Çin imparatorunun mezarında 2150 yıllık çay

Çinli arkeologlar, milattan önce 141 yılında ölen Batı Han Hanedanı'nın dördüncü imparatoru Han Jing'in mezarında pakette çay buldu.

ABONE OL
GİRİŞ 13.01.2016 15:48 GÜNCELLEME 13.01.2016 15:48 Bilim
Çin imparatorunun mezarında 2150 yıllık çay
Çin imparatorunun mezarında 2150 yıllık çay

Bilimsel Raporlar Dergisi'nde yayımlanan araştırmada imparator Han Jing’in çay içmeyi sevdiği için mezarına çay yaprakları konulmasını vasiyet etmiş olabileceği belirtildi. Bilim insanlarına göre buluş Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan İpek Yolu ile ilgili de ilk bulguları içeriyor. İngiliz The Independent gazetesine göre, Han Jing'in mezarında bulunan çay yaprakları, bu bitkiyle ilgili ulaşılan en eski bulgu olma özelliğini taşıyor.

Uluslararası Çin Mirası ve Arkeoloji Merkezi direktörü Prof. Dorian Fuller, ‘‘Bu buluş, modern bilimin antik Çin kültürüyle ilgili bilinmeyen birçok önemli detayı ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. İmparatorun türbesinde bulunan cismin çay olduğunun belirlenmesiyle birlikte, günümüzün favori içeceklerinden birinin kökeninin antik geleneklere dayandığını öğrenmiş oluyoruz'' diye konuştu.

Akademi üyelerine göre imparatorun mezarında bulunan çay yaprakları, günümüzde üretilen çay yapraklarından çok daha kaliteli. 

KAYNAK : Nature
YORUMLAR 1
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    2150 yıl yaninda yat, ama Yaradan izin vermeyince bir yudum içeme.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR