Üreticiler süte müdahaleden memnun
Et ve Süt Kurumunun (ESK), sütün litresini 1 lira 15 kuruştan almaya başlaması ve fiyatların yükselişe geçmesi, üretici birlikleri tarafından olumlu karşılandı.
ABONE OLTürkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin son iki yıldır süt alım fiyatlarına zam beklediğini söyledi.
Üreticilerin, umdukları fiyatın oluşmaması nedeniyle zorlandığını belirten Okumuş, şöyle konuştu:
"Konuyla ilgili olarak son üç aydır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile çalışma yapıyorduk. Bu çalışmalarımız neticesinde bakanlığımız, Et ve Süt Kurumunu devreye sokarak müdahale etmeye başladı. Bu müdahale, süt piyasasını rahatlatmaya yetti ve geri giden süt fiyatları durdu. Uygulamanın genişletilmesiyle süt fiyatlarının ileriye doğru gitmesini bekliyoruz. Üreticiler olarak devletimizin bu meseleye el atmasından son derece memnunuz. Türkiye'nin en önemli süt üretim merkezleri, İzmir'in Menderes ve Ödemiş havzalarıdır. Sütle ilgili krizler ilk o bölgeden başlardı ve tüm Türkiye'ye yayılırdı. Bakanlığın ilk müdahalesi o bölgeye yapıldı. Müdahaleden sonra süt fiyatlarında düzelmeler yaşandı. Bu düzelmelerin oradan tüm ülkeye yayılacağını düşünüyoruz."
- "Nisan ayının 2'si veya 3'ünde bu fiyatlar belli olacak"
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz ise Ege Bölgesi'nde üreticilerin, firmaların sütün litresini 70-90 kuruştan alması nedeniyle sıkıntılı bir süreç geçirdiğini aktardı.
ESK'nın piyasaya müdahalesini doğru ve yerinde bir karar olarak nitelendiren Özkurnaz, "Süt tozu yapma kararından sonra tam olarak doğrulanmış olmasa da bazı duyumlar alıyoruz. '1 lira 15 kuruştan sanayiciler olarak kabul ediyoruz' diye ifadeler mevcut. Biz de bölge bölge bunlara bakıyoruz. Bugünkü şartlarda sütün fiyatı 1 lira 25 kuruş olmalıdır. Bunun altındaki rakam zarar yazmaz çünkü 1 litre sütün maliyeti 94-95 kuruştur" değerlendirmesinde bulundu.
Özkurnaz, Trakya ile Çanakkale, Balıkesir’in Gönen, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinin süt piyasasında bir zincirin halkaları gibi olduğunu belirtti. Bu bölgelerde süt fiyatının daha önce Katma Değer Vergisi (KDV) hariç 1 lira 24 kuruş olduğunu ancak aralık-şubat aylarında 1 lira 15 kuruşa kadar düştüğünü dile getiren Özkurnaz, şöyle devam etti:
"1 lira 15 kuruşun altında olması halinde bizler de o bölgelerde bütün süt tozu fabrikalarına depoları aldığı müddetçe sütlerimizi 1 lira 15 kuruşun altına kalmamak kaydıyla süt tozuna çevirtmenin çalışması içerisinde olacağız. Bu fiyatlar 1 lira 15 kuruşla bir düzene girdiği zaman, süt tozunda devamlı yük olmanın bir mantığı da yok. Sanayici de sonuç itibarıyla 1 lira 15 kuruştan sütü almış olacak. Nisan ayının 2'si veya 3'ünde bu fiyatlar belli olacak. Ege Bölgesi'nde, Balıkesir'de süt tozuna geçildi. Trakya bölgesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinde yapılan toplantılar var. Et ve Süt Kurumuyla bu görüşmeler olacak. Önümüzdeki hafta içerisinde de büyük olasılıkla 1 lira 15 kuruşun altında bir rakam çıkarsa bu bölgelerde de süt tozuna yoğun bir şekilde ilgi artmış olacak."
- "Üreticinin elinde nakit olacak"
Bigadiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer de alımlara başlanmasının ardından Balıkesir'den ESK'ya 26 Mart'ta 20 ton süt gönderdiklerini anlattı.
Değer, daha sonra günde 40 ton süt göndermeye devam ettiklerini dile getirerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in süt üreticilerine yönelik hamlesini çok olumlu karşıladıklarını vurguladı.
Uzun süredir sıkıntı çeken üreticilerin şimdi geleceğe umutla baktığını ifade eden Değer, "Bakanlık bu uygulamayı devam ettirdiği sürece üreticilerimiz büyük firmalar karşısında ezilmeyecektir." dedi.
Değer, aylık süt üretimi ortalama 7 bin 500 ton olan Bigadiç'te üreticilerin yaşadığı en önemli sıkıntının, bakanlığın müdahalesiyle aşıldığına değindi.
Fiyatlar yükselince süt toplayan bazı firmalardan yetkililerin üreticileri arayıp çek vermeyeceklerini, nakit ödeme yapacaklarını ilettiğini aktaran Değer, "Et ve Süt Kurumu, sözleşme gereği ödemeleri teslimattan sonra 10 iş günü içinde yapacak. Yani üreticinin elinde nakit olacak. Bakanlığın bu olaya el atması ve üreticiyi desteklemesi çok iyi oldu. Büyük firmalara karşı bizi ezdirmediler. Üreticiler adına Bakanımız Faruk Çelik'e teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.
- "Bu kararı çok olumlu karşıladık"
Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Bakırtaş da ilçede büyük süt firmaları faaliyet gösterdiği için üreticinin elinde süt kalmadığını belirtti.
Söz konusu firmaların, soğutulmuş sütün litresini 1,15 liradan aldığı bilgisini veren Bakırtaş, "Bölgemizdeki üreticide süt kalma durumu yok. Başka yerlerde varmış, onlara da Et ve Süt Kurumu müdahale etti. Bu kararı çok olumlu karşıladık. Diğer bölgelerdeki süt fazlalığına çok acil müdahale edilmesi gerekiyordu ve yapıldı." ifadelerini kullandı.
Bakırtaş, ESK'nın süt alımına başlamasıyla fiyatların belli bir seviyede tutulduğunu, bunun da piyasayı rahatlattığını sözlerine ekledi.