Bebeklerde kolik nedir? Sebepleri ve çözümleri neler?

Ağlama krizlerine girip bir türlü susmayan bebeğinizin sorunu kolik sancısı olabilir. Bebeklerde çok sık görülen kolik sorunu hangi belirtilerle kendini gösterdiğini ve çözümü için neler yapılması gerektiği hakkında bilgili olmak çok önemlidir. Bebeğinizde kolik görüldüğü yapmanız gerekenler...

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2018 08:03 GÜNCELLEME 15.05.2019 10:31 Bebek
Bebeklerde kolik nedir? Sebepleri ve çözümleri neler?
Bebeklerde kolik nedir? Sebepleri ve çözümleri neler?

İlk defa anne ve baba olacak ebeveynlerin bebekleriyle ilgili yaşadıkları en büyük sorun aniden gelen ağlama nöbetleridir.Bu ağlama nöbetlerinin gizli sebebi ise koliktir. Bebeğin dünyaya geldikten sonraki ikinci ya da üçüncü haftalarında başlayan, altıncı ve sekizinci haftalarında artan, üçüncü ve dördüncü aylarında da kendiliğinden geçen kolik, bebeklerin normal ağlamasından farklıdır. Kolik ağlamalarında bebek sakinleştirilmeden saatlerce ağlayabilir. Her gün tekrarlanır, nadiren bir gece görülmeyebilir. Nöbet geçiren bebeğin yüzünde ağrı ifadesi varsa ve yumruklarını sıkıyorsa nedeni koliktir. Ayaklarını karınlarına doğru çekerek de yüksek sesle ağlarlar. 

KOLİK NEDEN GÖRÜLÜR?

Kesin bir nedenden kaynaklandığı belirtilmese de kolik sancısına neden olabilen faktörler bellidir. Anne sütü alerjisi, laktoz intoleransı, besin alerjisi ve sindirim sisteminin tam olarak gelişmemesi koliği tetikleyebilir. Bebeğin doğmadan önceki hallerinde anne adayı sigara tüketiyorsa bebeğin ilerleyen zamanlarda kolik sancısının olması kaçınılmazdır ve diğer bebeklere göre 2 kat daha fazladır.

KOLİK EN ÇOK NE ZAMAN KENDİNİ GÖSTERİR?

Daha çok süt çocuklarında kendini gösteren kolik sorunu ilk üç ayda çok sık görülür. Kalp yetmezliği, nörolojik sorunlar, travma, mide ve bağırsak rahatsızlıkları kolik ile karıştırılabilir.

KOLİK AĞRISI NASIL GEÇER?

Kolik sancısıdır deyip hafife almamak lazım. Bebeğin ağlama nöbetinin kolikten kaynaklandığını düşünüyorsanız muhakkak doktora gitmelisiniz.

Bebeğinizi mama ile besliyorsanız mama markasını değiştirebilirsiniz. Bazı mama markaları koliğe meyilli olabiliyor.

Bebeğinizi ılığın çok hafif üstünde sıcak su ile yıkamak rahatlatabilir.

Biberonla beslenen bebekler daha sık hava yuttuğu için kolik görülebilir. Bu durumda gaz yapmayan biberonları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR