1.000 çekirdekli işlemci geliyor!

1.000 çekirdeği bulunan bu işlemcinin tek özelliği, çekirdeklerinin bol olması değil!

ABONE OL
GİRİŞ 21.06.2016 11:39 GÜNCELLEME 21.06.2016 11:44 Bilgisayar
1.000 çekirdekli işlemci geliyor!
1.000 çekirdekli işlemci geliyor!

İşlemcilerde bol miktarda çekirdek görmeye alışığız, ancak araştırmacıların henüz ürettiği 1.000 çekirdekli işlemci, akılları zorlayacak cinsten.

Saniyede 1,78 trilyon işlem yapabilen işlemci, University of California'da geliştirildi. Üniversitenin uzmanları, işlemcinin "üniversitede geliştirilmiş ilk 1.000 çekirdekli işlemci" olduğunu söylüyorlar ve önceki çekirdek şampiyonunun çekirdek sayısının 300 olduğunu hatırlatıyorlar. Bununla birlikte atlanmaması gereken bir detay var: Bu işlemciler, ticari biçimde satılma amacı taşımıyor; yalnızca araştırma amaçlı kullanılıyorlar.

Sistem, IBM tarafından üretilen, 621 milyon transistörden oluşan KiloCoreyongasını kullanıyor. 32nm üretim teknolojisine sahip yongada her çekirdek, 1,78GHz maksimumsaat hızına ulaşabiliyor. Günümüzdeki işlemciler 14nm seviyesine inmişken bu yongada 32nm'nin kullanılması, yonganın mobil cihazlara girebilme olasılığını artırıyor. Çekirdekler birbirlerinden tamamen bağımsız olarak çalıştıklarından, kullanılmadığı zamanlarda kapatılabiliyorlar. Bu ise güç tüketimi açısından son derece yüksek bir verimlilik sağlıyor. KiloCore takımının başındaki Bevan Baas, yeni yonganın güç verimliği anlamında şimdiye kadarki en verimli "çok çekirdekli" işlemci olduğunu söylüyor. Öyle ki 1.000 çekirdek, yalnızca 0,7 watt'lık tüketimle saniyede 115 milyar işlemi yerine getirebiliyor. Bir başka deyişle yonga, yalnızca bir AA pille çalışabiliyor ve modern bir laptop işlemcisine göre yüz kat daha yüksek verim sağlıyor.

KiloCore, yeni yongasını şu an şifreleme ve video işleme görevlerinde kullanmayı amaçlıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR