Bebeklerde hidrosefali ve mikrosefali nedir? Anne karnında bebeğin beyninde su toplaması

Beyindeki ventrikül boşluklarında biriken sıvı sonucu oluşan hidrosefali ile beynin gelişememesi sonucu oluşan mikrosefali ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için aktardık. Hidrosefali nedir, hidrosefali nedenleri ve belirtileri neler? Beyinde sıvı birikmesi neden olur? Anne karnında bebeğin beyninde su toplanması belirtileri neler? Bebek hastalıklarında mikrosefali ve hidrosefali hastalığı...

ABONE OL
GİRİŞ 30.03.2020 06:11 GÜNCELLEME 30.03.2020 10:12 Bebek
Bebeklerde hidrosefali ve mikrosefali nedir? Anne karnında bebeğin beyninde su toplaması
Bebeklerde hidrosefali ve mikrosefali nedir? Anne karnında bebeğin beyninde su toplaması

Beyinde omurilik sıvısının olması gerekenden fazla birikmesi sonucunda ortaya çıkan Hidrosefali, hamilelik döneminde dahi her yaş grubunda kendini gösterebilen bir hastalıktır. Sıvı birikmesinden ötürü beyinde meydana gelen birtakım hasarlar bedensel, zihinsel ve gelişimsel bozuklukları olumsuz etkilerken hidrosefali, kendiliğinden iyileşmez ve ne yazık ki ilaçla da tedavisi gerçekleşmez. Hidrosefalinin kelime anlamına baktığımızda su anlamı taşıyan 'Hidro' kafa/baş anlamına gelen 'sefali' ile birleşmektedir. Beyin boşluğunda biriken su kafadaki basıncın çoğalmasına ve dolayısıyla da kafanın giderek büyümesine sebep olur. Kişideki hidrosefali durumunu en kolay ele veren belirti ise başının büyüklüğüdür. Hamilelik döneminde tespit edilebileceği gibi doğum sonrasında da oluşabilen Hidrosefali ve mikrosefali hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derlemeye çalıştık.

TIKLA OKU: BEBEKLERDE ANENSEFALİ NEDİR? ANENSEFALİ HASTALIĞI

HİDROSEFALİ NEDİR? BEBEKLERDE HİDROSEFALİ NEDEN OLUR?

Hidrosefali nedir? Bebeklerde Hidrosefali nedenleri

Beyin organının devamlı olarak ürettiği serebrospinal sıvısını beyin gerektiği gibi ememezse oluşan sıvı birikimi hidrosefali olarak ifade edilir. Her yaş grubunda görülebilen ama bebeklikte ve yaşlılıkta daha sık yaşanan Hidrosefali, beyindeki ventrikül boşluklarında aşırı sıvı birikmesi ile ilişkilidir.

Bu sıvı; besin maddelerinin iletimi ve atıkların dışarı çıkması, dış dünyadan gelme riski olan darbelere tampon görevi sağlar. Bu beyin ve omurilikteki basınç değişikliklerinin dengelenmesi için oldukça önemli bir yapıdır.

Bu sıvı beyin boşluklarının genişlemesine dolayısıyla da beyin dokusu hücrelerine zarar vererek hidrosefaliyi oluşturur.

BEBEKLERDE HİDROSEFALİ BELİRTİLERİ:

-Başın büyümesinde hızlı artış
-Başın normalden daha büyük durması
-Bıngıldakta şişkinlik ya da gerginlik
-Kusma
-Zayıf beslenme
-Gözlerin aşağıda sabitlenmesi
-Dokunmaya zayıf tepki
-Büyüme geriliği

HAMİLELİKTE HİDROSEFALİ NASIL ANLAŞILIR? HİDROSEFALİ TEDAVİSİ

Bebeklerde hidrosefali

Manyetik Resonans Görüntüleme (MRG) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile teşhis edilebilen beyin boşluğundaki genişlikler, ortaya çıkan diğer bulgularla bütünleştirildiğinde net bir hidrosefali tanısından söz etmek mümkündür. Hidrosefaliyi önlemek için ilaç tedavisi yoktur.

Sadece tek tedavi yöntemi cerrahi müdahale olan şant ameliyatıdır. Başarılı geçen operasyon sonrasında kişi hayatına sorunsuz devam edebiliyor iken hastalık önlenemezse ölüm gerçekleşebilir.

MİKROSEFALİ NEDİR? MİKROSEFALİ BEBEKLERDE NEDEN OLUR?

Mikrosefali nedir? Bebeklerde mikrosefali neden olur?

Mikrosefali rahatsızlığı, bebeğin kafasının yaşıtlarının kafalarına göre bariz bir şekilde daha küçük olmasıdır. Hamilelik döneminde beynin normal gelişmemesi sonucu ortaya çıkan mikrosefalinin kesin bir tedavisi yoktur. Peki bebekte mikrosefali rahatsızlığı neden olur? İşte yanıtı...

MİKROSEFALİ NEDENLERİ

- Bebeklerde kafatasının erken kapanması,

- Kemiklerin beyne basınç uygulaması,

- Beyne yeterli oksijen gitmemesi

- Hamilelikte geçirilen enfeksiyonlar (su çiçeği, kızamık, toksoplazma, kızamıkçık)

- Anne adayının yetersiz beslenmesi

MİKROSEFALİNİN ORTAYA ÇIKARDIĞI KOMPLİKASYONLAR

- Konuşma ve davranışlarda gerilik

- Cücelik veya boy kısalığı

- Hiperaktivite (aşırı hareketlilik)

- Nöbetler

- Görme ve işitme duyusunda sorunlar

YORUMLAR 2
  • Önemli Haber 5 yıl önce Şikayet Et
    Guatırın yani tsh değerlerinin de yüksek veya alçak çıkmasının bebegin beyin gelişimini etkilediğini söylemişti doktorum.
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok eksik bilgi çok! Yaratan Allah cc yaşatan Allah cc öldüren Allah cc neden doktorlar tarafından anlatılmaz! Allah cc engelli yaratmak ile ayıp mı yaptı? Sümme haşa!!! Dünyanın en pahalı tablolarına bir bakın milyonlar ediyor. Güzel görünen tablo ucuz neden? Sanat kardeşim diyoruz! Engelli insanlarda sanat var lakin herkes onu göremez. Altının değerini sarraf bilir. Allah cc bütün insanları mükemmel yaratmıştır.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR