Nureddin Zengi kimdir ve nerelidir? Kaç yaşında öldü? Türk mü? Nureddin Zengi biyografisi...

Nureddin Zengi, Orta Çağ İslam dünyasının en parlak komutan ve hükümdarlarından biridir. Nureddin Zengi devleti yönetme biçimi ve başarıları ile yüzyıllardır adından söz ettiriyor. İşte, merak edenler için Nureddin Zengi'nin bilinmeyen hayatı...

ABONE OL
GİRİŞ 09.01.2024 15:54 GÜNCELLEME 09.01.2024 15:54 BİYOGRAFİ
Nureddin Zengi kimdir ve nerelidir? Kaç yaşında öldü? Türk mü? Nureddin Zengi biyografisi...
Nureddin Zengi kimdir ve nerelidir? Kaç yaşında öldü? Türk mü? Nureddin Zengi biyografisi...

Nureddin Zengi 1118'de Musul'da (günümüzde Irak sınırlarında bulunan) dünyaya geldi. Tam adı Nûruddîn Mahmûd Zengî b. İmâdiddîn Zengî b. Kasîmiddevle Aksungur'dur. Oğuzların Avşar Boyundadır. Zengi Devleti'nin hükümdarı I. İmâdüddin Zengî'nin oğludur. 

Çocukluk ve gençlik döneminde babası İmâdüddin Zengî'nin yanında, askeri alanda donanım kazanmak amacıyla gayret içinde geçirdi. Genç yaşta savaşlara katılmaya başladı. Fıkıh bilgisi, ve hadis bilgisi oldukça fazlaydı ve yazısının güzelliği ile tanınırdı. 

Caber Kalesi'nim fethi esnasında babasının ölümü ile birlikte Halep'e gelen Nureddin Zengi, şehrin hakimi oldu. Kardeşi I. Seyfeddin Gazi de Musul'a hakimiyetini ilan edince, devlet bir bakımdan ikiye bölünmüş oldu. 

Nureddin Zengi, hakimiyet döneminde çok sayıda başarıya imza attı. Kuzey Suriye ve Türkiye'nin Güneydoğu Andolu bölgesindeki şehirlerin büyük bir kısmını elde etti.  I. Haçlı seferinin sonrasında kurulan Urfa Kontluğu'na son vererek zafer kazandı. Bu fetih, Haçlılara karşı kazanılmış ilk önemli başarı olarak kabul edilmektedir. 

Çok kez Haçlılar'ı bozguna uğratma şerefine nail olan Nureddin Zengi, adil bir hükümdar olarak adını tarihe yazdırdı. Selahhaddin Eyyubi'nin de en önemli öğretmenlerinden biri olan Zengi, Kudüs'ün fethinin de zeminini hazırlayan en kritik noktalarda doğru hamleler yapan bir atabeyidir. 

Selahaddin Eyyubi kimdir ve aslen nerelidir? Babası kim? Selahaddin Eyyubi'nin hayatı kısacaSelahaddin Eyyubi kimdir ve aslen nerelidir? Babası kim? Selahaddin Eyyubi'nin hayatı kısaca

NUREDDİN ZENGİ TÜRK MÜ?

Nureddin Zengi Türk kökenli bir hükümdar ve komutandır. 

NUREDDİN ZENGİ'NİN EŞİ

Nureddin Zengi, Türkiye Selçuklu Sultanı I. Rükneddin Mesud'un kızı İsmet Hatun ile evlilik yaptı. 

NUREDDİN ZENGİ KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Nureddin Zengi 56 yaşında hayatını kaybetti. 

NUREDDİN ZENGİ'NİN VEFATI

Nureddin Zengi 15 Mayıs 1174'te Şam'da yaşamını yitirdi. Vefat nedeninin boğaz iltihabı olduğu bilinmektedir. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR