Bebek ayakkabı numarası nasıl hesaplanır? İlk ayakkabı nasıl seçilmeli?
Her bebekte yürüme evresi aynı şekilde gelişmediğinden dolayı kimisi emekleye emekleye yürümeyi öğrenirken, kimisi emeklemeden koşmaya başlar. Bebeğinizin bu en özel anlarına eşlik ederek, ilk ayakkabı seçiminde bilgisi olmayan ebeveynler için rehber olacak haberimizi mutlaka okumalısınız! Bebeğinizin ilk ayakkabı seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri ve ayak numarasının nasıl hesaplandığını sizler için derledik. İşte bebeklerde ayakkabı numarası hesaplama...
ABONE OLİlk ayakkabı seçimi, bebeğin ayak sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur. Ebeveynlerin bilinçsiz davranarak yanlış bir ayakkabı tercih etmeleri sonucunda bebeğin hayatı zehir olabilir ve ilerleyen zamanlarda çeşitli ayak sorunları görülebilir. Yanlış ayakkabı seçimine sebebiyet verebilen kemik yerine kıkırdak yapılı ayaklarda, dokunun kemik hale gelmesi, yağ dokusunun gitmesi ve kasların bastığı yere tutunabilmesi yaklaşık 4 yaşı bulabilir. Peki bebeklerde ayak numarası nasıl hesaplanır?
BEBEKLERDE AYAK NUMARASI HESAPLAMA ÇİZELGESİ
İlk defa bebeğinize ayakkabı alacaksanız kaç numara giyeceği konusu sizi heyecanlandırabilir. Bunu tespit etmek ise çok kolay! Bebeğinizin en uzun ayak parmağı ile topuğu arasındaki mesafeyi ölçerek yani ayak uzunluğuna bakarak hesaplayabilirsiniz. Buna bağlı olarak;
- Bebeğinizin ayak uzunluğu; 11 cm ise, numarası 17 – 18,
- Bebeğinizin ayak uzunluğu; 14 cm ise, numarası 21 – 22,
- Bebeğinizin ayak uzunluğu; 16 cm ise, numarası 25 – 26,
- Bebeğinizin ayak uzunluğu; 18 cm ise, numarası 28 – 29
- Bebeğinizin ayak uzunluğu; 19 cm ise, numarası 30 – 31’dir.
BEBEKLERE AYAKKABI NE ZAMAN ALINMALI?
Uzmanlar bebeklere iki yaşından önce ayakkabı giydirilmesini uygun olmadığını belirtiyor. Henüz iki yaşında olmayan bebeğinize ayakkabı almak yerine denge kurmayı öğretmek için ayağını kaydırmayan patik ya da çorap bebeğinizin yürümesini sağlayabilirsiniz.
Yürüme evresinde olan bir bebeğin denge kurabilmesi için içe basma ya da düz taban gibi rahatsızlıklardan korumak için mecbur kalınmadığı sürece ayakkabı ile yürütülmemesi gerekir. Bebek ayakkabıları daha çok dışarıdayken ayaklarını soğuktan ya da sıcaktan korumak için kullanılmalıdır.
BEBEĞİNİZE/ ÇOCUĞUNUZA AYAKKABI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Doğru ve sağlıklı bir seçim için bebek ayakkabısında dikkat edilmesi gerekenler:
- Sert olmayan, tamamen doğal deriden üretilmiş ve tabanı esnek yapıya sahip olup dengesizliğe yol açmayacak bir ayakkabı seçilmelidir. Taban dokusunun kaygan olmamasına dikkat edilmelidir. (Tırtıklı taban tercih edilebilir)
- Satın almayı düşündüğünüz ayakkabın bebeğinizin canı yakıp yakmadığını öğrenmek için ayakkabıyı giydirdikten sonra birkaç adım atmasını isteyin. Bebeğinizin yüz ifadesinde kasılma ya da zorlanma görürseniz ayakkabı değiştirmekte fayda var.
- Ayakkabının terletmeyecek nitelikte olması ve hava alacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir.