Bebek nasıl kundaklanır? Yarım kundak nasıl ve ne zamana kadar yapılır? Kalça çıkıklığı...

Yeni doğan bebekler üzerinde uygulanan tam ve yarım kundaklama modellerinin bebek için avantajlı mı yoksa dezavantajlı mı olduğunu sizler için araştırdık. Kalça çıkıklığına sebep olduğu düşünülen kundaklama hakkında bilmeniz gerekenler haberin detaylarında! Peki bebek kundaklamak nedir? Bebeklerde kundaklama nasıl yapılmalı? Kundaklamanın faydaları ve zararları neler? İşte yeni doğan bebeklerde kundaklamayla ilgili bilinmesi gerekenler...

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2019 08:20 GÜNCELLEME 17.10.2019 08:22 Bebek
Bebek nasıl kundaklanır? Yarım kundak nasıl ve ne zamana kadar yapılır? Kalça çıkıklığı...
Bebek nasıl kundaklanır? Yarım kundak nasıl ve ne zamana kadar yapılır? Kalça çıkıklığı...

Eski dönemlerden bu yana aile büyüklerimizin günümüze kadar taşıdıkları yeni doğan kundaklaması hala daha sıklıkla yapılan uygulamalardan biridir. 9 ay boyunca rahim içerisinde anne karnına alışan bebeğin doğum sonrasında dış dünyaya karşı yabancılık çekmemesi için örtü içinde sarılması 'Kundaklama' olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde uygulanıp uygulanmaması gerektiği konusunda en çok tartışılan konulardan biri olan kundaklamanın yanlış bir davranış olduğunu ileri süren kesim, kundaklanan bebeklerde sıkı sıkıya sarılmalarının sonucu kalça çıkıklığı gibi riskli durumların oluşabileceği öne sürülmektedir. Kalça çıkıklığı riskine karşılık çeşitli kundaklama yöntemleriyle de doktorlar tarafından önerilebilen yarım kundak, bebeğin doğal duruşunun bozulmasını önleyerek gövdenin üst tarafını daha sıkı sarıp kalça ve bacakları çok sıkmayan bir modeldir. Peki bebeklerde yarım kundak nasıl yapılır? Yarım kundak ne zamana kadar yapılır? Kundaklama kalça çıkıklığına neden olur mu? Bebekler doğru bir şekilde nasıl kundaklanmalı? Yeni doğan bebeklerde kundaklama ile ilgili merak edilenler...

YENİ DOĞAN BEBEKLER KUNDAKLANMALI MI? KUNDAKLAMANIN FAYDALARI VE ZARARLARI

Bebek kundaklama

Birçok farklı ülkeler tarafından uygulanan yeni doğan kundaklamasında batıdaki kesim bu uygulamanın bebeklerde görülebilecek uyku problemlerinin önüne geçtiğini savunur iken bazıları bebek kundağının kalça çıkıklığına sebep olabileceğini illa kundaklama yapılacaksa yarım kundak modelinin tercih edilmesini öne sürüyor. Durum böyle olunca yeni anne olmuş kimselerin yeteri kadar bilgisi olmadığı için ne yapacağını bilemeyebiliyor.

Bizde bu kafa karışıklığının giderilmesi için bebek kundaklamanın faydalarını ve zararlarını sizler için derlemeye çalıştık. Yeni doğan bebeklerde  kundaklama ile ilgili göz önünde bulundurulması gerekenler...

BEBEKLERDE KUNDAKLAMANIN AVANTAJLARI:

Yeni doğan bebeğin kendini garip hissetmemesi ve yabancılık çekmemesi için anne karnındaki ortamına benzer bir hissiyat sağlayarak sakinlik oluşturur. Bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olmayan ama sırt üstü yatırılmış bir kundak halindeki bebek yüz üstü dönemeyeceği için ani bebek ölümü sendrom riski azalır.

El ve kol bölgeleri kontrollü bir şekilde sabit kalabileceği için daha uzun süreli uyku sağlanmış olur. Sancılı ve kolikli bebeklerin ağlama nöbetlerini azaltır. Ayrıca bebeğin uyku sırasında değişik hareketler yapıp kendine zarar vermesini önlemektedir.

bebek kundaklamak zararlı  mı

BEBEKLERDE KUNDAKLAMANIN DEZAVANTAJLARI:

Özellikle de tüm bedeniyle kundaklanan bebeklerde bacaklar gergin ve düz tutulacağı için kalça çıkıklığı riski artar. Yukarıda ani bebek ölümü sendromunu önlediğini söyledik fakat yaklaşık 4 aylık civarındaki bir bebek artık kendi bedenini döndürebileceği için bu aydan sonra kundaklama çok tehlikelidir.

Vücut ısısı artacağı için sıcaktan bunalmalar görülebilir. Sıkı ve sabit bir kundaklama ile solunum yolu hareketleri daralarak alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu görülebilir.

BEBEKLERDE YARIM KUNDAKLAMA NASIL YAPILIR? YARIM KUNDAK ŞEKLİ...

Doktorunuz tarafından yarım kundak modeli uygun görülmüşse aşama aşama bebeğinize şunları yapabilirsiniz...

İnce ve hafif bir bezi alıp bebeğin başı açık kalacak gibi hafifçe sarın. Bacaklar ve ayaklar hareket edilebilecek bollukta olmalıdır. Bu esnada kalçanın bükük durmaması çok önemlidir. Boyun ve karın kısmından iki parmak kadar boşlukta kundaklama yapılmalıdır.

HIZLI SARMA TEKNİĞİYLE PRATİK BEBEK KUNDAKLAMA TEKNİĞİ

bebek kundaklama modelleri

Annelerin kolay ve pratik olarak bebeklerini kundaklayabileceği hızlı sarma yöntemi ile çok rahat bir şekilde uygulama yapılabilir. Bunun için kare şeklindeki battaniyeyi düz zemine koyun. Ardından bir köşeyi elinizin uzunluğunda katlayın. Katlanan yere bebeğinizi koyup boynu açık kalacak gibi çaprazlama battaniyenin üstüne koyun ve sarın.

BEBEKLERDE KUNDAKLAMA NE ZAMAN BIRAKILMALI?

İster tam kundaklamada ister yarım kundaklamada olsun bebek 4. ayından itibaren artık dönebileceği için bu aylardan sonra annelerin bebeklerinde kundaklama yapması önerilmez. Kundaklama yapılacağı vakit ise yalnızca uyku esnasında tercih etmeniz tavsiye edilebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR