70 Çanakkale gazisinin dilinden Çanakkale mahşeri!

Çanakkale’de çarpışmış 70’den fazla Çanakkale gazisiyle 1980 yılında yapılmış röportajlar Aynalı Tüfek belgeselinde yeniden hayat buldu.

ABONE OL
GİRİŞ 16.03.2015 17:51 GÜNCELLEME 16.03.2015 18:19 Belgesel
70 Çanakkale gazisinin dilinden Çanakkale mahşeri!
70 Çanakkale gazisinin dilinden Çanakkale mahşeri!

Basın Yayın Enforsasyon Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı’nda yaptırılan AYNALI TÜFEK belgeseli 3 bölüm halinde bu akşam TRT Haber ekranında yayınlanacak.

1914 Ağustos ayında, bir Ramazan günü çıkarılan seferberlik kararı ile askere alınan, onlarca cepheye gönderilen, büyük çoğunluğu Çanakkale’de savaşa giren gaziler, Türk milletinin ölüm kalım savaşını ses röportajlarını 1980 yılında Cahit Önder'in gerçekleştirdiği tarihi sesli röportajlarda anlattı.

SEFERBERLİK:

67 dakikalık belgesel, Çanakkale Savaşları’nın bütün aşamalarını ve nihayetinde evlerine dönebilen çok az sayıdaki Mehmetçiğin hikâyesini onların tanıklığıyla baştan sona anlatıyor.

Seferberlik, askere alınma, eğitim, cephelere dağıtılma ve nihayet savaş… Çanakkale mahşerinde neler yaşadılar?

18 Mart sabahı “32 parça düşman gemileri mızıka çalarak” Boğaz’a yaklaşırken topçu Mehmetçik nasıl bir ruh hali içindeydi? Yavuz ve Midilli’nin yaralandığını gözleriyle görenler, İngiliz, Fransız, Anzak askerlerini çıkarmasını karşılayanlar düşmanın cehennem ateşine nasıl göğsünü siper ettiler?

18 MART SABAHI:

Arkadaşları, komutanları yanında vurulan, şehit olan Mehmetçikler, yaşadıklarını, siperlerde bitmek bilmeyen çatışmaları, o uzun saatlerde neler düşündüklerini anlattı.

Denizden püskürtülen düşmanın kara harekatının şahitleri, sonunda acımasız, kanlı, on binlerce ölüm pahasına süren siper savaşını ve ardından “Kanal’a gidiyoruz, oraya gelin” diyerek mektup bırakarak bir gecede sessizce kaçan düşmanı nasıl püskürttüklerini  de aktarıyor.

ÇANAKKALE MAHŞERİ'NİN İLK KEZ GÖRECEĞİNİZ KARELERİ

SİPER:

Senarist ve yönetmenliğini Yaşar Taşkın Koç, müziklerini Cenk Yeles, seslendirmesini Erdal Küçükkömürcü ve kurgusunu Mustafa Yıldırım’ın yaptığı belgeselde kullanılan ses röportajlarını 1980 yılında Cahit Önder gerçekleştirdi.

ÇANAKKALE MAHŞERİ:

Röportajların deşifrelerini ve düzenlemelerini de BYEGM personelinin yaptığı belgesel adını da siper savaşları sırasında düşmandan ele geçirilen aynalı tüfeklerden alıyor.

TRT Haber’de ilk bölümü bugün saat 18.20’de yayınlanan belgeselin 2. ve 3. bölümleri de yine aynı saatte Salı ve Çarşamba günü ekrana gelecek.

DÖNENLER DÖNMEYENLER:

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • İman farkı 9 yıl önce Şikayet Et
    Ruh bedenden Çanakkale de çıkmış biz hala yaşıdığımızı zannediyoruz Allah bizlere de İmanla yaşayıp ölmeyi nasip etsin
    Cevapla
  • her yıl türbe kaçırma zaferi de kutlansın 9 yıl önce Şikayet Et
    Tek başına dünyayı yenen ordunun 100 yıl sonra geldiği noktaya bakar mısınız?
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    savaşın bir cephesini kazanmış olabiliriz. yalnız o savaşı kaybettiğimiz için imparatorluğu da kaybettik.
    Cevapla
  • bakış açısı 9 yıl önce Şikayet Et
    100 yıl önce İslam Sancağı OSMANLI da idi, o yüzden İmanlı ordu ile medeni dünyayı yendi OSMANLI, Şimdi ise Amaçsız - Şuursuz insan yığınıyız . Çanakkale de gaye Şehitlik , bizdeki umut bedelli askerlik… Bugün market rafındaki isimlere- markalara bakarken aklıma merhum Recep YAZICIOĞLU geldi; Acaba gerçekten ÖZGÜR TÜRKİYE vatandaşı mıyız ? yoksa İngilizleştiremediklerinden miyiz ?
    Cevapla
  • adnan 9 yıl önce Şikayet Et
    Canakkalede kazaniln zaferi apoyla gorusmelrle geri veriyoruz
    Cevapla
  • kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    sen ve senın gibileri kürt lafını duydumu sınır krizi geciriyorun ama ingilzce ögrenmek icin can atarsın ingilizler ne kadar insanımızı sehit ettiler ne cabuk unuttun adnan
    Cevapla
  • ramiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Ozamn cozum sureci yokmuydu acaba kan dokulmezdi!!!!!???
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    bütün bunları izliyeceksin ve hala böyle ruhsuz ruhsuz konuşacaksın yazık...
    Cevapla
  • kültigin 9 yıl önce Şikayet Et
    şakanın sırası değil evlat sana terbiyeli olmayı öğretmedilermi...
    Cevapla
  • fatih türkeşan 9 yıl önce Şikayet Et
    ÇANAKKALE...İngilizlerin kuyruk acısı.1000 yıl daha sürer...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR