Bitlis'teki STK'lardan teröre tepki
ŞENER TOKTAŞ - İBRAHİM YALDIZ - Bitlis'teki meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde başta ekonomi olmak üzere tüm yaşamı olumsuz etkileyen terör olaylarının son bulmasını istiyor.
ABONE OLÇözüm Süreci'nin devam etmesini isteyen Bitlisli kanaat önderi Eşref Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 3 yılda ülkede barışın bütün güzelliğini hep birlikte gördüklerini söyledi.
Bölge halkının çatışmalı ortamdan son derece muzdarip ve tedirgin olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:
"Yaşadığımız barışı geride bırakmak ne bizim ne de bölge halkının lüksüdür. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu başkanlarıyla 7 saatlik bir değerlendirme toplantısı yaptı. Bu sürecin ne kadar önemli olduğunu bizzat Başbakan'ın ağzından duyduk. Kendilerinin de bu meseleye ne kadar önem verdiğini görmek ve hanımefendinin de toplantıya katılması beni bir o kadar mutlu etti. Hanımefendinin bir anne olarak bu meseleye çok daha duyarlı bakacağına inanıyorum ayrıca Çözüm Süreci'nin Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle 'buzdolabına kaldırılmış' olması da umut verici. Ortadan kalkmaması, yok olmaması ve bombalarla paramparça olmaması bizi mutlu ediyor. Yöre halkı olarak da bundan mutluyuz."
Bu çatışmalı ortamın bir an önce sona ermesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getiren Mutlu, "Çözüm Süreci'nin olmazsa olmazı olduğu bu toprakların, son 3 yılda sağlanan barış ortamıyla nasıl renkli bir coğrafya olduğunu keşfettik. Bu renkli coğrafyadan vazgeçmek istemiyoruz" dedi.
Mutlu, Çözüm Süreci'nin mutlaka devam etmesi gerektiğini belirtti.
- "Olaylar devam ederse mevcut ekonomi sıfıra iner"
Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Davut Tezcan ise bölgenin 2 ay öncesine kadar en büyük sorunu ve sıkıntısının, gelişmemişlik ve işsizlik olduğunu vurgulayarak, "Gelişmiş illerin seviyesine nasıl ulaşabiliriz, eksik kalan yatırımları nasıl yaptırabiliriz, özel sektörü buraya nasıl çekebiliriz ve burayı nasıl cazibe şehri haline getirebiliriz diye düşünüyorduk. Burada dağlarımız, yer altı kaynaklarımız, suyumuz ve çalışan genç nüfusumuz var. Tekrar bu çatışma süreci başlayınca bana göre, en büyük ve herkesin üzerine düşen görev bu çatışmanın bir an önce durması ve silahların susmasıdır. Bu şiddet olayları devam ettikçe, bölgede ekonomi anlamında bir verimlilik olacağına inanmıyorum" şeklinde konuştu.
"Bu süreç tekrar devam ederse 1990'lı yıllardaki gibi beyin ve sermaye göç etmek zorunda kalacak" diyen Tezcan, "Bütün çabamız, amacımız ve duamız, bir an evvel bu çatışmaların durması" ifadesini kullandı.
Tezcan, olayların durması ve silahların susmasını bölgeye en büyük teşvik olacağını belirterek, "Olaylar devam ederse mevcut ekonomi sıfıra iner. Geçmişte olduğu gibi yine tedirginlik ve yarının ne olacağından herkesin endişe ettiği bir süreci yaşıyoruz. Bana göre ekonomiden ziyade insanların bölgede bugün bu ateşe su serpmeye ihtiyacı var. Bölgedeki insanların yüzde 99'u huzur, güvenlik ve bu olayların durmasını istiyor" diye konuştu.
- "Olayların başlamasıyla yatırımlar bir anda kesildi"
Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Yardımcısı ve Bitlis Genç İş Adamları Derneği (BİGİAD) Bitlis Şubesi Başkanı Cengiz Şahin de bölgenin Çözüm Süreci ile son 3 yıldır huzur ortamına kavuştuğunu söyledi.
Bu durumun yöre halkını ve sivil toplum kuruluşlarını sevindirdiğini belirten Şahin, "Bölgenin huzura kavuşmasıyla birçok yatırımcı fabrika kurmak için bize başvurdu ama son zamanda yaşanan bu olaylardan dolayı yatırımcılar gelmeyeceklerini bize iletti. Barış sürecinin bozulması yatırımcıların önünü kesti. Yatırımlar askıda kaldı. Eğer bu süreç devam etseydi ve fabrikalar kurulsaydı, Bitlis'te işsiz gencimiz kalmayacaktı. Huzurun olduğu dönemde kör topal bile olsa iş adamlarımızı buraya getirip, yatırım yaptırıyorduk. Terör olayların başlamasıyla yatırımlar bir anda kesildi ve ekonomi bir anda düştü. Huzur ortamı oluşsun, süreç devam etsin" ifadelerini kullandı.