Aliye Berger kimdir? Eşi kim? Şakir Paşa'nın kızı Aliye Berger'in kısaca hayatı
Şakir Paşa ve Ailesi dizisi ile ön plana çıkan isimlerden biri de Aliye Berger... İlk Türk gravür sanatçılarından Aliye Berger'in hayatı ve kariyeri oldukça merak ediliyor. İşte Aliye Berger eserleri ve hakkında bilinmeyen tüm detaylar...
ABONE OLAliye Berger 1903'te İstanbul'da (Büyükada) dünyaya geldi. Osmanlı Devleti'nin köklü ailelerinden birine mensup olup Aslen İstanbulludur. Anne tarafından ise Giritlidir. 6 kardeşli bir ailenin en küçük ferdidir.
Annesi Osmanlı Devleti'nin bürokratlarından Mehmet Şakir Paşa, Annesi ise Sare İsmet Hanım'dır. Amcası ise Sultan Abdulhamit'in Sadrazam'ı Cevat Paşa'dır. Büyük abisi Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı, büyük ablası Hakkiye, ortanca ablası Ayşe, küçük abisi Suat, küçük ablası ise ünlü ressam Fahrünnisa Zeyd'dir.
Halikarnas Balıkçısı kimdir? Babasını öldürdü mü? Halikarnas Balıkçısı çocukları ve eşi
Küçük yaşlardan itibaren disiplinli bir eğitime tabi tutulan Aliye Berger, İngilizce, Fransızca gibi dilleri ana dili gibi öğrendi. Notre-Dame de Sion Fransız Lisesinden mezun oldu. girdi. Okulu Birinci Dünya savaşında kapanınca, öğrenimini bir başka özel Fransız okulunda tamamladı. Resim ve keman alanında profesyonel eğitim aldı.
Gençlik yıllarında müziğe ilgili olan ve keman çalan Aliye Berger, eşinin vefatından sonra resim yapmaya başladı. Eşine olan özlemini gravür sanatı (bir tür baskı yapma çeşididir.) ile dindirmeye çalıştı. Gelecek yıllarda ise gravür alanında büyük bir üne kavuştu.
1935-1939 yılları arasında Paris’te ablası Fahrünnisa Zeyd'in konuğu olarak sanatsal faaliyetleri izleme fırsatı yakalayan Aliye Berger Londra'da 3 yıl boyunca John Buckland Wright’ın atölyesinde gravür tekniği üstüne yoğun çalışmalar yaptı. 1951'de 140 parça eserle Türkiye'ye döndü.
Fahrünnisa Zeyd kimdir? Eşi kim? Şakir Paşa'nın kızı Fahrünnisa Zeyd hayatı ve eserleri
İlk sergisini 1951'de İstanbul'da (İstanbul Fransız Konsolosluğu’nda) açan Aliye Berger, 1954'te ise Yapı Kredi Bankası'nın Uluslararası Yarışması'nda birincilik ödülünü aldı. Yaklaşık 25 yıl boyunca resmin en zor dalı sayılan gravürcülük alanında önemli çalışmalara imza attı.
12 özel, 48 karma sergi açtı. Sergileri, Paris, Londra ve Viyana gibi büyük sanat merkezlerinde büyük ilgi gördü. Vefatından sonra da Aliye Berger'in eserleri sergilenmeye devam etti. Ayrıca Gravürün 1960 yıllarında sevilip yayılmasında etkili oldu.
ALİYE BERGER'İN EŞİ
Aliye Berger, müzik eğitimi için İstanbul' a yerleşen ünlü Macar keman virtüözü ve pedagog Karl Berger (keman öğretmeniydi) ile evlendi. Evlilikler 23 yıl boyunca devam etti (Evlilikleri 1947'de, yılında Karl Berger'in ölümü ile sona erdi).
Eşi Karl Berger, Aliye Berger ile olan evliliği sırasında Müslüman olmuş ve adını Ömer Baki olarak değiştirmişti.
ALİYE BERGER ESERLERİ
Aliye Berger'in eserleri, kendi deyimiyle yaşamda her şeyi renkli gören, yaşamayı en büyük coşku ve aşk olarak kabul eden bir anlayışa sahiptir. Ayrıca eserlerinde kasap kağıdı, zımpara kağıdı gibi alışılmamış gereçler kullanmayı tercih etti. İşte Aliye Berger'in eserlerinden bazıları...
ALİYE BERGER'İN VEFATI
Aliye Berger, 9 Ağustos 1974'te hayatını kaybetti. 70 yaşında Büyükada'da yaşamını yitiren sanatçının kabri Büyükada Mezarlığındadır.
ŞAKİR PAŞA VE AİLESİ DİZİSİNDE!
Aliye Berger karakteri, Now TV ekranında yayınlanan 'Şakir Paşa ve Ailesi: Mucizeler ve Skandallar' dizisinde işlenmektedir. Dizide bu karaktere oyuncu Azra Aksu hayat vermektedir.
-
Ts61 13 saat önce Şikayet EtBu mehmet sakir pasanın zürriyeti gavur acrba kendi neydi?Beğen Toplam 2 beğeni