Mücteba Hamaney aslında kimdir? İran'ın yeni dini lideri görevini üstlendi!

İran’da Uzmanlar Meclisi, ABD ve İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Ayetullah Ali Hamaney’in yerine oğlu Mücteba Hamaney’i dini lider olarak resmen atadığını açıkladı. Bu atamayla birlikte Mücteba Hamaney, İran İslam Cumhuriyeti’nin üçüncü dini lideri unvanını aldı. Peki, Mücteba Hamaney aslında kimdir?

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2026 12:21 GÜNCELLEME 09.03.2026 12:50 BİYOGRAFİ
Mücteba Hamaney aslında kimdir? İran'ın yeni dini lideri görevini üstlendi!
Mücteba Hamaney aslında kimdir? İran'ın yeni dini lideri görevini üstlendi!

İran’da Uzmanlar Meclisi, ABD ve İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Ayetullah Ali Hamaney’in yerine oğlu Mücteba Hamaney’in dini lider olarak seçildiğini resmen açıkladı. Alınan bu kararın ardından Mücteba Hamaney, İran İslam Cumhuriyeti’nin üçüncü dini lideri unvanını aldı.

İRAN'IN YENİ DİNİ LİDERİ MÜCTEBA HAMANEY ASLINDA KİMDİR?

Mücteba Hüseyni Hamaney, 17 Eylül 1969’da Meşhed kentinde dünyaya geldi. Eski İran lideri Ali Hamaney’in ikinci oğlu olan Mücteba, 1979’da ailesinin Tahran’a taşınmasının ardından Kum’daki İslami ilimler okulunda dini eğitimine devam etti.

Burada ileri düzey fıkıh ve usul dersleri aldı ve bazı dini otoriteler ile babasının verdiği “harici dersler” olarak bilinen içtihat dersleri müderrisliği eğitimini tamamladı. Şii geleneğine göre bu eğitimi alan kişiler artık başka birini taklit etmelerine gerek olmayan müçtehit unvanını kazanıyor.

SİYASİ VE ASKERİ HAYATI

İran-Irak Savaşı (1980-1988) sırasında Besic adlı gönüllü güçlerde cephede yer alan Mücteba Hamaney, resmi bir devlet görevinde bulunmasa da 2000’li yıllardan itibaren hem ulusal hem de uluslararası medyada adı sıkça duyulmaya başladı.

Bazı analizlere göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bazı komutanlarıyla yakın ilişkiler kurduğu, 2005 ve 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde etkili olduğu ve çeşitli atamalar ile siyasi koordinasyon süreçlerinde rol oynadığı öne sürüldü.

Son yıllarda babasının halefi olarak sıkça gündeme gelen Mücteba Hamaney’in kişisel hayatına dair medyada çok sınırlı bilgi bulunuyor. Genellikle medyadan uzak bir yaşam sürdüğü biliniyor.

Kübra Yılmaz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Selime Hollanda'dan 51 dakika önce Şikayet Et
    Herhalde babasi taraf Azerbaycan Turku.Seyit Jevad Hamaney dedesi .Turkce de konusuyorlar.
    Cevapla
  • yvtnds 1 saat önce Şikayet Et
    Böylece ne oldu ne elde etmiş oldu Amerika müslüman dünyasını her zaman karıştırıp bir yerlere girme elde etme bahanesi ürettirecek en iyi elemanları ile bi 40 sene daha kontrat imzalamış oldular
    Cevapla
  • vtnds 1 saat önce Şikayet Et
    Bu adam seçildikten sonra herşey kesinleşti. Olan şey şudur; İranda halkın büyük bir kesimi devrime tepkiliydi ve kırk küsür senedir ilk kez cesaretlerini toplamışlardı devrim gidiciydi. Amerika saldırarak öldüğü de şüpheli bence Hamaney'i öldürdü diyelim ne yapmış oldu devrim liderini kahraman yaptı "şehit " etti halkda devrime sahip çıktı yerine oğlu geldi
    Cevapla
  • Misafir66 1 saat önce Şikayet Et
    Müslümanlarla bir ve beraber olma yönünde adımlar atarsın,Mezhepçilik oynamaktan vaz geçersin İnşallah
    Cevapla
  • Sadi 1 saat önce Şikayet Et
    Allah Yardımcınız olsu Küdüs aşıkları
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR