Kara Fatma kimdir? Babası kim? Kara Fatma'nın hayatı kısaca...

Kara Fatma Kurtuluş Savaşı kahramanlarından olan kadın bir askerdir. Vefatının sene-i devriyesinde anılan Kara Fatma'nın dikkat çekici hayat hikayesi oldukça araştırıldı. İşte, merak edenler için Kara Fatma'nın biyografisi...

ABONE OL
GİRİŞ 03.07.2024 09:00 GÜNCELLEME 03.07.2024 09:00 BİYOGRAFİ
Kara Fatma kimdir? Babası kim? Kara Fatma'nın hayatı kısaca...
Kara Fatma kimdir? Babası kim? Kara Fatma'nın hayatı kısaca...

Kara Fatma 1882de Erzurum'da dünyaya geldi. Aslen Erzurumludur. Tam adı Fatma Seher Erden'dir. Babası İbrahim Yahya'dır. 

Çocukluk dönemini Erzurum'un Ergemansur Köyünde (bugünkü Çayköy) geçiren Kara Fatma, gençlik döneminde Subay Ahmet Bey (ilerleyen dönemlerde Binbaşı oldu) ile dünya evine girdi. Eşinin işi dolayısıyla Edirne'ye giden Kara Fatma Balkan Savaşlarında da yer aldı.

1. Dünya Savaşı'nın gerçekleştiği dönemde eşi Kafkas Cehpesi'nden savaşırken Kara Fatma Edirne'de kaldı ve ailesindeki kadınları örgütleyerek Edirne'de savaştı. Eşi Sarıkamış'ta şehit olunca eşinin memleketi olan Van'a gitti.  

Van'da bulunduğu dönemde Erzurum Kongresi hazırlıkları başlamıştı. Bu dönemde kardeşi Mehmet Çavuş ile birlikte teşkilat için yaklaşık 150 kişi topladı. Kurtuluş Savaşı'nda oldukça etkin rol üstlenen Kara Fatma, Milis Müfreze Komutanı olarak onbaşı rütbesiyle Batı cephesinde görevliydi.

Kara Fatma

İznik Cephesinde de görev alan Kara Fatma, 300 kişiyi aşkın birliği ile I. İnönü Muharebesi, II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde savaştı. 

Sakar Savaşı'nın sonrasında Teğmen rütbesine ulaştı. Büyük Taarruz’un ilk günlerinde General Trikupis’in birliğine esir düştü ancak kısa süre kurtularak kaçarak yeniden görevinin başına geçti. 

Aynı zamanda 1 Mayıs 1922'deki Bahar Bayramı kutlamalarında Semyon Aralov'un bulunduğu bu kutlamada düzenlenen silah atma yarışmasında birincilik elde etti. 

Üsteğmenlik rütbesine kadar ulaşan Kara Fatma, emekliliğe ayrıldıktan sonra ise maaşının tamamını Kızılay'a bağışladı. 

Kara Fatma'nın hayatı

KARA LAKABINI ALMASI

Fatma Seher Erden, Sivas Kongresi'nin devam ettiği dönemde Mustafa Kemal ile birebir görüşebilmek için Sivas'a gitti. Bu cesareti ve gözü karalığından dolay Mustafa Kemal ona Kara Fatma lakabını verdi. 

KATILDIĞI SAVAŞLAR

  • Balkan Savaşları

  • 1. Dünya savaşı

  • Kurtuluş Savaşı

Kara Fatma'nın biyografisi

KARA FATMA'NIN ÖLÜMÜ

Kara Fatma, 21 Haziran 1955'te Darülaceze'de hayatını kaybetti. 67 yaşında, Kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiren Kara Fatma'nın kabri Kasımpaşa’daki Kulaksız Mezarlığı'ndadır. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • hediye huji 4 hafta önce Şikayet Et
    ALLAH rahmet eylesin
    Cevapla
  • Ayşem Ece Arı 1 ay önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun Allah (c.c.) rahmete eylesin,o zaman bu gibi kahramanlar olduğu için şükür YARABBİM!!!!
    Cevapla
  • Kara Fama 1 ay önce Şikayet Et
    Kara Fatma'nın mekanı cennet olsun
    Cevapla
  • Ali 4 ay önce Şikayet Et
    Allah bu gibi kahraman insanlarımızı unutturmasin gençlik bi haber mekanı cennet olsun
    Cevapla
  • Yaşar Aydemir 4 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun Nurlar içinde yatsınlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR