağız. Şu anda bize gelen uydu taleplerinin 5'te biri yurt dışından.

TÜRKSAT-4A uydumuzun bir özelliği de Afrika'nın da tamamına hizmet verecek olması. Mevcut uydularımızla Afrika'nın tamamına hizmet veremiyoruz. 2015 yılı sonu bizim için kritik bir süre. O zaman elimizdeki uydu sayısı 5'e çıkmış olacak. Ciddi bir kapasiteye ulaşmış olacağız. Şu anda uydu işletmeciliğinde dünyada 16. sıradayız, 2015 yılında 11. sıraya çıkmış olacağız'' dedi.

Türksat'a ait uyduların kapasitelerini boşaltmak için Yunanistan'ın uydu şirketinden kapasite kiralandığını belirten Dalbay, bazı hizmetlerin buradan verildiğini söyledi.

Okullara yeni teknolojiyle uydudan internet hizmeti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile uydu üzerinden internet hizmetinde yeni bir teknoloji kullanımıyla ilgili sözleşme imzalandığını dile getiren Dalbay, sözleşme kapsamında karasal alt yapının gitmediği 4 bine yakın okula uydu üzerinden internet hizmetinin Ka Bant denilen yeni bir teknoloji kullanılarak verileceğini kaydetti.

Dalbay, söz konusu çalışmaya 1-2 ay içinde başlanacağını ifade etti.

''Uzaydan bilgi otobanı kuruyoruz''

Türksat olarak Türkiye'nin her yerine bilgi otobanları kurduklarını ifade eden eden Dalbay, ''Bilgi otobanlarını sadece karadan kabloyla değil, aynı zamanda uzaydan da kurmamız lazım. Uzaydan kablo otobanlarını biz kuruyoruz'' dedi.

TÜRKSAT-4B uydusunda yeni bir teknolojiyle sadece Türkiye'ye değil, Ortadoğu'ya, Afganistan'a, Balkan ülkelerine bilgi otobanlarını ulaştıracaklarını bildiren Dalbay, ''Bugünkünden çok daha hızlı internet hizmeti verilecek'' dedi.

''2019 yılında dünya nüfusunun yüzde 91'ine kendi uydularımızla internet erişimi sağlama hedefimiz var'' diyen Dalbay, 2017-2018 yıllarında bu hedefe ulaşmayı planladıklarını söyledi.

Bu yıl sonunda ya da 2014 başında tasarımı tamamen yerli, bütün üretim süreçleri TAI'de yürütülecek olan askeri ihtiyaçları da karşılayacak uydu sözleşmesi imzalayacaklarını belirten Dalbay, Dünya Telekomünikasyon Birliği'ne daha batı ve daha doğuda yörünge hakkı için başvuru yaptıklarını, Türkiye üzerine kayıtlı hale getirilecek olan bu yörüngelere 2018'e kadar uydu koymayı planladıklarını kaydetti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR