Halid Meşal kimdir ve kaç yaşındadır? Nerede yaşıyor? Halid Meşal'in eğitimi

Halid Meşal, Hamas'ın yeni lideri olduktan sonra gündem oldu. Bunun üzerine Halid Meşal'in hayatı ve kariyeri ile ilgili araştırmalar yapıldı. İşte, merak edenler için Halid Meşal'in biyografisi...

ABONE OL
GİRİŞ 02.08.2024 10:43 GÜNCELLEME 02.08.2024 10:43 BİYOGRAFİ
Halid Meşal kimdir ve kaç yaşındadır? Nerede yaşıyor? Halid Meşal'in eğitimi
Halid Meşal kimdir ve kaç yaşındadır? Nerede yaşıyor? Halid Meşal'in eğitimi

Halid Meşal 1956'da Filsitin'in Batı Şeria bölgesinde dünyaya geldi. Aslen Filistinlidir. Şimdilerde 68 yaşındadır. 

Çocukluk dönemini Batı Şeria'da Batı Şeria'da Ramallah'ın kuzeyindeki Silvad köyünde geçiren Halid Meşal, ilk, orta ve lise öğreniminin ardından Kuveyt Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun oldu. 

1967'de gerçekleşen Altı Gün Savaşı'nda İsrail Batı Şeria'yı işgal edince ailesi ile birlikte Kuuveyt'e yerleşti. Eğitim hayatına da burada devam etti. Üniversite dönemlerinde ise Filistin sorununu kendisine dert edindi.

Bu dönemde öğrenci liderliğini yürütüyordu. Yaser Arafat ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Filistin Sorunu'ndaki üstünlüğüne karşı çıktı. Bu amaç doğrultusunda Filistinli Öğrenciler Birliği adlı öğrenci grubunun liderliği için bir blok kurmaya karar verdi. İsmine de ' İslamcı Hak Bloğu' ismini verdi. Bu blok El Fetih ile rekabet edecekti.

Halid Meşal

HAMAS'IN KURULUŞUNDA ROL OYNADI

Halid Meşal, Filistin İslami hareketi için toplantılar düzenledi. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve sürgünde yaşayan Filistinli mültecilerin de katılım sağladığı toplantıları ile Hamas'ın kuruluşunda önemli rol oynadı. 

Üniversite eğitiminin ardından, tamamen Filistin İslami hareketi için çalışmaya başladı. 1987'de Hamas'ın kurulması ile, Hamas'ın  Kuveyt temsilcisi olarak görev yaptı. 1991'de ise Kuveyt'ten ayrıldı ve Ürdün'e yerleşti. 

1999'a kadar Hamas'ın Ürdün liderliğini yapan Halid Meşal, 1999'da ise Suriye'nin başkenti Şam'a göç etti. 2012'de Arap Baharı ile karşı karşıya kaldı. Sonraki dönemde yeniden Katar'a dönüş yaptı. 

Zaman zaman Türkiye'ye gelerek Filistin özgürlüğü üzerine konuşmalar yapan Halid Meşal, 2004'te dönemin Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin'nin İsrail tarafından düzenlenen bir füze saldırısında öldürülmesi ile birlikte yerini alan Abdülaziz El Rantisi'nin Meşal'ın halef olarak seçildiğini açıkladı.

1996 ile 2017 arasında Hamas'ın liderliğini yaptı. 

Halid Meşal'in hayatı

SUİKAST GİRİŞİMİNDEN KURTULDU

Halid Meşal'e Eylül 1997'de İsrail gizli servisi Mossad tarafından suikast düzenlendi. Ancak bu girişim başarısız oldu. 

HAMAS'IN LİDERİ OLDU

Hamas lideri İsmail Haniye'nin şehit edilmesinin ardından Hamas'ın lideri olarak Halid Meşal atandı. 

İsmail Haniye kimdir? Nasıl öldü? Hamas lideri İsmail Haniye'nin bilinmeyen hayatıİsmail Haniye kimdir? Nasıl öldü? Hamas lideri İsmail Haniye'nin bilinmeyen hayatı

Hamas lideri Halid Meşal

HALİD MEŞAL NEREDE YAŞIYOR?

Halid Meşal, 2012'den beri Katar'ın Doha kentinde yaşamaktadır. 

HALİD MEŞAL'İN ÇOCUKLARI

Halid Meşal evlidir ve 7 çocuğu bulunmaktadır. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 5
  • sivaslı 1 ay önce Şikayet Et
    şehidliğede adaylar biliyorlar
    Cevapla
  • DERVİŞ 1 ay önce Şikayet Et
    Allah c.c. yar ve yardımcıları olsun inşallahhhhh
    Cevapla
  • mesele1 1 ay önce Şikayet Et
    bu yolda cihatçı bitmez bir ölür bin diriliriz
    Cevapla
  • sude 1 ay önce Şikayet Et
    Bir yiğit ölür bin yiğit gelir Müslümanlardaki şehadet aşkı oldukça kimse yenemez. İsrail de savaşacak asker bulamaz her yeri bombalasa da karadan operasyona gücü yetmez o yürek yalnızca Müslüman olan da vardır.
    Cevapla
  • Muhammed 1 ay önce Şikayet Et
    Halid meşal da davet edilsin 15 Ağustos da Abbas Filistin halkını temsil etmiyor halid meşal temsil ediyor haniye nin mirasçısı
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR