Bilim insanlarından büyük buluş!

Bilim insanları, doğada çözünmeyen ve kirliliğe yol açan plastikleri çözebilecek bir enzim geliştirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2018 09:38 GÜNCELLEME 17.04.2018 09:50 Bilim
Bilim insanlarından büyük buluş!
Bilim insanlarından büyük buluş!

Plastik şişelerde kullanılan PET'lerin doğada çözünmesi yüzlerce yıl sürebiliyor. Fakat PETase adlı enzim sayesinde plastikleri birkaç gün içinde çözündürmek mümkün olabilir.Bu plastik geri dönüşümünde bir devrim yaratarak plastiklerin daha verimli bir şekilde yeniden kullanılmasını sağlayabilir.

Japonya'da bir çöplükte keşfedilen enzim, doğada da PET "yiyen" bir bakteri tarafından salgılanıyor. Ideonella sakaiensis adlı bakteri, plastik yiyerek ürettiği enerjiyle hayatta kalıyor.Araştırmacılar bu türü liman kenti Sakai'de bir plastik geri dönüşüm tesisinde 2016 yılında bulmuştu.

 

Araştırmada yer alan Prof. John McGeehan, plastiğin yalnızca 50 yıldır doğada büyük miktarlarda var olduğuna dikkat çekerken bu sürenin bir bakterinin evrim geçirmesi için kısa bir süre olduğunu söyledi.

PET'lerin dahil olduğu plastik grubu olan polyesterler doğada da oluşuyor.

Portsmouth Üniversitesi'nden Prof. McGeehan bu polyesterlerin bitki yapraklarını koruduğunu, bakterilerin de milyonlarca yıldır bunları yemek için evrimleştiğini, fakat bu polyesterlerden PET yemeye geçmelerinin beklenmedik bir hızda yaşandığını belirtti.

Bilim insanları PETase enziminin nasıl çalıştığını çözdükten sonra küçük eklemelerle bu enzimi daha verimli hale getirdi.

Araştırmacılar PETase'nin detaylı modeli üzerinde nasıl geliştirmeler yapabileceklerini bulmaya çalışıyorBu durum, PETase'nin evriminin tamamlanmadığını, 50 yıllık kısa süre içinde bu kadar evrimleşebildiğini gösteriyor.

YORUMLAR 3
  • Gazi CcC 6 yıl önce Şikayet Et
    Canım yaaa Evrim güzellemesi yapmaya başlamışsınız. Hacım ne iş...
    Cevapla
  • nevzat 6 yıl önce Şikayet Et
    Fatih teşekkürler, böylece bazı sazanların da hevesi kursağında kalmış oldu. İllede ilim irfan diyorum papağanlık iyi bir şey değil.
    Cevapla
  • fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    mikroorganizmalar zamanla çevresel etkenlerin (UV, sıcaklık vs.) etkisiyle mutasyona uğrayıp farklı özellikler kazanabiliyor. mesela grip aşısı olmamıza rağmen her yıl gribe yakalanmamızın sebebi, etken virüsün sürekli değişime uğrayarak direnç kazanmasıdır. bu haberde evrim kelimesi yerine mutasyon kullanılsa idi daha uygun olurdu.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR