Asimetrik Gelişim geriliği nedir? Neden olur?

Hamilelik döneminde anne adayına ya da bebeğe bağlı olarak gelişebilen asimetrik gelişim geriliğinin ne demek olduğunu ve nedenlerini sizler için araştırdık.

ABONE OL
GİRİŞ 16.08.2018 08:06 GÜNCELLEME 16.08.2018 09:34 Bebek
Asimetrik Gelişim geriliği nedir? Neden olur?
Asimetrik Gelişim geriliği nedir? Neden olur?

Hamilelik döneminde anne karnındaki bir bebeğin haftalık gelişimine göre ilerleyememesi durumudur. Yani 37. haftaya gelmeden doğan bebeklerin doğum kilosunun 2500 gramın altında olmasıdır. Ancak, bu demek değildir ki minyon yapılı anne ve babadan asimetrik gelişim geriliği olan bir bebek dünyaya gelecek. Bu tür bebekler konstitüsyonel yani 'yapısal anlamda küçük bebek' anlamına gelir.

Asimetrik gelişim geriliği tanısında bulunulan bebekler, normalde daha büyük doğacakken bazı hastalık ya da sorunlar nedeniyle gelişemez.

ASİMETRİK GELİŞİM GERİLİĞİNİN NEDENLERİ

- Anne adaylarında görülen diyabet, yüksek tansiyon ve kalp preeklampsi gibi hastalıklar bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

- Bebeğin yetersiz beslenmesine bağlı olarak gelişim geriliği görülebilir.

- Rahim içerisinde bebeğin kaptığı enfeksiyonlar risk nedenleri arasındadır.

Hamilelik döneminde bu rahatsızlığı tespit etmek biraz zordur. Bunun için ilk önce düşük doğum kilosuna neden olabilecek faktörler belirlenmelidir. Eğer anne adayı, daha öncesinde asimetrik gelişim geriliği olan bir bebek dünyaya getirmişse, ikinci doğumunda da bu risk oldukça fazladır.

Uzmanların uyguladığı ölçümler sonucunda hamilelik haftasına göre küçüklük saptanır ve asimetrik gelişim geriliği tanısı konur.

KAYNAK : özel çocuk eğitimi ve glişimi
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR