Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi'nde ikinci adım

VEDAT YÜCEBAŞ - Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle kalıcı iş birliklerine yönelik projeler geliştirme hedefiyle yola çıkan Balkanlarla Sürekli İşbirliği Temas Derneği, bu coğrafyadan insanların göç ettiği Avrupa'nın bazı ülkelerinde 1,5 yıl sürecek program kapsamında faaliyet alanını genişleterek daha büyük kitlelere ulaşmayı amaçlıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 14.12.2015 11:18 GÜNCELLEME 14.12.2015 11:18 GÜNCEL
Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi'nde ikinci adım
Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi'nde ikinci adım

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa'da kurulan dernek tarafından Nisan 2013'ten bu senenin aynı ayına kadar yürütülen "Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi"nin ilk ayağı, Balkanlar'daki 12 ülkede başarıyla tamamlandı.

Söz konusu ülkelerde siyasiler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, diplomatlar, gazeteciler ve kanaat önderleriyle görüşen dernek yönetimi, Türkiye'nin Balkanlar'daki projeleri ile Balkanlar'daki Türkiye algısına yönelik çalışmalar yaptı.

Özellikle bu coğrafyadaki yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu projeler tespit edilerek, Türkiye'de Balkanlar'la ilgilenen üniversite öğrencileriyle düzenli "Balkan Okumaları" etkinlikleri gerçekleştirildi. Türkiye'den pek çok sivil toplum kuruluşunun Balkanlar'la ilgili çalışmalarına danışmanlık hizmeti verildi. Balkanlar'da birçok resmi ve sivil projenin başlamasına ön ayak olundu.

Dernek yönetimi, kalıcı iş birliklerinin yanı sıra Balkanlar'da bölge barışına katkıda bulunmak amacıyla projenin 1,5 yıl sürecek ikinci aşamasını başlatmaya hazırlanıyor. Hedef kitlesi Balkanlar'dan göç edenler olan bu aşamada, Ocak 2016-Haziran 2017 tarihlerinde, Almanya, Avusturya, Macaristan, İtalya, İsviçre, ABD ve Kanada ile Kıbrıs, Girit, Rodos adalarında "Balkan diasporası"na ulaşılarak kalıcı iş birliği projeleri ve bölge barışına destek çağrısında bulunulacak.

- "Proje havuzu" oluşturacaklar

Balkanlarla Sürekli İşbirliği Temas Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu, ikinci aşamada hedefledikleri ülkelerde Balkan kökenliler ve onların kurduğu resmi ya da sivil kurumların temsilcileriyle görüşerek raporlar hazırlayacaklarını ve proje havuzu oluşturacaklarını söyledi.

Adiloğlu, Balkanlar'da yaşanan çatışmalar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle bölgeden göç eden kişilerin, Balkan ülkelerinin siyasi, ekonomik ve sosyal hayatına ciddi etkileri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Balkan kökenli insanlar, yaşadıkları ülkelerde sivil toplum kuruluşları kurarak örgütlenip Balkanlar'la münasebetlerini devam ettirmektedir. Balkanlar'a yönelik proje ve çalışmalar, 'Balkan diasporası' diye nitelendirilebilecek Balkanlar dışında yaşayan halklarla temas etmeden ve sağlıklı iletişim kanalları kurulmadan eksik olacaktır. Balkanlar'ın gerçek ve sağlıklı fotoğrafını çekmek ve Balkanlar'da kalıcı ve sağlıklı bir barış ortamını tesis etmek için bu diasporanın nabzını tutmak ve onlarla istişareler yapmak, bu aşamanın asıl amacıdır."

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir de Balkanlar'la iş birliğinin sürekli hale gelebilmesi için "diaspora"nın desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Diasporadaki sivil toplum kuruluşlarının yönünü Balkanlar'a çevirmenin, yapılacak çalışmaları daha verimli hale getireceğini anlatan İşbilir, "Bugüne kadar ihmal edilmiş Balkanlar'a yönelik daha yapılacak çok iş, hazırlanacak daha çok proje var. Balkanlarla Sürekli İşbirliği Temas Derneği, çok önemli bir çalışma yürütüyor. Başkan Ali Sait Adiloğlu ve ekibini tebrik ediyorum" diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR